25 Август, 2016 08:50, обновена 25 Август, 2016 09:48 2 613 7

Първанов и Калфин може да се върнат в битката за президентския пост

  • абв-
  • първанов-
  • бсп-
  • радев

Употребен ли беше Румен Радев

Първанов и Калфин може да се върнат в битката за президентския пост - 1

Георги Първанов и Ивайло Калфин все пак може да се кандидатират за президент и вицепрезидент. Това стана ясно в предаването на Нова телевизия „Здравей, България”.

„Ние оттеглихме своите кандидатури в контекста на преговорите с БСП, с идеята да стигнем до единна кандидатура. Направихме го искрено. Сега се връщаме на изходната точка. Нашите кандидатури – тези с г-н Калфин, остават на дневен ред. Има и други, които ще разгледаме внимателно. Сега не бързаме”, заяви Първанов.

„С Гергьовден имаме споразумение за подкрепа на президентските избори. Възможно е и с г-жа Дончева, и с други партии. Тоест може да гледаме повече от двете кандидатури, за които стана дума”, допълни Първанов.  

Той коментира още, че Мая Манолова също е силен кандидат, която е била елиминирана силово, административно от битката. Кандидатурата на Татяна Дончева също би била силна.

„Към момента реален факт са нашите отношения с Гергьовден. Стъпваме на здравото. Какво ще се случи в следващите дни – ще видим”, заяви лидерът на АБВ.

Решението за кандидатурата на АБВ обаче ще бъде взето в периода между 10 и 20 септември. 

Освен това Първанов даде заявка и за засилване на президентските правомощия.

„Бих могъл да бъда много по-полезен при една промяна в Конституцията в посока към засилени президентски правомощия, ако искате дори към президентска република, защото тогава бих могъл да дам повече, отколкото съм дал през два мандата, в които имам самочувствието на един успешен президент”, заяви Първанов.

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков заяви пред bTV, че Георги Първанов и Ивайло Калфин са варианти за бъдещи нови кандидатури за президентските избори на АБВ и уточни, че не е задължително да бъдат в конфигурация президент и вицепрезидент.

„Не зная от какво са продиктувани действията на Корнелия Нинова, те обезсмислиха четиримесечни усилия. Тя показа на Националния съвет на БСП, че еднолично решава, както навремето Вълко Червенков. Това обяви в предаването „Тази сутрин” зам.-председателят на АБВ Румен Петков по повод разрива в отношенията между неговата партия и БСП и отказа от коалиция и единна кандидатура на президентския вот.

Той повтори тезата на Георги Първанов, че с тези действия Нинова е подарила изборите на ГЕРБ. Това което направи БСП, е да предостави на ГЕРБ протокола на ЦИК два месеца по-рано, те просто трябва да сложат името, каза Петков. Според него шансовете на ген. Радев за победа значително и в бъдеще той най-много да влезе в парламента като водач на листа на БСП.

Ген. Румен Радев беше използван от БСП по един доста некоректен начин, коментира още зам.-председателят на АБВ. Според него шансовете на ген. Радев за победа значително и в бъдеще той най-много да влезе в парламента като водач на листа на БСП.

„Г-н Радев беше употребен. Може да направите изводи чий човек е”, коментира още Георги Първанов. 

„Няма значение кой го е посочил, по-важно е той да бъде кандидата на една силна, убедителна, равностойна коалиция. Това е номинация на БСП. Ние направихме безброй компромиси, играхме честно в този процес. Някой друг направи обратния завой”, заяви Първанов.

„Предлагахме инициативен комитет, който да издигне неговата кандидатура, тя да е надпартийна. Това вече се промени, г-жа Нинова го приватизира. Тя го вика през ден на „Позитано”. От потенциал това да бъде национална фигура, Радев се превърна във фигура на един човек”, заяви Първанов.

Не бих похарчил и един час усилия за преговори с това ръководство на БСП, те се отнесоха по най-безобразния начин, бих казал подъл начин към своите партньори и то го направиха публично. Това е за тяхна сметка. Това коменттира пък зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин в предаването „Денят започва” по БНТ. 

