1 462 2

Изгоряха четири сгради в Тютюневия град (Видео)

Изгоряха четири сгради в Тютюневия град (Видео)
Снимки: БТА

Четвърта сграда горя късно тази вечер в Пловдив, отново бивш тютюнев склад.  По- рано изгоряха три други склада, съобщи БНР. 

Пожарът, избухнал следобед в бившите пловдивски тютюневи складове, беше овладян около 20,00 ч. Близо пет часа пожарникарите се бориха със стихията, разразила се в центъра на града. Продължава гасенето на малки огнища, а през цялата нощ беше осигурено наблюдение на мястото на инцидента.

Засегната от пламъците беше и сградата на спортния център "Тотал спорт", но пожарникарите успяха да овладеят огъня и я спасиха като потушиха пожара в дамската съблекалня на спортния комплекс.

Главен комисар Никола Николов, директор на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", благодари лично на пожарникарите за всеотдайността им и разказа, че са работили с риск за живота си, тъй като стена в единия от складовете е рухнала, в близост до тях докато са я гасили.

Няма пострадали, работещи в близките офиси бяха изведени от района. Една от версиите за причините за пожара е, че е причинен от клошари, които са били в изоставените сгради. Пожарникарите не изключват и умишлен палеж.

Кметът на район Централен Георги Стаменов, който бе на мястото на инцидента заяви, че в понеделник ще се събере комисия с участието на експерти от Института за недвижимо културно наследство, за да се прецени какви мерки ще бъдат предприети за обезопасяване на района. Той обясни, че трите сгради, които са необитаеми и се рушат от години са частна собственост. На собствениците са били издавани предписания. Те не са били глобявани.

Изключително неприятен инцидент. За съжаление, във всички тези години, в които не се стопанисват тези сгради, може да се каже, че е едно очаквано развитие. Необитаемите сгради, или се саморазрушават, или се подпалват. Това са фактите. 

Хората, живеещи в близост казват, че е било въпрос на време нещо да се случи с изоставените постройки. 

През няколко пресечки се намира другият нашумял тютюнев склад, който преди няколко месеца, собствениците започнаха да разрушават незаконно.

Tobacco City on Fire from The Plovdiv Project on Vimeo.

Пловдив / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1234
  Отговор
  1 11:36  21.08.16
  Мошениците не изтраяха и запалиха постройките за да започнат строеж на нещо което отдавна са замислили.Понеже не могат да се преборят с държавата защото сградите са паметници на културата,а и не искат да ги стопанисват,те ги купиха и ги оставиха сами да се разрушат,но понеже са строени здраво те оцеляваха дълги години без всякаква поддръжка което изнерви мошениците и те ги подпалиха за да се реши проблема по бързо в тяхна полза.Така,а сега да видим държавата какво ще направи?Дали ще осъди собствениците да възстановят на 100% сградите със собствени средства,разрушени от самите собственици от подставени лица,или ще си затвори очите и ще остави мафията да си прави каквото иска.Сега е момента да видим имали държава,има ли съдебна власт,или всичко се управлява от МАФИЯТА !А ако нищо не предприеме държавата да не чака да гласуваме на изборите.
 • Мъка българска
  Отговор
  2 14:14  21.08.16
  Държавата се управлява от същите тези уроди, които продадоха всичко. Мафиотите са в държавното управление, банките и тн. Хората търпят, защото чакат да се пенсионират и ги е страх да не останат и без този малък шанс за "минимален доход" след 65 години. Няма начин да се промени положението в една вече разпродадена и обезлюдена страна. Едни там 250 "нечовеци" и техните обкръжения, ще се облагодетелстват за сметка на българите. А българите ще се борят за да видят светлината на утрешния ден. Днес фабрика, а утре техния дом ще изгори, не хората а парцелите са важни!

Напиши коментар:


Публикувай