6 557 10

5500 безработни „богаташи“ в бюрото по труда

Преглед на печата

5500 безработни „богаташи“ в бюрото по труда

5500 безработни „богаташи“ в бюрото по труда
Близо 5500 безработни получават над средната заплата за страната или сума, близка до нейния размер, докато си стоят у дома. Това са хора, които взимат обезщетение за безработица между 900 и 1560 лв., показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за май 2016 година, пише "Монитор". В същото време средната заплата в края на май е била 943 лв. Статистиката на НОИ сочи, че над 2300 от получаващите обезщетение за безработица са взимали между 900 и 1200 лв. Така част от тези безработни са получавали повече от лекарите и чиновниците.
Други 3119 останали без работа са разполагали със завиден месечен доход между 1201 и 1560 лв., което е повече от заплатата на миньорите. Според Кодекса за социално осигуряване обезщетението за безработица е в размер на 60% от трудовото възнаграждение. Това означава, че преди да станат „високоплатени“ безработни, тези хора са печелили между 1500 лв. и 2600 лв.
"Богатите клиенти“ на бюрото по труда обаче са едва 6,5% от всички имащи право на обезщетение.

500 декара дупки запълниха в София
Разширението и реконструкцията на бул. „Черни връх“ вървят в срок, написа преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова във фейсбук. Изградени са 95% от канала, положени са 800 м тръбна мрежа за кабели средно и ниско напрежение и започва изграждането на водопровод.
От април месец досега строители са запълнили 500 дка дупки по софийските улици, показва справка на „Труд“. Цялата улична мрежа на столицата е около 3 400 000 декара. Всяка година Столичната община отделя средства от бюджета си, с които ремонтира част от тях. За тази година са осигурени 33 млн. лв., с които трябва да се обновят над 70 малки квартални улички и 7 по-големи булеварда с 33 млн. лв. Част от тях вече са готови.


Деца с инфаркти след стероиди
Младежи в пубертета си докарват инфаркт със стероиди, съобщава "Телеграф". "Преди няколко години приехме първия си млад пациент. Момче на 16 г., което беше с откровен инфаркт - запушена, тромбозирала коронална артерия. При него ставаше въпрос за някакви допълнително приемани спортни добавки, най-вероятно от хормонален характер", обясни националният консултант по кардиология доц. Иво Петров.

Активите на чуждите фондове в България се свиха с 210 млн. лв.
Активите на инвестиционните фондове, опериращи в България, са намалели с близо 150 млн. лв. през последните три месеца, пише "Капитал Daily". Понижението е заради свиване на експозициите на чуждите фондове у нас, но не става ясно доколко е в резултат на изтегляне на средства на вложители или на ефекта от спада на борсите в края на юни най-вече заради Brexit.
В края на полугодието чуждите взаимни фондове имат реализирани 1.375 млрд. лв. в България, докато три месеца по-рано са разполагали с 210 млн. лв. повече. За същия период пък местните фондове са увеличили активите си с 60 млн. лв., сочат статистическите данни на Българската народна банка за развитието на сектора. Общата сума, която инвестиционните фондове управляват към края на юни, е 2.24 млрд. лв. Това представлява близо 1% ръст на годишна база.


Над 1.3 млн. лв. дарения е получило МВР през 2016 г.
Въпреки че е ведомството, което получава най-много пари от бюджета, МВР продължава да разчита на дарения, съобщава "Сега". То е получило над 1.3 млн. лева като дарения от началото на годината. Дарители са основно общини, които са дали гориво, климатици, дърва за огрев и др. Най-щедра е Долна Митрополия, която е дала 23 780 лв. за ремонт на местното районно управление. Полицията в Дулово пък е получила най-много гориво - за 8706 лв., община Смолян е дала 15 000 за резервни части. 


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Свой
  Отговор
  1 07:47  22.08.16
  Колко сте некоректни, долни и жалки. Тези хора са работили и по ред причини са останали без работа, като посочените суми получават в съответствие със стажа, които имат за период до една година. Това са пари за обезщетение , това не са социални помощи. Господа, ако търсите сензация говорете за парите на работещите пенсионери военни и служители в администрациите-те вече са хиляди и работят до нацапване на гащите или до смърт. Така например един офицер от армията получава до живот около 1800 лв. заплата и около 800 лева пенсия- всичко около над 2500 лева грешни народни пари. Всичкото това безочие и наглост е с разрешението на закона създаден от същите правоимащи, които са захапали пенсия и заплата, като куче кокал и няма да ги пуснат,докато не играе народната сопа.

  Коментиран от #2

 • хахаха
  Отговор
  2 08:24  22.08.16

  До коментар #1 от "Свой":

  Каква сопа ? То това народ ли е?
 • Киро
  Отговор
  3 09:30  22.08.16
  Браво на коментар 1 !
 • тет
  Отговор
  4 10:28  22.08.16
  винаги хората с високи официални доходи са виновни, а не тези с ниска продуктивност, интелект или забогатели по неизяснен начин. както писаха наскоро, държавата ни е бедна на доходи и помощи, но богата на хотели и офшорки :)))

 • Тошибиян
  Отговор
  5 11:17  22.08.16
  Бе каква заплата от 20 евра на ден е завидна бе...хората в европа вземат 20 евра на час

