993 5

Ананиев: Подкрепям идеята за нов пътен знак „Внимание! Мотористи“

Калина Петрова

Подкрепям идеята за нов пътен знак „Внимание! Мотористи“. Предложението беше направено от мотористи, които дойдоха на среща с мен като председател на транспортната комисия. Аз заставам зад тяхното искане и предприех конкретни действия още през месец май, преди да се случи този трагичен инцидент.

Това каза пред БНР председателят на Транспортната комисия в парламента и зам.-председател на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок Настимир Ананиев попитан за протестите на мотористи с искане за уволнение или оставка на съдия Николова, която пусна под домашен арест Фарук Бекташ, помел с колата си семейството мотористи Таня и Бойко Бойкови.

Има две възможности за създаването на новия пътен знак. Първата е изцяло в пълномощията на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова - да включи този знак директно в наредбата за всички пътни знаци, и тогава няма нужда от законопроект, уточни Настимир Ананиев. Проведох такъв разговор с госпожа Павлова през месец май, а после изпратих напомнително писмо. Надявам се през септември да се предприемат конкретните действия, с които този пътен знак да бъде въведен и поставян на всички трасета, които се използват от мотористи в страната, коментира още Ананиев.

По думите му, трасетата, ползвани най-често, са десетина в страната и идеята е там на всеки 5 километра да има такъв предупредителен знак за водачите.

Ананиев добави, че е коментирал с Павлова и мантинелите, които в повечето случаи са единични, а точно те са особено опасни за мотористите. На местата, където стават злополуки с мотористи, трябва да се поставят двойни мантинели, заяви още той, добавяйки, че Павлова също подкрепя тази идея.

Ананиев посочи, че при забавяне от страна на МРРБ, той ще направи законодателна инициатива за въвеждането на такъв знак, което е втората възможност.

Шофьорите трябва да пазят мотористите, а тези, които се държат агресивно на пътя и участват в гонки, подлежат на санкции. Знакът е част от мерките, които трябва да се предприемат, посочи Ананиев и апелира към общността на мотористите, ако имат законови инициативи, да ги внесат в комисията по транспорт, за да бъдат обсъдени.

Искаме и трябва да помогнем на тази общност. Знаете, че преди ваканцията ГЕРБ и РБ съвместно внесохме искането на мотористите за сезонна винетка, припомни още той.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Шофьор
  Отговор
  1 16:59  18.08.16
  Страхотна идея. Да знаем да се пазим от тях. Предлагам и "пази моториста" да се промеви на "пази СЕ ОТ моториста".
 • гост
  Отговор
  2 17:02  18.08.16
  А не е ли по-добре убийците да се осъждат с по-солидни присъди от условно и домашен арест? Вместо да се пръква поредната глупост като тази. По същата логика може да се направи знак "внимание коли" ама като си на пътя какво друго да очакваш? Простотия и факта, че се подкрепя говори лошо за този човек.
 • Чиба
  Отговор
  3 17:30  18.08.16
  Това няма аналог - такава бюрократична държава, май вече няма другаде по света? Знаци, агенции, триблирани безполезни комисии, абе голямо лапане и крадене е тука бе? Напълно безполезен знак искаш! Един мотоциклетист като те застигне, а ти караш със 70-80 а той пердаши със 120 и те изпревари, а някои даже не изпреварват настрани, а минават в същото ти платно близо до теб за да се правят на мъгкари, няма как да ги пазиш да не паднат! Аз като видя такова създание и карам плътно вдясно, не че оня изобщо му дреме за мен, изфучава с над 100-120 и и пердаши без да му пука дали е сухо мокро пясъчливо?! И ако вземе че се пребие, пак може ти да се окажеш виновен, че не си го спасил а? И как да спасиш един такъв главанак, който кара с висока скорост на път с дупки и на места и пясък нанесен от дъждовете? Как да се спаси луд терорист, да не се блъсне или да не те блъсне? Като гледаш или размахваш знака към него ли? Абе кога тая сбъркана бюрокрация ще роди нещо полезно и умно бе? Само дивотии мислите, за да си оправдаете заплатките и никаква полза и от вас и от куп народ. Пускай мотористите да карат, както си искат! Ако блъсне човек или кола с висока скорост, разстреляйте моториста щото е карал твърде рисково! Ако не блъсне да върви на май..ата си дето ще! Как да се пазиш или пазиш от бясно препускащ моторист надул със 120 и нагоре? да го ловя с ласо и да го спра на тревата ли?
 • Чиба
  Отговор
  4 17:37  18.08.16
  И още нещо, повечето мотористи не спазват пътните знаци и често изпреварват на места, забранено за изпреварване на автомобили и мотоциклетис кош. А това не прави водачите на МПСтата виновни! Защото ония моторите си мислят, че като са по-тесни и на две гуми и ще минат винаги между капките? Да, ама не винаги става, понякога насрещният не ги вижда с висока скорост, не успява да завие и зибегне удара, не знае какво ще предприеме моториста понеже тия кривуличат покрай колите и като на родео и не разбира защо да е виновен, когато кара и изведнъж в забранена за изпреварване зона пред него изскача надул със 130 някакъв на мотор и се закача в калника му? Ей това вече и със 100 знака не можете предотврати... зависи и от мотористи и от шофьорите на мПСтата. А често поне от мое наблюдение самите мотористи са виновни.... нали всеки ден почти ме изпреварват и с колата и с байка ми? Изсвистят като оси някои и на 2 гуми, със скорост над 100 км и отпрашат. А често на платното има и дупки и пясък нанесен от порои. И ако се срине и забиев мантинелата няма как да му помогна, понеже ще се пресова с тая скорост... Ами кажи им да карат внимателбно, за какво са им знаци! Ако е за пазенето аз гледам и костенурка и язовец да не ударя, та ккамо ли моторист. но как да се опазят от лудостта си самите те повечето, това не зная? Аааа, направете знак - Внимание, луди на мотоциклет! Пазете ги....ако успеете да оцелеете! АХТУНГ! сТАВА ЛИ?
 • Ali Baba
  Отговор
  5 18:21  18.08.16
  GPS и черна кутия с директна връзка към КАТ за всеки мотор над 500 кубика. Като не искат - директно отнемане на мотора. За многократен рецидив на огромно превишаване на скоростта - до 5 години на топло. За 2-3 години ако се стегне лабавия апарат и го приложи това - познай дали мамините още на 15 ще смеят да гонят кокошките с моторетки. Мисля, че пичовете на място ще оценят идеята и движението на 2 колела ще стане доста по-безопасно и безвредно.

Напиши коментар:


Публикувай