23 Август, 2016 15:27 1 994 13

Цацаров вика кмета на Пловдив на разпит

  • цацаров-
  • кмета-
  • пловдив-
  • разпит-
  • тютюневите-
  • складове
Цацаров вика кмета на Пловдив на разпит - 1
Снимка: БТА

Версията за клошар, запалил тютюневите складове е водещата, но не единствената, по която се работи. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Пловдив. Той съобщи, че основната версия за палежа на Тютюневите складове е, че задържаният бездомник е извършил палежа. Това обаче не е единствената версия. Собствениците на складовете ще бъдат проверявани имат ли евентуален интерес от запалването на сградите.Разследването ще върви в две основни посоки - едната ще бъде криминална - за прякото възникване на пожара, а втората - длъжностна - за търсене на инвестиционни интереси, каза Сотир Цацаров.

Утре в разследването се включват експерти от Главна дирекция за пожаробезопасност, каза главният секретар на МВР Георги Костов. Те ще влязат в опожарените сгради и всички образци ще бъдат иззети и подложени на експертиза в Националия институт по криминология и криминалистика.

Задържаният Любомир Данчев има други три подобни палежа на необитаеми сгради, в които е живял. Това е разказал самият той на разследващите. Задържаният Любомир Данчев е живял на три адреса, които е обитавал през 2000 и 2008 г. Там също е имало палежи. При разследването сега е казал: "Има някаква тегоба, чувствах, че нещо ще се случи от предния ден."

Бездомният мъж е обитавал целият четвърти етаж на тютюневия склад, който първи се запали. Достъп до този етаж е имал само той, като е заключвал етажа с катинар и ревниво си бранел територията от други бездомници с нож. Не отрича, че е възможно да е запалил сградата. Данчев казал, че си подготвил една чанта с дрехи, тъй като имал предчувствието, че етажът може да пламне.

Експертите от София ще кажат кога ще започне вътрешния оглед, а резултатите от пожаротехническата експертиза ще бъдат ключът към разследването, каза главният прокурор. Разследването ще изиска всяка хартия, излязла от държавни органи за искане за застрояване, допълни той.

Предстои да бъдат разпитани като свидетели кметът на Пловдив Иван Тотев, кметът на район "Централен", главният архитект, както и още длъжностни лица, свързани със собствеността на сградите. Главният прокурор заяви, че търсят не само прекият извършител, а и инвестиционен интерес зад пожара. Ще се проверява още дали падат някакви забрани за бъдещи строежи за собствениците.

На четвъртия етаж е имало дюшеци, свивал си е сам цигари и ги е изхвърлял в пепелник, после в пластмасов кош. Любителско видео от мобилен телефон е заснело пушека от покрива на сградата, точно над прозорците на Любо. Той е излязъл половин час преди да пламне сградата.

Осъждан е три пъти за кражба и веднъж за грабеж, като е излязъл от затвора на 12 март тази година. Назначена му е психоекспертиза, но диагнозата, която е дадена от предишни осъждания, е лека олигофрения, води се на отчет в Психодиспансера, но може да носи наказателна отговорност.

Случаен свидетел е предоставил на прокуратурата видеоматериал, на който се вижда как пламъците тръгват от четвъртия етаж.

Разследващите ще установяват как се е запалил последният четвърти склад, който се намира през една улица и дали не е запален умишлено.

Заради огромния пожар в града, при който изгоряха четири бивши тютюневи склада, обявени за паметници на културата, заваляха искания за оставки.От БСП настояха пловдивският кмет Иван Тотев да се оттегли от поста заради „престъпното си безхаберие”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 1 Отговор
    Простите хора напълно заслужават съдбата си.Тоя клошар вместо да дрънка врели-некипели при разпита,просто трябваше да обясни че винаги е подхождал с грижа към сградата и макар да не е собственик,дори е проявил самоинициатива да направи със собствени средства и сили ГРЪМООТВОД.А за доказателство можеше да покаже и няколко парчета арматурно желязо и клещи.За жалост обаче го е изненадала КЪЛБОВИДНА МЪЛНИЯ,която се е вмъкнала неканена точно през прозореца на въпросния четвърти етаж,което и обяснява локацията на огъня!А колкото до присъдите му-той си ги е излежал и се е променил към добро коренно след това,да не говорим че нито една от тях не е за ПАЛЕЖ!

    Коментиран от #4, #6, #7

  • 2 МЕМЕРЕ

    0 1 Отговор
    Може некой да ми каже какво е правила полицията, като е знаела че там живеят клошари!!! ИЛИ СЕГА ЩЕ ВОДИ РАЗСЛЕДВАНЕ??!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Паци

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "МЕМЕРЕ":

    Как какво бе? Слушкала е неудобните на властта по СРС-атата и е гонила бежанци с патрулкитее. А техни колеги са ги пускали и прекарвали тоест затваряли очите да си минат срещу нещо си тамв книжно най-вече.... Как какво? Какво направи полицията, като знае крадците на моята и на съседите къщата? Нищо! Прокурор е сънливец щото вече година и нещо си трайка и не праща протокола за заключителен протокол за това разследване, а е длъжен. Но ако бях военен и имах танк, щеше да го донесе лично на килимче пред мен...като му паркирам танка и насоча дулото под прозореца към топките му, веднага щеше да изтича да го донесе... Как каво прави полицията? Дремка бе! Тя ни пази, Веско Маринов го е изпял...но и той не е сигурен вече в това.

    Коментиран от #5

  • 4 Пацо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Абе ти наред ли си)? Смееш да оправдаваш многократен обирджия? Ти ние си наред, честно! Освен маниакалната ти руссофобия, явно си голям симпатизант и на мародерите по къщите? Аз хич не ги харесвам и ако бях шеф още при първата такава кражба и щях да отърва света от такива! Колкото по-малко боклуци има по света, толкова по-човешки свят ще бъде, това не ти ли е ясно? А за да няма боклуцши,т ребва да сеэ чистят, ама чистят, не като нашето и ЕС правосъдие да ги развъжда! тия не стават за нищо полезно тука и в Страстбург за хората! Само толерират мародери и рецидиви с това сбъркано депутатско коки наречено Законодателство. А да иде някакъв паратикет да окраде нещо в Иран де? Ще то трупясат още като го хванат. То и аз бих и Тервел би и Аспарух и всеки нормален би разстрелял такива. Само ненормалните се застъпвате за мародери, а сте на власт и в ЕС и къде ли не? че кой нормален ще защитава мародер и рецидив бе? Повече ми се вярва, някой да го е предупредил и дори наел да драсне клечака там.... А в съседният на този склад или друг човек или самият той е отишъл после и там и е ударил чатмака...Това е предположение, но защо пък не? Човек звучи гордо, но от човек всичко може да се очаква! - чичо Скручи....
  • 5 Пацо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Паци":

