1 601 3

Горчивият дим над Пловдив

Духът на градовете ни си отива

Горчивият дим над Пловдив
Снимки: БТА

Факти.бг публикува отвореното писмо от неправителствената организация "Спаси София" за пожара в тютюневите складове в Пловдив. Заглавието е на редакцията. Оригиналното заглавие е "Докога ще гасим пожари?":

Духът на градовете ни си отива. Късче по късче и парцел по парцел. Пожарите на това бездушно отношение към градската среда (ще) идват в много форми – буквални и метафорични. Вчера пламнаха тютюневите складове на Пловдив, едни от малкото опазени образци на индустриалната ни архитектура. Същите онези складове, за които през пролетта цялата държава се възмути, че им е посегнато. Разбира се, през уикенда. Когато институциите не работят. Стълбът от горчивия им дим се виждаше в цяла Тракия, но сянката му отдавна тегне над страната.

Защото той е материализацията на неспиращата разруха на материалната памет на градовете. На един невидим, но истински пожар, който не успяхме да угасим. Въпреки гнева заради Къщата с ягодите, Борисовата градина, зелените пространства в ж.к. Младост, ролетната порта на Сердика, складовете в Пловдив и Харманли, кино “Възраждане”, дори Японския хотел… Списъкът е безкраен.

Този пожар поглъща историята ни. Не само Пловдив осиротя днес. Цяла България стана по-бедна. Малко по малко онова, което прави градовете ни истински, ни бива отнето от алчни и безидейни инвеститори, неспособни да видят бижутата, които притежават в техния пълен потенциал; както и от пасивни общински администрации, свиващи рамене пред медиите и опитващи се да замажат нещата с една-две оставки, ако много замирише на електорално недоволство.

Пловдив / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 13:01  21.08.16
  айде глупости...години наред седяха и просто се рушаха,превърнати в тоалетни и свърталища на наркомани и клошари,да минаваш от там си е чисто безумие,рискът да ти падне на главата парче мазилка от 30 височина е голям...ясно е че за нищо не можеха да се използват вече,не беше това начина да изчезнат,но дано поне сега се разчисти...
 • архивар
  Отговор
  2 13:24  21.08.16
  "Изтриването на спомена, не е част от омразата, а елемент на сигурноста"! цитат
 • 8547
  Отговор
  3 08:31  22.08.16
  Всичко е добре предвидено.По план и сценарий.

Напиши коментар:


Публикувай