1 080 0

Британци питат за БГ гражданство след Брекзит

Преглед на печата

Анжелина Димитрова

30 запитвания от жители на Великобритания за българско гражданство има след референдума за излизане на Острова от ЕС. Не става дума за молби за кандидатстване за наш паспорт, а за запитвания. Това съобщава Цветин Спасов, втори секретар в посолството ни в Лондон пред в. "Труд". "Това е някаква по-цялостна тенденция не само към България, а към почти всички страни от ЕС. Голям ръст на запитвания има към ирландското посолство. Също към германското, италианското и така нататък. При тях молбите са в пъти повече. За някои от тези страни интереса го имаше и преди референдума. Просто сега в техните дипломатически мисии се наблюдава увеличение, докато при нас такова нещо е новост", каза Спасов.  

Борисов иска от Меркел помощ срещу бежанците

Премиерът Бойко Борисов се стяга за тежки преговори в Берлин в края на седмицата. В петък и събота германският канцлер Ангела Меркел събира лидерите на северните и източноевропейските страни членки на ЕС. Очаква се сред основните теми на разговорите да бъдат бежанската криза и бъдещето на съюза след Брекзит. По време на разговорите Борисов ще постави на масата няколко горещи въпроса, твърдят източници на в. "Стандарт". Заради засиления през последните седмици мигрантски поток към българската граница се очаква премиерът да поиска от колегите си по-голяма солидарност във вид на допълнителна техника и жива сила за опазване на границата. Очаква се Меркел и част от премиерите да дискутират отново дали квотите за приемане на бежанци в ЕС да са задължителни или доброволни. Както и как старите членки да поемат по-голям брой мигранти, като преустановят връщането им по Дъблинския регламент към България и Гърция.

Съдът остави в ареста Живка, която сгази двама на заден ход

Състав на Окръжния съд в Стара Загора наложи днес най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, на Живка Жечева, на 44 години. Жената е обвинена в това, че е предизвикала умишлено пътнотранспортно произшествие, при което загина един човек, а друг беше ранен, пише в. "24 часа".  Екшънът се разигра на 17 август тази година към 16,00 часа в старозагорското село Дълбоки. Там Живка има магазин за хранителни стоки. В него много често пазарували на вересия цигани от Дълбоки и от околните села. Във фаталния ден на масите пред магазина се черпела компания от четирима мъже. Те поръчали на магазинерката четири бири и две патрончета мастика. След като ги обслужила вежливо и даже им пуснала музика, Живка обявила, че отива да си почине за половин-един час и някъде изчезнала. След около час тя се върнала съвършено променена. Започнала да крещи към клиентите си: "Сега ще видите коя съм аз!". След което се качила на "мерцедеса" си и с мръсна газ на заден ход помела хората от масата. 

Трайчо Трайков фаворит в РБ за кандидат-президен

Общинският съветник и ексминистър на енергетиката Трайчо Трайков се очертава като фаворита на РБ за кандидат-президент. От останалите в надпреварата претенденти той получил най-много гласове в социологическото проучване, което десните си организираха, съобщиха за в. „Монитор“ източници от обединението. Най-голямо мнозинство сред анкетираните събрал всъщност проф. Огнян Герджиков, който обаче с отворено писмо отказа да бъде номинация на РБ за „Дондуков“ 2. Второто място също е за излязъл от надпреварата кандидат – Димо Гяуров, който бе посрещнат на нож от СДС при изслушването на „Раковски“ 134. Така с около 11% на трета позиция, но и водеща при тези обстоятелства, се подредил Трайков.

Само БАН и СУ са видими в световните класации

Българската академия на науките през 2016 г. се е придвижила с 11 места напред в световната класация на организациите, занимаващи се с научни изследвания Webometrics, направена от специализираната Международна експертна група за класифициране на университетските и научните институции (International Ranking Expert Group - IREG), пише в. "Дума". Миналата година БАН зае 118-то място, а сега е 107-а в този рейтинг, който оценява организациите виртуално, според присъствието и представянето им чрез интернет. Първите пет места в световния рейтинг на научните центрове заемат Националният институт на здравето (САЩ), НАСА, Националният институт по информатика на Япония, Организацията за храни и селско стопанство при ООН, Центърът за наука и технологии на Япония. От европейските институции първи са Европейският ядрен център ЦЕРН и германската организация "Макс Планк", която е аналог на БАН. 

България


Напиши коментар:


Публикувай