    Събирането на багажа точно преди палеж, е съмнително. Ако бе изфирясал скорострелно при пожар бих го оневинил, но да си събере багажа предварително, говори, че сякаш е знаел нещо. А това не е зелена барета, която спи до раницата си, а един клошар излязал от затвора. Значи нещата не са съвсем чисти мотивационно казано.... Съвпадения рядко се случнат, там, където има преки интереси от замесените в случаите.
  • 6 Пацо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Ей, шефе на катъра, да те попитам нещо, става ли? Колко струва живота ти, нервите ти? Защото един крадец като те обере ти скъсява живота. С десетилетия. Колко струва 30 години живот? Я сметни само за храна по 20 лева на ден! Ами дрехи, ами обувки, ами ток, ами другите? А сложи го по 30 лева минимума. 30 години, по 365 са 10950 дни. Е, тези 11000 дни, ти ги е съсипал от живота едно добиче, закриляно от ченгета и закона наречено Правосъдие. Е, това добиче как ще ти възстанови откраднатото, нервните клетки, а те не се възстановяват? А ти кажи водачо на мулета! Аз затова бих трепал всеки мародер, дори карфица да открадне, ако се докаже и признае. Защото е добитък, не човек. Ясно? А вие тъпаците непукисти за живота на човека сте злото за човека. Милиони сте по света толерастите към уродите.- И сте смърт за хората. ОКей? А познай ако аз бях цар дали ченгетата и прокурори и депутати и съдии щяха да пуснат мародери? И ченгета и прокурори и съдии оправдали мародери щях да ги разстрелвам. Като Тервел, като Кубрат! Те трепеха уродите и бяха истински българи, защитници на справедливостта и народа ни. А вие повечето сега сте някакви бандити и по толерантност към извергите. И президента ви е коняр спрямо Тервел. И за кенефчия на градска тоалетна нямаше да го поставят в Болгар. че той не смее да срита един мародер, щял да ни опази от армия? Абсурд бе !
  • 7 Пацо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    А, забравих, сметни и таксите за детска градина, училища, ВУЗ, курсове и като смегнеш, по 100 лева на ден се навързват! А сметни само разходите да се изучиш отхраниш порастнеш и колко разходи ти отиват за тези 30 години! И някакво добиче в човешки вид те окраде и скъси тези години, и те убива само за миг? А един ли я от ядовете в живота? А си отговори колко си патриот, колко си човек? !!! Как може да застанеш на страната на мародер крал невинни хора бе? тоя и да го разчекнеш на 4 коня е малко и е милосърдно за това, което е правил! а вие дето ги оправдавате такива сте истински садисти към човека. Ето такива гледате равнодушно как изверги крадат и трепят и мачкат невинни. заради такива като теб ми писна живота и милиони пъти съм искал да умра да стана нечовек и да ви подлепна такива. Да ви трепя, трепя, трепя и джихадисти и крадци и мародери по къщи и изнасилвачи и депутати лъжливи и крадливи и министри лъжливи и да трепя уроди докато света не се изчисти и не останат само ХОРАТА. Ала все нещо ме спира. Разбираш ли докаква злина сте довели системата такива като теб? Защото сте на страната на ЗЛОТО, не на доброто. Ето затова и е демографския срив, бедността, отчаянието на хората. Защото не сте хора а съучастници на изверги. И министрите и депутатите ви повечето са такива. за генерали да не говорим - кой нормален генерал ще търпи изнасилвачи крадци бандити да са на почит и да им плаща и държава обезщетения бе? Тия не са наред бе! Нищо българско нищо справедливо не е останало от Болгар в тях. Затова не спомвенавайте думата БЪЛГАРИЯ, докато не станат българи на власт и не оправят нещата! Това не е България, това е кочина на абсурда, бандитска свинщина. Тервел се върти в гроба и иска да трепе такива политици ама доккато не ги заличи. Тервел. Оня, който само с дума, караше хората да тръгват сами в зимен сняг по метър боси и голи през планините. Защото бе справедлив, защото бе готов всеки миг да умре за тоя народ. А вие кви сте бе ?Палячовци и лицемери. Как ще защитаваш такива крадци бе? Колко сълзи, нерви живот са съсипали на невинни? И да умрат бандитите е малко. да ги изгориш живи е милосърдие спрямо злото, което са сторили!

    Коментиран от #8, #10

  • 8 antimediator

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пацо":

    Що се пънеш толкова да пишеш?!
    Нещо не е както трябва!
    Или си психично болен, или си платен клакьор!

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Пацо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "antimediator":

