1 244 2

Един златен и два сребърни медала за олимпийския отбор по информатика

Български състезател се класира на второ място в световната ранглиста

Един златен и два сребърни медала за олимпийския отбор по информатика
Калина Петрова

Олимпийският отбор по информатика доказа за пореден път високата класа на българските състезатели на световната карта. Знанията и уменията на отбора донесоха 1 златен и 2 сребърни медала в Международната олимпиада по информатика, която се проведе в Казан, Русия от 11 до 18 август. Голяма новина е и класирането на Христо Венев на отреденото му второ място във вечната ранглиста по медали за олимпиадата. С тези резултати страната ни се класира на 10-то място по медали и на 11-то място по точки измежду 82 участващи държави.

„През последните седмици разговорът за олимпийските състезатели е по-актуален от всякога. Гордеем се, че олимпийците в областта на природните науки направиха още един впечатляващ сезон, доказвайки, че личната мотивация може да компенсира липсата на по-сериозна финансова подкрепа“, коментират от Сдружение на ръководители на олимпийските отбори по природни науки. От 2010 г. насам подготовката и участието на България в Международната олимпиада по информатика се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Олимпийският отбор по информатика тази година се състезава в следния състав:

Христо Венев, СМГ, 12 клас – златен медал

Енчо Мишинев, МГ Ямбол, 11 клас – сребърен медал

Даниел Атанасов, СМГ, 12 клас

Александър Кръстев,  МГ Варна,  9 клас – сребърен медал

Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев /главен асистент в Института по математика и информатика на БАН, ръководител на националния отбор по информатика от 2009 г. и председател на националната комисия по информатика/ и Младен Манев  /главен асистент в Технически университет – Габрово, член на националната комисия по информатика/.

Международната олимпиада по информатика е основана по инициатива на България и първото състезание е проведено у нас през 1989 г. в Правец. Днес събира участници от над 80 държави, като всеки отбор е представен от четирима състезатели. Според обобщената класация по медали за всички времена, България е на пето място в света – завоювали сме 95 медала, от които 23 златни, 35 сребърни и 37 бронзови. Най-добрият ни състезател досега бе Румен Христов, който с общо 3 златни и 2 бронзови медала дълго време държа третото място в световната ранглиста на олимпиадата. В момента той е пети в света, а най-добрият български състезател и втори в света е Христо Венев с общо 4 златни и 1 сребърен медал.

 

 

 

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Обективен анализ
  Отговор
  1 17:24  19.08.16
  Не омаловажавам успеха на нашите олимпийце в областта на природните науки, само искам да поясня: златен медал се дава за класиране от 1-во до 20-то място, сребърен за от 20-то до 40-то място. Това от около 200 + участници, т.е златен и сребърен медал се дава на 10-те %, съответно на 20-те % най-добри участници. Абстрахирайки се от медийната реклама и широко разпространеното схващане още от 80-те години на миналия век за гениалността на българските деца, възниква логичният въпрос, дали, обективно измерено, е успех трима медалисти от 200 участника? Това зависи колко още българчета са участвали, от още колко страни има участници, разпределението на другите медали и т.н. фактори! Общо взето. ако отборът ни е до 6-7 човека, трима от тях да са в 20-те % най-добри си е добро постижение. Ако е от повече участници, може би сме някъде по средата...
 • От нищо нещо
  Отговор
  2 17:34  19.08.16
  Аз пък ще кажа само едно голямо Браво и успех!

Напиши коментар:


Публикувай