1 837 0

Мъртъв делфин престоява часове на плажа в Слънчев бряг

Снимка: Факти.бг
Снимка: Факти.бг
Калина Петрова

Мъртъв делфин изплува на плажа в Слънчев бряг. Бозайникът е близо 250 кг., алармираха читатели на Факти.бг.  

Снимка: Факти.бг

Делфинът вече престоява часове на плажа, а шокирани туристи се дивят защо няма кой да го прибере поне. Те се питат, докога по българските плажове ще изплуват мъртви и няма ли служба, която да ги прибира?!

Рекорден брой мъртви делфини са открити това лято по българското Черноморие.

Само за три дни (15-17 юли) експерти и доброволци на сдружението Зелени Балкани са регистрираха общо 35 изхвърлени на брега мъртви китоподобни на плажната ивица между Ахелой и Поморие.

Всички делфини били от вида черноморски муткур (Phocoena phocoena relicta) – защитен вид според Закона за Биологичното разнообразие и застрашен вид, включен в Международния Червен списък.

Според официалната статистика на РИОСВ-Бургас общо случаите за тази година са 37.

От "Зелени Балкани" обвиняват рибарите-бракониери.

Смъртта на делфините предизвика спешна среща при премиера Бойко Борисов през юли. Спешни мерки ще предприеме държавата в защита на делфините, стана ясно след съвместна среща на премиера Бойко Борисов, екозащитници и министрите на околната среда и водите и на земеделието. Тогава се взе решение да бъде забранен риболова в районите с популация на делфини.

Снимка: Факти.бг

Основната причина за смъртта на делфините е попадането им в рибарски мрежи. От началото на годината са открити 108 мъртви делфини по крайбрежието, от тях 77 в Южното Черноморие, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

За да се установи причината на китообразното трябва да бъде направена аутопсия.

В интернет страницата на Министерството на околната среда и водите са публикувани съвети как се оказва помощ на бедстващи живи китоподобни. В Черно море се срещат видовете обикновен делфин, афала и муткур (морска свиня). Инструкциите се валидни и за трите вида.

Съветите са разделени на два групи. Първата се отнася за незаседнали екземпляри, които се намират в опасна близост до брега, но могат да отплуват сами. Втората група съвети е за заседнали в плитчините делфини или изхвърлени на бреговата ивица, които не може да отплуват без чужда помощ.

В сайта на МОСВ могат да се видят и телефоните за контакт с Регионалните инспекции по околната среда и водите в Бургас и във Варна. Те трябва да бъдат информирани преди пристъпване към действия за оказване на помощ на бедстващи китоподобни.

Инструкциите могат да се видят на: http://www.moew.government.bg/?show=news&nid=4652

Бургас / България


Напиши коментар:


Публикувай