1 083 0

Половината досиета на военни разузнавачи са унищожени

Преглед на печата

Половината досиета на военни разузнавачи са унищожени
Стефанаки Йоанис

24 часа

До 10 дни отсъствие от училище за една година

Учениците ще могат да отсъстват по уважителни причини до 10 дни - до 3 дни в една година с разрешение на директора и до 7 дни с разрешение на директора след потвърждаване на педагогическия съвет. Това обяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов при представянето на държавния стандарт за приобщаващото образование. Отсъствията вече няма да се наричат “извинени” и “неизвинени”, а “по уважителни” и “неуважителни причини”.

Труд

Големи търговски вериги нарушават правата на служителите си

Главната инспекция по труда е проверила 384 обекта на големи търговски вериги в цялата страна. От масовата проверка инспекцията констатира 1289 броя нарушения, както и че всяко 7-о нарушение е свързано или с работното време или с безопасността на труда.

Инспекторите установили 209 служители без трудов договор, както и 657 нарушения в здравословните и безопасни условия на труд. Обектите, в които са разкрити нередности, ще получат предписания, а ако не ги изпълнят и актове с минимална глоба 1 500 лв. Съставени са 49 акта на търговски вериги, като инспекцията планирани последващи проверки.

Стандарт

2000 за бежанец до Берлин

Сирийските бежанци по уличките около Женския пазар липсват. "Не идват вече тук, прекалено много тук станаха иракчаните, които те смятат за свои врагове", казва 24-годишният Ахмед или Сам, както го наричат приятелите му.

Те отиват директно в центровете от отворен тип и чакат да им дадат бързо бежански статут и да се присъединят към свои близки в Западна Европа.

По ул. "Симеон" до пазара можеш да видиш единствено икономически мигранти от Афганистан и Пакистан и тук-таме някой северноафриканец.

"Върнат ли ме в Афганистан, талибаните ще ме убият", казва  Ахмед. Той седи на трегер край тротоара на ул. "Симеон" на метри от Женския пазар. Не иска да мисли кога ще го екстрадират към Джелалабад, където живее фамилията му.

 Монитор

Извадиха 3 кг коса от стомаха на дете

Трикилограмова топка от коса извадиха от стомаха на 12-годишно дете специалистите от отделението по детска хирургия във варненската МБАЛ „Света Анна“. Това е изключително рядък случай, а за мен е първи такъв“, призна шефът на отделението д-р Румен Христов, който практикува от почти 30 години детска хирургия. Малката пациентка е момиченце, което постъпва в отделението по детска хирургия на МБАЛ „Света Анна“, след лечение в друга болница и недоуточнена диагноза. Варненските детски хирурзи установяват перфорация на стомаха, перитонит и трихобезоар (конкремент, образувал се в гастро-интестиналния тракт от множество погълнати, несмилаеми чужди тела – косми, растения или неразтворени лекарства, примесени с хранителни частици и слуз).

Сега

Половината досиета на военни разузнавачи са унищожени

Близо половината от досиетата на бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб на БНА (сегашното военно разузнаване) са били унищожени незаконно след 10 ноември 1989 г. Част от досиетата са били прочистени и през 1999 г., по времето на управлението на ОДС, което винаги е обвинявало комунистите за това. Информацията е от отговор на министъра на отбраната Николай Ненчев до депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок, цитиран от desebg.com. Комисията по досиетата вероятно ще поиска от прокуратурата да разследва прочистването на архива.

Капитал дейли

Най-скъпият тунел: Сблъсък между много чужди и местни строители

Най-голямата строителна поръчка очаквано предизвика силен интерес. Основната разлика с предишни търгове е, че за най-дългия (2 километра) и скъп тунел (250 млн. лв.) в България кандидатстват повече чужди, отколкото местни компании. В Италия явно се е чуло за търга, защото в половината от подадените 17 оферти са представени компании от Ботуша. Чуждестранното участие допълват испански и турски фирми, като има едно гръцко и едно полско дружество. Очаквано участват и всички големи български строителни дружества като ГБС, "Хидрострой", "Трейс", "Геострой", "Джи Пи груп", "Станилов". Затова сблъсъкът за голямата поръчка ще е интересен - пътната агенция ще трябва да избира между южноевропейски компании с опит в тунелното строителство и гладни за поръчки български строителни фирми. През последните години чуждите кандидати често бяха отстранявани от състезанието, понякога и заради абсурдни формални основания. Затова търгът за тунела ще е тест за управляващите дали могат да проведат честно състезание.

Дума

КНСБ плаши с протест заради минималните осигурителни прагове

КНСБ е готова да организира протест заради минималните осигурителни прагове, заяви изпълнителният секретар на синдиката Ася Гонева. Между бизнеса и профсъюзите зрее напрежение по въпроса, след като четирите национално представителни работодателски организации настояха договарянето на минималните прагове да отпадне и обявиха, че няма да участват в договарянето им за следващата година. Обикновено разгарът на преговорите е точно през месец август, но в момента те не се водят. Според представители на бизнеса процесът дори не е стартирал официално.

България


Напиши коментар:


Публикувай