722 0

Социалистите настояват за водни помощи

Анжелина Димитрова

БСП призова Министерството на труда и социалната политика, като и финансовото ведомство и други институции да изготвят проект за водно подпомагане. Депутатът от БСП Манол Генов алармира, че водата ще поскъпне в цялата страна. Това е и причината социалистите да поискат водни помощи, пише "Дума".

По думите на Генов очакваното поскъпване на водата е между два и три пъти, което щяло да се случи постъпателно от 2017 до 2022 г. Според него причина за поскъпването е ниската събираемост от страна на водните дружества, както и инвестициите, които трябвало да направят. Той подчерта нуждата от социално поносима цена на водата. "Провежданата ВиК реформа е пред удавяне. Политиката на властта за отлагане на водното подпомагане е недопустима", категоричен бе Генов. Той обясни, че има регламенти на ООН и европейски директиви, според които има социална поносимост на цената на водната услуга. "Със закон от миналата година тя е 2,5% от средната работна заплата. С бъдещото повишение на цените, ще бъде премината тази норма", допълни той. Генов подчерта, че цената на водата трябва да отразява реално разходите.

Той обясни, че цените на ВиК услугите са регионални и заплащането в различните области е различно, като има региони с 2-3 пъти разлика. 

България


Напиши коментар:


Публикувай