1 398 2

25 август 1886 г.  княз Александър I абдикира

Венцислав Михайлов

На 25 август 1886 г. княз Александър I абдикира от престола.

След контрапреврата, организиран от Стефан Стамболов и подполковник Сава Муткуров, е формирано регентството и съставено временно правителство.

Отстраняването на княза предизвиква разцепление в българската армия и обществото. Стефан Стамболов и неговите привърженици връщат княза, но той вече няма подкрепата на Русия и другите велики сили. Княз Александър І Батенберг умира на 17 ноември 1893 г. в Грац, Австрия. Той е погребан в центъра на София в красиво изработен малък мавзолей.

Княз Александър І Батенберг е първият български владетел след освобождението от османско владичество. Той е избран от Великото народно събрание на 17 април 1879 г с пълно мнозинство и отхвърляне на другите две кандидатури на Валдемар Датски и Хенрих Ройс.

Александър Батенберг е племенник на руската императрица и кръщелник на царя-освободител Александър ІІ. Роден е на 05 април 1857 г. във Верона, Италия. Син е на австрийския генерал Александър фон Хесен Дармщат и полската графиня Юлия фон Хауке. Получава добро образование в Дрезденското военно училище. Взема участие  в Руско-турската война 1877-1878 г.

На 26 юни 1879 г. в Търново княз Александър І полага тържествена клетва пред Великото народно събрание. Великите сили потвърждават избора и в началото на м. август султанът според Берлинския договор го утвърждава с ферман за княз на България.

Младият монарх е недоволен от Търновската конституция, която ограничава правата му. Борбата между либерали и консерватори създава несигурност в страната. На 05 юни 1879 г. Батенберг назначава първото правителство начело с Тодор Бурмов, състоящо се само от консерватори. Парламентарните избори обаче печелят либералите.

Князът не желае да състави либерално правителство. Разпуска народното събрание и назначава ново правителство от консерватори, начело с митрополит Климент (Васил Друмев). Новите парламентарни избори са спечелени отново от либералите. Сега князът отстъпва и на 24 март 1880 г. назначава първото либерално правителство с министър-председател Драган Цанков.

Противоречията на княза с либералите се задълбочават и стават непреодолими, когато начело на правителството застава Петко Каравелов (28 ноември 1880 г.).

На 27 април 1881 г. князът, с помощта на военния министър Казимир Ернрот, извършва държавен преврат, като уволнява правителството и разпуска парламента. На 11 май обявява  своите искания: пълномощия за 7-годишен срок, изграждане на нови държавни институции и изменение на конституцията след изтичането на срока.

Пълномощията са гласувани на 01 юли 1881 г. от Великото народно събрание. Но скоро страната изпада в нова вътрешна криза поради конфликта между българи и руси в управлението. На 23 юни 1882 г. изпълнителната власт е поета от ген. Леонид Соболев, изпратен от руското правителство.

В началото на 1883 г. консерваторите минават в опозиция. На 6 септември 1883 г. Търновската конституция е възстановена и се слага край на пълномощията. Тези действия на княза обаче го превръщат в нежелано лице за Русия, тъй като ограничават влиянието й в България.

Съединението на 6 септември 1885 г. е провъзгласено в негово име. Той се превръща в ключова фигура и става ”княз на Северна и Южна България”, като влиза триумфално в Пловдив.

България търси международно признание на Съединението. Позицията на Александър ІІІ е за ”Съединение, но без Ботенберг”. Англия неофициално подкрепя Съединението, но Австро-Унгария подтиква Сърбия към нападение на България.

Княз Александър І Батенберг се проявява като първият главнокомандващ в новата българска история. Сръбско-българската война от 1885 г. завършва с победа и достойна защита на Съединението.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • misli posle govori
  Отговор
  1 09:18  25.08.16
  Понеже е пълно с руски тролове и вече опръхна и се зачерви от лизане на задника на руската мечка (политика към България), според мен е хубаво да се продължи темата с т.н " СОБОЛЕВА АКЦИЯ В БЪЛГАРИЯ".Щом сте "ФАКТИ.БГ- пратете журналист към библиотеката и си подгответе материал с доказателства за отношението на Русия към България. В името на истината....само и единствено в името на истината.. лека работа от мен. Разширете пак давам още идеи свързани с темата какво отношение има Русия към България преди и по време на Балканските войни, За окупацията на Добруджа от руснаците по време ПСВ, благословията, която дава Сталин на питането на Чърчил дали е съгласен да бомбандира София по време на ВСВ. Как бе, създадена Македония и къде, македонската азбука, кои българи-комунисти я сътвориха...Мх.. Да Темата за 30 000хиляди избити интелектуалци, заможни българи, учени 1945-52г.Когато е унищожен "цветът на нацията" Какво означава сентенцията "Прост народ слаба държава" може да се помисли. Айде живи и здрави
 • иван вазов
  Отговор
  2 09:43  25.08.16
  След съединението Русия подкрепя с половин уста съединението но на практика изтегля всички свои офицери от България и подтиква крал Милан да нахлуе в българските земи! Младия княз Батемберг лично ръководи бойните действия от фронтовата линия и с това си навлича гневът на руснаците. След като разбиваме сърбите и българската войска е пред Белград Русия ни заплашва с военни действия и войната спира! До абдикацията на княза ,България не е платила нито копейка от окупационната сума искана от руснаците равняваща се на 32,5 тона злато ! В третото Българско царство той и Борис са големите фигури допринесли най много за България!!!

Напиши коментар:


Публикувай