1 136 2

Нямаме вина, че наше оръжие попада в Сирия

Нито министерството, нито държавата имат вина, че българско оръжие попада в недобросъвестни ръце в Сирия и Ирак. България изнася оръжейна продукция само за крайни дестинации, разрешени от международни организации, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. В четвъртък той посети ВМЗ - Сопот за официалното откриване на нова галванична линия за обработка на алуминиеви детайли, съобщи "Медиапул".

Коментарът му бе по повод появилата се информация, че терористични групировки в Сирия и Ирак използват българско оръжие. Според Балканска мрежа за разследваща журналистика, България е сред големите износители на оръжия за Сирия.

"За мен като принципал на предприятията, произвеждащи оръжия в страната е важно, че разширяваме производителността и отваряме нови работни места. В един регион, който беше традиционно тежък, вече има недостиг на работна сила", коментира Лукарски. Той добави, че ВМЗ - Сопот връща старите заеми и се намира в много добро финансово състояние.
 

"Ислямска държава“ неотдавна популяризира документи, които доказват, че оръжия, които саудитското министерство на отбраната е купило от България, са били отклонени за сирийските враждуващи групи.

Както съобщи Jane's Defence Weekly, свидетелството представлява разпространено на 4 юни видео, което показва членове на "Ислямска държава“, които се сражават с опозиционни групи в Азаз, провинция Алепо, и които са иззели оръжия и боеприпаси. На някои от оръжията се вижда флагът на групата "Фастаким Кама Умирт“.

Сред оръжията има много автомати и картечници "Калашников“, както и гранатомети RPG-7 и SPG-9.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 21:00  18.08.16
  МонитоПаси?? Със сълзи те на очите!!??)) Нямаме винааа!!!!)))))))))))))))))))))))
 • данс
  Отговор
  2 21:46  18.08.16
  лукавски внимавай какви ги плещиш,димо гяуров ще те разнищи и ще ти изкара кирливите ризи

Напиши коментар:


Публикувай