803 0

Остава бедственото положение в Харманлийско

Снимка: БТА
Снимка: БТА

Продължава гасенето на големия пожар, който възникна вчера близо до Харманли. Пожарът затвори пътя Харманли – Маджарово.Снощи огнеборците са спасили семейство от къща край града, но не се е наложила евакуация на хората от близките села Остър камък, Надежден и Иваново, предаде БНР.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев повика военнослужещи, които се включиха в борбата с пламъците. По всяка вероятност около 3 хиляди декара гора са изгорели при пожара, съобщи Дечев. Той изрази надежда до края на деня бедственото положение в района да бъде отменено:

Имаме само един фронт, който е от 3 километра. В момента на пожара има около сто огнеборци – от "Противопожарна безопасност и защита на населението", много доброволци, горските стопани и военните формирования. Имаме напредък в овладяването, в момента се обхожда това трасе, за което споменах, което е все още активно, тъй като имаше дъждове в района, но не и на мястото на пожара. Надявам се в рамките на деня да успеем да тушираме и последният пожар.

Юлиян Русев, експерт Регионална дирекция по горите в Кърджали, заяви в ефира на "Преди всички":

Създадена е надеждна организация. Има много представители на държавните предприятия, на териториалните поделения на горските стопанства, Регионална дирекция по горите, респективно и пожарните служби. Надяваме се след около няколко часа да постигнем резултати и да локализираме пожара.

Огнената стихия обаче е засегнала огромни площи с борови масиви, които са изгорели. При широколистните гори пожарът е бил дънен и е възможно те да се възстановят. Русев посочи:

70 процента от тези горски територии са иглолистни култури, където пожарът е върхов и дървесината е унищожена. Загубите са безвъзвратни в иглолистните култури.

Предполага се, че пожарът е умишлен, тъй като е тръгнал от няколко места едновременно.

 

Субсидията за почистените пасища е около 25-30 лв за декар, обобщи пред "Хоризонт" председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Според него, асоциацията редовно призовава членовете си да не чистят пасищата в период на засушаване, но и държавата е трябвало да отправя подобни призиви.

Отново в предаването "Преди всички" Николай Маринов, директор на дирекция "Земеделие и регионална политика" в МЗХ, опроверга:

Между 1-ви март и 15-и май се подава заявление за подпомагане и всеки един от земеделските стопани е предварително наясно с изискванията по отношение на тези пасища – че те трябва да са тогава, в момента на подаване на това заявление да са допустими за подпомагане – почистени, а ние, по стар български обичай, като тази притча с Пенка, която преди Великден тръгнала да си почиства къщата... Забележете къде се случват тези неща – обикновено в Хасковско, в Благоевградско, където всяка година имаме тези проблеми. Заявяват, предупреждаваме ги предварително, подписват се, разговаряме, правим срещи с животновъдите, постоянно имаме контакт с тях да не вършат тези неща и в следващия момент ги вършат!

Маринов обеща от 2017 г. групите да проверяват на място, още когато земеделските стопани заявяват площите си за подпомагане.

От 7,30 ч днес, 23 август 2016 г., 31 военнослужещи със специализирана техника с повишена проходимост от военното формирование 52 740 – Хасково участват в погасяването на огъня, съобщиха от военното министерство. До включването на военнослужещите се стигна след отправено искане от областния управител на област Хасково Станислав Дечев и по разпореждане на началника на отбраната генерал Константин Попов. 

София / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай