1 219 0

Дарение за тениса на маса

Треньорът на „Бешикташ” д-р Сабахаттин Сабриоглу: Винаги вратите ни са отворени за развитието на тениса на маса в Ардино

Дарение за тениса на маса
Текст и снимки: Гюнер ШЮКРИ

53-годишният треньор по тенис на маса и генерален мениджър на истанбулския гранд „Бешикташ”  д-р Сабахаттин Сабриоглу дари на Спортния клуб по тенис на маса „Юнак 2005” в Ардино 112 оригинални топчета „DHS” за тренировки и състезания, професионални гуми, прегради  и спортни тениски „Бешикташ”.

„Тук в Ардино израснах. Оттук тръгнах за високото спортно майсторство и като състезател и като треньор. Искам с тези скромни подаръци да поощря и да подпомогна тренировъчния и състезателен процес на младите ардински тенисисти и тенисистки. Пожелавам на децата в бъдеще да надминат нашите успехи”, заяви д-р Сабахаттин Сабриоглу. Той е роден на 16 юли 1963 година в Бял извор. Завършил е висше образование в Националната спортна академия (НСА) „Васил Левски” в София със специалност тенис на маса. Магистър и докторант е от НСА. В момента е доктор в спортната академия на университета „Мармара”в Истанбул.

Спортната кариера на д-р Сабахаттин Сабриоглу започва в родното му село Бял извор с първи треньор Нахит Юмеров, след което, продължава средното си образование в Кърджали и започва да играе в юношеския състав на „Арда”. През 1978 година става областен първенец с отбора на „Арда”. След три години е в родния отбор на„Юнак”-Ардино с треньор Дургут Адемов –Джофи. С играта си прави голямо впечатление на тогавашните специалисти като Георги Дамянов (Хасково), покойния Чолаков (Плевен), които впоследствие му предлагат да се състезава в техните отбори и като състезател и като треньор.

„Незабравимият състезател и наставник бате Дургут даде възможност да направя първите си крачки във високото спортно майсторство. Той ще остане завинаги в нашите сърца като честен, трудолюбив и взискателен, както към себе си, така и към нас”, заяви д-р Сабриоглу.

През 1989 г. ардинският тенисист и треньор  се изселва в мегаполиса Истанбул, Турция. Започва да играе в отбора на „ЕНКА” и става помощник-треньор в „Ефес Пилсен”. През 1990 година е назначен като държавен треньор към Министерството на спорта в Истанбул. Само за две години стават шампиони с клуба „Телеташ” във всички възрастови групи в Турция. А през 1992 година и балкански първенец за юноши – младша възраст за първи път в историята на страната. За награда клубът му „Телеташ” получава 80 броя 24 каратово злато от покойния президент на Турция Тургут Юзал.

През 1992 година д-р Сабриоглу заминава на специализация в столицата на Китай - Пекин. Там се обучава при много добри специалисти. Заедно с него в Турция идват играещи китайци треньори и състезатели и южната ни съседка започва да се издига още повече на европейския и световния  елит по тенис на маса.

През 1996 година д-р Сабриоглу е кандидат за председател на Турската федерация по тенис на маса и губи битката само с един глас. От 2000 до 2013 година е председател на треньорския съвет и старши треньор на националните отбори за всички възрастови групи.

„Тенисът на маса е един от най-обичаните спортове в света. Тенисът ме разтоварва и същевременно ме зарежда с емоции и сила. За да успееш и да тръгнеш към върха, трябва много работа. Необходимо е да следиш новостите, а за да надделееш противниците си винаги трябва от ранна възраст да участваш в международни турнири. Ардино винаги е имал успехи в тениса на маса. Вярвам, че повече деятели, бизнесмени и ръководството на общината ще наблегнат на красивия спорт, за да може името на града да се прослави повече както в страната, така и в чужбина. Винаги вратите ни са отворени за развитието на талантливите тенисисти на Ардино”, казва д-р Сабахаттин Сабриоглу.

Представителят на Българската федерация по тенис на маса (БФТМ) Михаил Фролошки заяви, че д-р Сабахаттин Сабриоглу е заслужавал да бъде назначен за старши треньор на националния отбор по тенис на маса за мъже. „Сабахаттин играеше тенис с класа. Когато един треньор играе правилно, показва правилно техниката и децата научават да играят правилно играта”, сподели Фролошки.

От името на състезателите и треньорите президентът на СКТМ „Юнак 2005” Светослав Сашев изказа искрените си благодарности към д-р Сабахаттин Сабриоглу за благородния му жест към младите спортисти.Напиши коментар:


Публикувай