  Коментиран от #7

 • говедаря
  Отговор
  6 11:31  22.08.16
  Остави ги, докато има говеда ще има и касапи.
 • onq s konq
  Отговор
  7 14:24  22.08.16

  До коментар #5 от "Тошибиян":

  Споко де,Русия като окупира Европа тия 20евро ще станат 20 РУБЛИ...От сегашните.Поне такава им е уговорката с Тръмп

  Коментиран от #10

 • Грую
  Отговор
  8 15:05  22.08.16
  Не ми е приятно да го напиша, но един съвет от мен - гледайте какво ви остава в джоб накрая на месеца, защото това осигуровки безработица, болнични опреш ли до тях значи балона ти е спукан вече, а и с това пенсиониране на 65 при средна продължителност на живота на мъжете в България 72 на тези, които се пенсионираха на 58, а тези който докарат 65 на работното място вероятно продължителността на живота ще спадне под 70 и с още една реформа пенсиониране на 67 в следващото десетилетие и повече няма да има въобще нужда от пенсионни реформи, а само как точно да бъде краден този фонд. Добре е когато имаш осигуровки на 2600.00 лв., но де ги тези работодатели? Сегашните като те осигурят на 4 часа и половината от минималната заплата ще ти извадят очите с това, че плащали осигуровки и си бил имал задължения по Кодекса на труда и общо взето си черен неблагодарник на фона на тази безработица. Така че за какво са ти тези осигуровки? Блъскай на черно и додето я докараш. Уреждането на максимален осигурителен доход не е за всеки!
 • konq na onq
  Отговор
  9 15:05  22.08.16
  Ей, няма начин просто да не намесиш Русия някъде! Да не би да ти лекуват фобиите в някоя натовска психиатрия, с неподходящи хапчета? ;) Браво на коментар 1! А по темата: Защо към статията не приложат и осигурителният доход + вноските на хората, които вземат тези обезщетения? Или пък не кажат, че това са в основната си част хора, работещи в чужбина и осигурявани на пъти по-високи доходи от тук? Ще е коректно, но няма да е толкова сензационно, нали! "журалисти"
 • Пис
  Отговор
  10 17:39  22.08.16

  До коментар #7 от "onq s konq":

  Русия не може да окупира Европа, щото да направим малко математика! Сега, да си предсатвим, че руската армия дойде тук! Какво ще направим? Ами ще се гледаме умно, учудено, и ке се чудим накъде са тръгнали с патлаците, след като ние и без това сме живи умрели от депутати и стиснати работодатели и пречещи сами да правим бизнес бюрократи. Ще се гледаме десетина минути и ще придърпаме солдатите в някое кръчме да се разберем кой какво и за какво иде реч. Докато се опознаваме може пък и да изперкаме по няколко водки и съвсем да оправим политиката. После руските солдати ще ги пратим на хотел, а ние ще си допием, щото сега е сезона на бирата и мезетата. Сутринта, руската армия ще се строи на плаца, ние ще изпратим бат Бойко, Гоце, Мастан, цецка Цачева и останалата "демократична" общност тука на преговори. Ще им кажем, че няма нужда да ни правят комунизъм, щото и при комунизма тия ни мачкаха и сега не си поплюват! Ние сме и комунизъм и фашизъм и лъжепазарна економикс. Руснаците ще се замислят, ще видят че сме прави и ще направят още един паметник на Руската армия, до на Съветската армия. Това ще вбеси Отворено общество и те ще дадат до едиин клетва да станат гейове и лесбийки. А това ще увеличи електората на София Прайд. Пентагона ще се смае, колко сме зян и ще ни подари по два комплекса Пейтриът, щото ние немаме пари и за един. Руснаците и те ще ни съжалят, щото не сме построили Соуч Стрийм но пък постоянно го размятат и сини и червени, за да лапат дивиденти по студиата в телевизиите където им плащат хонорари за консултации и мнения. Те карат нови Аудита, а мы духай-дюдю. После ще поканим американските генерали и руските да разпределим дивидентите от победата на новата Съветска армия. Ние естественно ще бъдем присламчени към новият победител, след игра на Русска рулетка, в бар-казино, между Путин и Обама или Лавров и Кери. След това бат Бойко ще ни надене червените връзки и ще ходим на море под строй и пак ще сме си овце. Щото и сега сме си говеда, че търпим простотията да ни мачка. Накрая Господ ще ни съжали и ще направи еволюция и ще изпрати 100 000 киборга елитни триполови ангели, те ще ни нападнат от небето и всички ще бъдем "изненадани" и ощастливени. Товоа ще хвърли Юнкер и Шойбле в истеричен смях и ще ни дадат европаспорти с белегж "трети пол" и за мъже и жени. Накрая руснаците ще ни построят Белене, щото ще им правим 20 години цветомузикални устройства и ще требва ток. Поне това е част от нещата, които може би ще се случат. Ти какво очакваш? Постоянно си настръхнал срещу тая Русия? Други пък постоянно плюят я американо я други? Аз обаче съм реалист - виждам още отсега, как стоя в някой бар с лакардията и като влезат руские солдаты ще им изсвиря лезгинка и казачок, а след час като влязат американо бой ще им изпраскам един рокендрол и кънтри скреч. И ще си живеем щастливо тоталитарно демократично както и досега. Само мафията ще е кастлива, щото и преди и сега ни мачка и лапа....

Напиши коментар:


Публикувай