861 1

БСП алармира за повишаване на цените на водата в цялата страна

Манол Генов: Провежданата ВиК реформа е пред удавяне

БСП алармира за повишаване на цените на водата в цялата страна
Калина Петрова

„Провежданата ВиК реформа е пред удавяне. Политиката на властта за  отлагане на водното подпомагане  е  недопустима“. Това заяви народният представител от БСП Лява България Манол Генов на пресконференция в централата на партията. Той обясни, че има регламенти на ООН и европейски директиви, според които има социална поносимост на цената на водната услуга. „Със закон от миналата година тя е 2.5% от средната работна заплата. С бъдещото повишение на цените, ще бъде премината тази норма“, допълни той. Генов подчерта, че цената на водата трябва да отразява реално разходите. Той обясни, че цените на ВиК услугите са регионални и заплащането в различните области е различно, като има региони с 2-3 пъти разлика. „Работа на националните законодателства е всеки да направи своя пакет подпомагащи мерки, така че  да компенсира потребителите в неравностойно положение и да обезпечи решенията за т.нар. водна бедност. В страните-членки най-наложената практика се оказва предоставянето на финансова подкрепа за лица и домакинства с доказано ниски доходи“, коментира народният представител.

Според Генов в законодателството има много пропуски. „Проблемите през годините ще продължат, а много от операторите ще натрупат несъбираеми вземания, които и в момента не са малко“, каза още депутатът от левицата. Той поясни, че регулаторът натиска ВиК сектора за тази социално поносима цена, а те от друга страна са задължени да правят инвестиции във ВиК инфраструктурата, за което са необходими малко над 11 млрд.лв. „Имаме около 3 млрд. по ОПОС и ПРСР, които трябва да се усвоят, но не е сигурно дали ще успеем. Получава се противоречие в самото законодателство“, каза още Генов. Според него заради тези изключително сериозни проблеми, нанизани през годините, ВиК секторът е в тупик, а последствията ще са всички. „От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ настояваме час по-скоро ангажираните институции да предприемат всичко необходимо, за да направим така, че да има качествена и достъпна вода за всеки гражданин и домакинство, с ясни регламенти на водно подпомагане“, подчерта Генов. Той настоя да бъдат задействани ефективни механизми, които да защитят реални инвестиции във ВиК дружествата. „Водната реформа от години стои като доведеното дете в многолюдно семейство, което е принудено още и още да почака и да проявява търпение. Но всяко отлагане е единствено израз на безсилие и затъване още повече в проблема“, заключи Манол Генов.  

Георги Гьоков: Управляващите трябва да изработят механизъм за водно подпомагане

„Цените на водата ще се покачат в пъти. В България оценка на ситуацията, свързана с енергийната бедност няма, както и анализи и методика за т. нар. водно подпомагане. Сегашното управление не е готово да се справи с предизвикателството с повишаването на цените на  водата и хората, които ще се окажат не само енергийно бедни, но и в невъзможност да си плащат водата”. Това заяви пред събралите се журналисти народният представител от ПГ на левицата Георги Гьоков. Той подчерта, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ настоява за бързи и ефикасни действия за защита на уязвимите потребители на енергия и на вода. Гьоков обясни, че според експерти близо 1,5 млн. българи имат разходи за енергия надхвърлящи 10% от разполагаемия месечен доход – те са енергийно бедни. Той допълни, че сега при увеличаващите се цени на водата същите тези българи няма да могат да ги поемат. Той подчерта, че най-засегнати отново ще са: възрастните хора, живеещи сами, домакинствата с безработни, бедните семейства с повече деца. „Държавата компенсира енергийно бедните, но с енергийните помощи се покриват едва половината от разходите за електроенергия, а сега обаче като тежест ще се прибавят и увеличените цени на водата и неминуемото увеличение на цената на тока след либерализацията на пазара”, каза още той.

Гьоков обясни, че левицата цели да се обърне внимание на обществото и на управляващите от сериозната необходимостта от защита на уязвимите потребители, за да се избегнат ситуациите на енергийна бедност или да се сведат до минимум.

Народният представител подчерта, че БСП ще очаква до края на годината да бъде изработена от Министерство на труда и социалната политика механизъм за водно подпомагане и в бюджета за 2017 и чрез този механизъм да залегнат средства за водно подпомагане на хората. „Ако управляващите не се заемат с този механизъм, ние ще предложим такъв”, заключи Георги Гьоков.  

 

 

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • onq s konq
    Отговор
    1 23:37  22.08.16
    За бога братя-не пийте скъпа вода!И дъждовната върши същата работа...

Напиши коментар:


Публикувай