717 1

Томислав Дончев няма да е кандидатът на ГЕРБ

Вицепремиерът Томислав Дончев няма да бъде кандидатът на ГЕРБ на предстоящите президентски избори. Това потвърди самият той в интервю за предаването на БНР "Преди всички". Дончев каза, че е малко вероятно да има обща кандидат - президентска двойка на ГЕРБ и Реформаторския блок.
Референдумът няма да усложни провеждането на предстоящите избори, подчерта вицепремиерът. 

Дончев, който е за втори път отговорник за изборите, сподели, че кибератаките в самия изборен ден създават смут. Работим превантивно, за да се създаде организация и сухи тренировки. Няма как да го предотвратим, но да сме готови за всеки сценарий.

Тези избори са по-прости от местните избори. От чисто механична гледна точка. Надявам се, това което зависи от мен, да имаме нормален процес. Това, което е необходимо, ще бъде направено. Дончев смята, че референдумът няма да усложни провеждането на предстоящите избори.

Вероятно в началото на септември ще се вземе решение за гласуването в Турция и във Франция. Когато вземаме подобно решение, не може да се поддаваме на емоции, трябва да следваме закона. Очакваме информация от мисиите в чужбина, има различни режими в различните страни. В максимална степен ще се съобразим с правото на българските граждани да упражнят правото си на глас.

По темата за задължителното гласуване Дончев коментира: По силата на гражданската съвест аз гласувам. И уточни, че на следващите избори машинното гласуване ще се разширява – устройствата ще  бъдат 10 пъти повече – 500 на брой. На тези избори ще има и експериментално машинно преброяване.

По повод слогана на БСП за изборите  "Защото обичаме България" Дончев каза: Тук се цели някакъв патриотичен ракурс, който, предвид профила на кандидата, едва ли е изненада.

Рано е да се каже кой ще бъде кандидат-президент на ГЕРБ. Тъй като кандидатурата се обявява късно, това предполага, че това няма да е човек, изваден от нищото, човек, с който гражданите тепърва ще се запознават. Очевидно е, че става дума за добре разпознаваема известна фигура с високо обществено доверие. Позицията вицепрезидент на ЕК е много важен пост за България и България не бива да губи. Така Дончев отговори на въпроса дали Кристалина Георгиева е вероятна кандидатура на ГЕРБ.

На въпрос на водещата има ли вариант, в който ГЕРБ да има двойка, която да бъде поделена между ГЕРБ и някоя друга политическа формация, Дончев обясни: От самото създаване на ГЕРБ досега сме участвали в избори самостоятелно.

Президентът има правомощия, свързани и със службите, и с посланиците, и с представянето на страната в чужбина. Не е за подценяване и ролята му на главнокомандващ. Нормално е външната политика да е една от осите на дебата. Тъжно е да свеждаме избора само до координатната система изток-запад. Всяка радикална позиция в това противопоставяне – повече на изток или повече на запад – не е от полза за страната. Ние, за разлика от други държави-членки, които се намират на по-западния или по-северния край на Европа, ние сме съседи и сме в този регион и няма как всичко, което правим, да не го съобразяваме с всичко, което се случва в едната или в другата страна. За нас не е без значение какво се случва с Турция. Трябва да се следи изкъсо ситуацията там.

Във връзка със Закона за обществените поръчки и неговото прилагане Дончев коментира: Законът урежда само рамката и процедурите, но по отношение на волята на възложителя законът не може да се произнесе.

И даде пример от скандалната обществена поръчка на Министерството на образованието за рекламни материали – опитът да се закупят запалки, за да се рекламира българско министерство – и то на образованието, категорично е сред неудачните примери.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • nхахаха
    Отговор
    1 11:03  18.08.16
    Ами изкарайте другаря Борисов измисления генерал, срещу генерала от армията на БСП. Никога не съм симпатизирал на БКП/БСП но др. Борисов ме кара да се замисля. Ами строи магистрали, и след месец ги оправя.Магистралата до морето новата отсечка от Ямбол до Бургас е нагъната като за офроод. Сигурността то там е пълен провал. Др. Борисов върна мутренските времена. Горивата основния мотор за икономиката са най лоши и най скъпи от европейските в съотношение качество и цена, но тясната връзка с лукоил и ипон утвърди монопола. Е да кажат от граби ебати работата българска /ГЕРБ/ кво са направили за народа и кво са присвоили за себе си. Мой приятел от чужбина който имаше бизнес/ имаше/ ми каза: та то сега е по лошо отпреди години. Рекет на всяко ниво, корупция на всяко ниво лоши практики , това са само част от нещата. И циганизация и подържане и купуване на малцинството което е издигнато в култ от структурите на ГЕРБ само и само да се запази статуквото кради и след мене потоп. Това е оценка на външен човек , а ние кво правим. Тука има тука нема Нали така Борисов.

Напиши коментар:


Публикувай