1 305 2

Мигранти с агресивно поведение влизат в страната ни

С близо 60% са намалели опитите за нелегално проникване през границата в сравнение с миналата година, заяви главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов на среща в Малко Търново

Венцислав Михайлов

Мигранти с агресивно поведение влизат в страната ни. Това каза в Малко Търново главният комисар на МВР Георги Костов на среща с кметове и кметски наместници, по повод бежанския натиск по границата. Срещата в Малко Търново е първата от поредицата, които предстоят в следващата седмица в пограничните общини.

Срещата е инспирирана от необходимостта от добра комуникация между структурите на местната власт и полицейските служители в региона. Необходима ни е помощ от гражданското общество по места в случаите на незаконно проникнали в страната групи нарядите на Гранична полиция своевременно да получават информация, за да противодействат.

С близо 60% са намалели опитите за нелегално проникване през границата в сравнение с миналата година. Това е факт и формално погледнато миграционният натиск в сравнение с миналата година е изключително благоприятен. И през миналата година, в сравнение с Гърция, в страната проникваха в пъти по-малко нелегални незаконни мигранти. Това поставя пред нас предизвикателството за пореден път да докажем на европейските ни партньори, че границата ни продължава да е сигурна и професионално охранявана от силите на Гранична полиция, подпомагана от колегите от ГД „Национална полиция“ и от българската армия. Съзнаваме, че за решаването на този проблем не можем да бъдем достатъчно ефективни без подкрепата на местната власт и цялото гражданско общество.

Конкретно от хората в пограничните райони, които са достатъчно добре подготвени и умеят перфектно да се ориентират като видят в далечината група дали е от незаконно проникнали мигранти, очакваме незабавно да сигнализират органите на Гранична полиция. За подобряване на комуникацията сме организирали колегите от Гранична полиция периодично да посещават кметските наместници, за да се подобри общуването между редовите служители по границата и населението.

Георги Костов поясни, че напоследък има признаци на изменение в профила на мигрантите, които проникват незаконно в страната – и като националност и произход, и като възраст, а също и в модела им на поведение. „Наблюдаваме подчертано по-агресивен тип поведение или прояви на форми на агресия, като обективните изводи са въз основа на случаи със задържани в закритите центрове на Дирекция „ Миграция“, както и в центровете от открит тип на ДАБ. Етническият състав на незаконно навлезлите мигранти е преобладаващо не от зоните на потенциален военен конфликт – все факти, които трябва да получат обществено достояние така, че гражданите да не правят опити сами да противодействат, а да подават сигнали в Гранична полиция.

Георги Костов съобщи, че към момента няма места с пробиви по преградното съоръжение. Продължава и въведената практика на мобилни контролно-пропускателни пунктове за внезапни проверки на моторни превозни средства за евентуален превоз на нелегално преминали границата чужденци.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • set
  Отговор
  1 14:10  19.08.16
  Биите ги като са агресивни
 • TOMA POR KULO
  Отговор
  2 01:24  20.08.16
  MI KATO SA AGRESIVNI BOI NARODNA LUBOV S VINKEL MOJE I GUMEN MARKU4 I SIRTAKI INA4E ZA TIQ M..GALI KATO NE 4ELUVAT RAKA 6TE ZELUVAT VINKEL

Напиши коментар:


Публикувай