„След дълги настоявания започнахме разговори с БСП. Ние настоявахме да издигнем не само общи кандидати, но те да бъдат избираеми. Имахме вътрешна процедура, предложихме това да са политически лидери, като включително бихме приели и политическия лидер на БСП. От БСП ни отговориха, че не трябва да участват политически лидери. Поставиха го като условие, приехме го. Изчакахме няколко месеца за техните процедури, които се оказват сега безсмислени, защото „Позитано” прави всичко това, което не беше решено нито на референдума, нито на номинациите”, обясни Калфин. По думите му първоначално предложението ген. Румен Радев да бъде издигнат от инициативен комитет е било на АБВ, но отговорът на БСП е бил отрицателен. „Г-жа Мая Манолова също пострада, заради липсата на възможност за инициативен комитет. Сега изведнъж, когато финализирахме всички преговори и приехме с компромиси всички условия, които бяха поставени от БСП, ръководството на „Позитано” се завъртя и по най-некоректния, некрасивия и бих казал подъл начи, казаха: „Без вас повече”, коментира още Ивайло Калфин.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Кой каквото и да ти говори, знай, че става дума за пари!
  • 2 Игри

    0 0 Отговор
    Цялата игра се свеждаше до това АБВ да яхне БСП и Първанов и Петков да се завърнат на бял кон в политиката. Иначе - на всички стана ясно, че споразумението между БСП и АБВ щеше да обезличи окончателно първата и да вдигне акциите на кукувицата АБВ. Т. че приветствам мъжкото решение на Нинова. Те дуета Първанов и Пеков (той Калфин не е ясно точно от кои се явява-все едно, важното е да е във властта...) направиха достатъчно за обезкръвяването на столетницата, а сега очевидно се блазнят да я довършат. Каквото и да говорят пред медиите, именно тези двамата помогнаха много на ГЕРБ и лично на ББ да се затвърдят като водеща сила и по всичко личи - водени единствено от лични, егоистични амбиции. А между другото, много от членовете на Гергьовден (не че те са повече от един салон) са силно недоволни от съглашението между АБВ и тяхната партия, определяйки Петков и Първанов с доста нелицеприятни епитети.
  • 3 veso

    0 0 Отговор
    Руските агенти , които ограбиха прехода и живота на цяло поколение Българи ! Това е уродливото лице на национални предатели !!! Те няма да спрат , защото от москва са им заповядали да саботират денонощно всичко в България !!!

    Коментиран от #4

  • 4 Не знам

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "veso":

    Не знам до кога разни болни мозъци ще упрекват ДС, КГБ и Русия за всички неволи у нас, а никой от същите не отчита факта, че повече от четвърт век живеем в диктувана от западните неолиберали "демокрация", ама ти вземи си изпий хапчето... Може и в двойна доза и си лягай, за да не се излагаш толкова много.

    Коментиран от #5

  • 5 верно не знаеш

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Не знам":

    Ами, кво да ти кажа пич, в тях са парите, валстта, предприятия, фирми, банки, магазини, енергийни източници, ДАНС, МВР, Съд и Парламент ...............!?
    Цялата държава, ако може да се нарече е тяхна!:)
    Кой да обвиняваме и от кого да тръсим отговорност?
    От баба ти или от мойта баба?
    Или от дЕдо ти? :)
  • 6 верно не знаеш

    0 0 Отговор
    Тия са фрашкани с кинти, имат милиарди, богати са, като Крез, общо взето се чудят, какво да правят, явно лова, леките жени и яхтите са им скучни и си играят на политика.
    Всички ДС-та, комунета, дърти номенклатури направиха много пара през прехода, а повечето от тях я получиха направо кеш в куфарите, другите теглиха "кредити", които върнаха след обезценяването инициирано от главния Мафиот на БКП, Другаря Луканов и Таварищ Максуел и двамата мъртви вече.
    На новото поколение, като моето нещата са прекалено ЯСНИ и ми е писнало общо взето да им слушам глупостите вече 25 години, репертуара им е изтъркан до немай къде, ама толкова си могат хората, мислят си, че има все още баби да им вЕрват, ама нема вече.
    Явно така ще си умрат с глупостите и с кражбите, но колкото и да лапат, да тъпчат и да крадат и те ще умрат, а парите в гроба няма как да занесат, така, че и на техните лъжи и кражби ще дойде края, лошото е, че живота на цели поколения премина в този цирк.

    Коментиран от #7

  • 7 Ами не знам

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "верно не знаеш":

    Не съм сигурен кой от двама ни знае по-малко, ама като те чета - ти си от новото, зомбирано и манипулирано поколение от където и да погледнеш. Точно от такива като теб идва опасността за каквото и да било по-човешко бъдеще за Бг!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове