Last news in Fakti

18 Август, 2016 09:59 986 1

Томислав Дончев няма да е кандидатът на ГЕРБ

  • президент-
  • герб-
  • кандидат-
  • томислав дончев
Томислав Дончев няма да е кандидатът на ГЕРБ - 1
Вицепремиерът Томислав Дончев няма да бъде кандидатът на ГЕРБ на предстоящите президентски избори. Това потвърди самият той в интервю за предаването на БНР "Преди всички". Дончев каза, че е малко вероятно да има обща кандидат - президентска двойка на ГЕРБ и Реформаторския блок.
Референдумът няма да усложни провеждането на предстоящите избори, подчерта вицепремиерът. 

Дончев, който е за втори път отговорник за изборите, сподели, че кибератаките в самия изборен ден създават смут. Работим превантивно, за да се създаде организация и сухи тренировки. Няма как да го предотвратим, но да сме готови за всеки сценарий.

Тези избори са по-прости от местните избори. От чисто механична гледна точка. Надявам се, това което зависи от мен, да имаме нормален процес. Това, което е необходимо, ще бъде направено. Дончев смята, че референдумът няма да усложни провеждането на предстоящите избори.

Вероятно в началото на септември ще се вземе решение за гласуването в Турция и във Франция. Когато вземаме подобно решение, не може да се поддаваме на емоции, трябва да следваме закона. Очакваме информация от мисиите в чужбина, има различни режими в различните страни. В максимална степен ще се съобразим с правото на българските граждани да упражнят правото си на глас.

По темата за задължителното гласуване Дончев коментира: По силата на гражданската съвест аз гласувам. И уточни, че на следващите избори машинното гласуване ще се разширява – устройствата ще  бъдат 10 пъти повече – 500 на брой. На тези избори ще има и експериментално машинно преброяване.

По повод слогана на БСП за изборите  "Защото обичаме България" Дончев каза: Тук се цели някакъв патриотичен ракурс, който, предвид профила на кандидата, едва ли е изненада.

Рано е да се каже кой ще бъде кандидат-президент на ГЕРБ. Тъй като кандидатурата се обявява късно, това предполага, че това няма да е човек, изваден от нищото, човек, с който гражданите тепърва ще се запознават. Очевидно е, че става дума за добре разпознаваема известна фигура с високо обществено доверие. Позицията вицепрезидент на ЕК е много важен пост за България и България не бива да губи. Така Дончев отговори на въпроса дали Кристалина Георгиева е вероятна кандидатура на ГЕРБ.

На въпрос на водещата има ли вариант, в който ГЕРБ да има двойка, която да бъде поделена между ГЕРБ и някоя друга политическа формация, Дончев обясни: От самото създаване на ГЕРБ досега сме участвали в избори самостоятелно.

Президентът има правомощия, свързани и със службите, и с посланиците, и с представянето на страната в чужбина. Не е за подценяване и ролята му на главнокомандващ. Нормално е външната политика да е една от осите на дебата. Тъжно е да свеждаме избора само до координатната система изток-запад. Всяка радикална позиция в това противопоставяне – повече на изток или повече на запад – не е от полза за страната. Ние, за разлика от други държави-членки, които се намират на по-западния или по-северния край на Европа, ние сме съседи и сме в този регион и няма как всичко, което правим, да не го съобразяваме с всичко, което се случва в едната или в другата страна. За нас не е без значение какво се случва с Турция. Трябва да се следи изкъсо ситуацията там.

Във връзка със Закона за обществените поръчки и неговото прилагане Дончев коментира: Законът урежда само рамката и процедурите, но по отношение на волята на възложителя законът не може да се произнесе.

И даде пример от скандалната обществена поръчка на Министерството на образованието за рекламни материали – опитът да се закупят запалки, за да се рекламира българско министерство – и то на образованието, категорично е сред неудачните примери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nхахаха

    0 0 Отговор
    Ами изкарайте другаря Борисов измисления генерал, срещу генерала от армията на БСП. Никога не съм симпатизирал на БКП/БСП но др. Борисов ме кара да се замисля. Ами строи магистрали, и след месец ги оправя.Магистралата до морето новата отсечка от Ямбол до Бургас е нагъната като за офроод. Сигурността то там е пълен провал. Др. Борисов върна мутренските времена. Горивата основния мотор за икономиката са най лоши и най скъпи от европейските в съотношение качество и цена, но тясната връзка с лукоил и ипон утвърди монопола. Е да кажат от граби ебати работата българска /ГЕРБ/ кво са направили за народа и кво са присвоили за себе си. Мой приятел от чужбина който имаше бизнес/ имаше/ ми каза: та то сега е по лошо отпреди години. Рекет на всяко ниво, корупция на всяко ниво лоши практики , това са само част от нещата. И циганизация и подържане и купуване на малцинството което е издигнато в култ от структурите на ГЕРБ само и само да се запази статуквото кради и след мене потоп. Това е оценка на външен човек , а ние кво правим. Тука има тука нема Нали така Борисов.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове