1 312 0

Започва съборът на Петрова нива в Странджа

В историческата местност Петрова нива в Странджа ще бъде отбелязана 113-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание и 120-ата годишнината от организираното тракийско движение в България. Очаква се в честванията да се включат десетки потомци на тракийски бежанци и родолюбиви българи.

Фолклорни концерти, викторини и четения включва програмата по отбелязването на годишнината от историческите събития в местността Петрова нива. Това каза пред БНР председателят на Тракийското дружество "Екзарх Антим Първи" в Бургас - Тодор Ангелов:

От 10 часа започнаха фолклорните изпълнения. В 11.30 часа е туристическият маршрут, който сме кръстили "По комитски пътеки", има осигурен водач и всеки, който има желание може да се запише и да участва в поход. От 15 часа започва традиционната вече научна конференция. Тя ще е на тема "120 години организирано тракийско движение в България". От 16 часа община Малко Търново е предвидила читалня на открито, която е под надслов: "Да прочетем заедно за въстанието". А от 17 часа  ще има организирана викторина с много награди - "Илинденско-Преображенско въстание".

Възпоменателната церемония ще започне от 20 часа със заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм-костницата "Св.Петка". След панихидата е официалното откриване на тържествата пред паметника на героите и заря проверка. Напиши коментар:


Публикувай