    Пиша тези неща дори с риск да ме нарекат маниак. Не съм луд, не съм маниак, не харесвам тероризма. И именно, защото мразя тероризма и бандитите, защо Закона трябваше да защитаваа хората от бандиитите, го пиша. за да просветне поне на един в тая ненормална държавица, наричаща се с име, по-древно от Слънчевата система и планетата, а предала справедливият морал на древните ни праотци и майки. Ето затова го пиша, колкото и уродливо да звучи. за да просветне поне в някоя ченжгеджийска , магистратска, Водача на Коня и който му се мерне това дори и искра, че нещо в системата ви не е наред! И това е именно, че тя издига и защитава често корумпета и доказани престъпници, а и защитава и битови мародери и рецидиви. И ЕС системата е сбъркана .И Страсбург е сбъркан като концепция законодателство. Защото толерира бандитизма! Затова го пиша, не за да се правя на луд. Луд да бях нямаше да ми пука, ноо ми пука. Защото всеки ден живота трови някоя невинна душа заради уроди и такива, които ги толерират. Системата ви е сбъркана отдавна. Затова нито сте народ, нито държава, нито армия нито морал като българи имате. Играете хора зорлем по площадите и си мислите, че сте българи? Няма нищо общо с морала това, хората са само празничен израз на радост, веселба. Морала е всеобхватно нещо. какво правосъдие имаме, което толерира мародери и ги пуска по десет пъти бе? Съдиите депутати законодатели са всички съучастници на тая свинска система толерираща мародери. Какво добро очаквате от живота тогава, когато Закона толерира мародери? Когато такива като водача на коня са на страната на бандита? Излежал си бил присъдата? Как бе? А възстанови ли откраднатото нервите на окрадените? Мъката, сълзиите, загубите, труда, болките в кръста от бачкането? Какво е излежал бе? А що лежи? един бандит не трябва да лежи, освен мъртъв! Трябва да блъска да се мъчи до смърт! За да си изпита малко от страданието на невинните ограбеви и осакатени от него! Вие не сте нормално правосъдие нито морпал повечето хора тук днес. ЕС искало?! Че кви са тия от ЕС бе? Някакви глобалистчета натрисащи кефа си. Вие българи ли сте, хора ли сте? Ако ще Господ да иска, щом е несправедливо майната му ! Защото мъката живота никой с нищо не може да заплати. А това, че системата толерира изверги и мародери е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ срещу ЧОВЕЧЕСТВОТО! Рецидива, мародерра не е човек, той ограбва, убива, осакатява човек в повечето случаи - изключвам някои отмъщения и спец. операции срещу терористи. Разбра ли, защо ги пиша! За да ти просветне в тиквата че нещо не е наред в "нормалното" ти мислене. И това е - че си на страната на бандитите! Разбра ли? Затова го пиша. На един да му просветне пак е полза. Нна мафията на постовете не иска да им просветне. ППисал съм им и лично. Пълна помия като държавни институционални работи е тук.
  • 10 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пацо":

    Пацо,Пацо...аз те разбирам че първо палиш като моторетка,а после /ако изобщо ти остане време/ мислиш,но все пак ще ти обърна внимание...-ЗАЩО СИ МИСЛИШ ЧЕ ГО ЗАЩИТАВАМ ТОЯ КЛОШАР?Дори напротив-написах че всеки прост си заслужава участта,а той е точно от тях!Друг е въпроса ако бях адвокат,а той беше платежоспособен...Все пак независимо че правото ми е САМО хоби,на доста хора съм давал акъл и то доста резултатно.А ако бях наистина адвокат,определено щях да бъда много добър защото ми идва отвътре и щях да защитавам точно мастити мафиоти и престъпници ,но някакси започнаха да ми падат едни готови пари от въздуха и се омързеливих.А за какво щях да употребявам парите от адвокатурата ли...ами за охрана на дома ми и на мен самия персонално точно от такива като тях:)
  • 11 Пацо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "antimediator":

    Нали наричате Ййсус Бог? Е, и той го е казал: никой не е пророк сред своите! И още са казали: свестните наричат луди! сам си отговори, кой е лудият в случая? - аз който бих прегазил с фадрома всеки крадец, изнасилвач, осакатяващ умишленно невинни заради мъките и загубите им, или такива като теб, които ме наричат луд, а са на страната на рецидиви и мародери, макар да се правят на загрижени за ЧОВЕКА! Ако изобщо може да осмислиш какво ти говоря, с предубенетото си зомбирано съзнание? Хайде да не пиша повече. накрая все излизам луд, според такива като теб. Защото те са кадифени ръчички, те иска да са светци, но мисленето им е лакейско и в угода на бандитицма. Такива като мен ни на небето ни на земята са на почит. Който казва уродливостите на системата никой не го харесва. Но аз и на създателят на вселентата Танг-РА, басма не цепя, казвам си му в очите всичко. Така, че "Лудият" спира да ви пише "лудостите си". Оставям вис "нормалното" ви мислене, да коткате системата и да плюете по нета, а да оправдавате рецидиви и мародери в живота! Сори, че изобщо ми пукаше за тая кочина, която не е България. Защото от милиарди години съм си бългрин, затова ми пука. но дали ще продължи не зная? Да ти пука за такива като теб, които не искат да са на страната на доброто не си струва според мен? А обидите аз не помня. Не им отдавам значение. Лудостта е друго нещо, но и нея не разбираш - тя не е болест, тя е нормалното състояние на повечето хора от бебе и досега. Луд, означава движение, палавник, слънчево същество. Лудостта се поражда от движението на съществата. Всички сме луди. но не го разбирате. И се обиждате при това... А "нормалните" като теб, превърнахте света в кочина, затова пищят невинни и мрат. Защото "нормалните" сте на власт в повечето места и неща. Факт.
  • 12 Пацо

