1 661 1

Започна Дунав Ултра 3

Започна Дунав Ултра 3

Дунав Ултра 3: River Monsters стартира в събота 20 август 2016 г. и ще продължи до неделя, съобщиха организаторите.

Дунав Ултра“ е 682-километров туристически веломаршрут в Северна България. Ежегодно по веломаршрута се провежда спортно изпитание и онлайн кампания – Фейсбук риалити. Условието на изпитанието е маршрутът да се измине с велосипед в рамките на 48 часа.

682-километровият „Дунав Ултра“ веломаршрут е създаден през 2014 г., заедно с едноименната промо-кампания „Дунав Ултра“. Негова начална точка е с. Куделин, Видинско, а крайната – с. Дуранкулак, Черно море. Маршрутът следва българската граница по поречието на река Дунав до гр. Силистра. От там продължава до гр. Добрич, преминава през с. Кардам и завършва в с. Дуранкулак. Веломаршрутът „Дунав Ултра“ преминава през или в близост до 76 населени места в България – села и градове. В частта от гр.Видин до гр. Силистра веломаршрутът „Дунав Ултра“ съвпада с популярния трансконинентален веломаршрут „Евро Вело 6“.

Българската част на р. Дунав е изключително ценен и стратегически важен регион с многовековна история. Бреговете на реката от българска страна бележат границите на Римската империя от I-II век. По това време румънската част на р Дунав е била наричана от римляните – Земя отвъд блатата (заради по-ниския профил на речното корито). Впоследствие речният път по р.Дунав играе важна роля по време на Първа и Втора българска държава. Цялото поречие по р. Дунав изобилства с артефакти и исторически обекти – част от световното културно наследство. Днешни малки села по поречието на р. Дунав са с по-дълга история от някои от  големите съвременни европейски и световни градове. Поречието на река Дунав е безценно богатство за държавата

Стратегията за развитие на Европа като туристическа дестинация 2014-2030 г. включва развитие на алтернативни форми на туризъм, иновации в туристическите услуги, нови начини на забавление и отдих. В този смисъл развитието на велотуризма е важна част от тази стратегия (Заседание на ЕК от 5.4.2016 г.). Поречието на река Дунав е сред най-атрактивните дестинации за хиляди велотуристи от континента. Естественият път на река Дунав определя паркировката и на популярния трансконтинентален веломаршрут „Евро Вело 6“.

„Евро Вело 6“, или т.нар. “Пътят на реките” е веломаршрут свързващ Атлантическия океан с Черно море. Общата дължина на маршрута е 4000 км, които преминават през Франция, Швейцария, Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, България и Ръмъния. Поречията на три реки обособяват популярния веломаршрут, като за българската част това е река Дунав.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Борис lV
    Отговор
    1 00:29  22.08.16
    Наистина стратегически район с хилядолетна история и с големи възможности в бъдеще. Район в който се създава първата Българска държава. В момента обаче дунавския район е забравен от управляващите. Веломаршрута минава по пътищата, по които на много места няма и асфалт за разлика от пътищата в районите населени с мюсюлманско население в България.

Напиши коментар:


Публикувай