    0 0 Отговор
    Тогава извинение, щом си на страната срещу бандитизма! Но така прозлезе написаното от теб . не паля, аз отдавна разбрах, че системата още дълго щее ад за човека и закрила за бандитите. Няма качествен "матрял" горе, както казва префуканият ви нов Тато, само, че имаше впредвид нас народа, а се оказа че сред тях няма такъв матрял.... Но? Аз няма да чатя вечно. Писна ми от присмеха на хората, на "нормалните". те, "нормалните" предадоха и Левски и Ботев и Симеон и Калоян....все нормалните стават предатели, щото нормалното си казва думата в тях. А "ненормалните" за тях, такива като мен, те са онова ръбестото камъче, което в светото ви писание се нарича "солта на живота". Защото когато системата "нормално" е окъкана и превърната в слуга на бандити и паразити, то единственно "ненормалните" подсещат, че нещо не е наред в самата система. И то е, че се е обърнала обратно на онова, което трябва да бъде! Съжалявам, но това са фактите. Където и да се огледаш виждаш неправди, сълзи на невинни хора, смачкани от бюрокрация и мародери. А това не радва. Чао, "нормални"! "Ненормалният" му писна да цзвъка нета с "ненормални" писания та си отива! От вас самите зависи, дали ще сте "нормални" слуги на злото или "ненормални" врагове на Злото! Избора е личен!
  • 13 Пацо

    0 0 Отговор
    Впрочем, ето едно последно нещо - държавата като институции е за трепане, ама буквално! Говорим за длъжностните лица и депутати и други! ЗАЩО? Защото се гаври с хората. Къщите или складовете са нечия собственност. ТАКА ЛИ Е? Ако е държавна-публична, то държавните институции е редно да се погрижант за това, като организатори! Ако обаче е лична собственност, то частното лице има право да си ги стопанисва или разруши разбира се като предупреди затова, понеже е голям обект не е торта! Това е негова вещна собственност, по вещното право, по Конституция тя е негова лична и неприконовенна собственност! Което означава, че той може да извика фирма и да ги събори складовете, по реда там, или да ги остави, но укрепи, за да не падат! Той може да си ги запази или унищожи защото е техен притежател. Че са били някакви стари сгради с архитектурна стойност, това не е негова грижа. Той ги е купил или наследил. Ако държавата искаше тези складове да се запазят, щеше да отииде лице при него и да каже - човече, искаме тази архитектура да се запази. Ти продаваш ли ги? Или пък ако не ги продаваш, ще ти предложим да ги запазиш, примерно за 100 години, като държавата ще финансира тяхната реконструкция и укрепване, ще те освобиди от данък, но ще поеме грижата, не и собственността на земята и сградите за този период! Така би постъпил всеки нормален ЧОВЕК, публично лице. Ала ненормалните бйюрократчета в кенефистанската кочина хийр хем пишат закони хем не ги знаят хем и не ги спазват? Ето това са "нормалните" тук. Пйлна кочина за трепане! Впрочем, един бюрократ било общински или държавен служител няма правото да конфискува лично имущество на лице ФЛ или ЮЛ! Ако не е платил данъци на имуществото пак! Защото то е негова лична собственност, а не публична! но може да му се водят дълживи данъци, които при продажба да се изискат за изплащане! Ето дори и системата ви е боклук, да не броим "нормалните" паразити на лапачка навред! И така, идята е, че сегашните паразити, които искат да съдят собственника или да го карат да реставрира складовете са ПРЕСТЪПНИЦИ - заявявам го като справедлив съдник и по Закон, а не съпричастно! Защото те рекетират един собственник на имот, да прави нещо със сградата, която хем е негова собственност, хем и не иска да я запази, а да срутии и изгради друго. той е ПРАВ - негова си е. Държавата в лицето на чиновниците по случая е ПРЕСТЪПНИКА! Защото погазва законите си и рекетира невинен човек. ОКей? Айде, "нормални" люде, да спирам, че ми писна да съм "ненормален" за вас!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове