1 121 0

Ромските кланове се отказаха от просията у нас

Анжелина Димитрова

Ромските кланове, които пълнеха с просяци централните улици, булеварди и светофари в столицата, се оттеглиха от доходоносния си до скоро бизнес, пише "Монитор". Това разкрили пред изданието глави на големи цигански фамилии в близкия до София град Костинброд.

Според тях това занимание вече не носи достатъчно големи печалби. Хората все по-малко проявявали щедрост, за да им дадат стотинки през прозорците на колите си. Така ако до преди години един просяк е изкарвал поне по 100 лева на ден, печалбите спаднали на не повече от 10-20 лева. Парите не стигали дори за бензина, с който шефовете да приберат просещите.

„Нямаме файда. Този човек трябва да се храни, трябва да се прибира, трябва да има и пари за него. С 10 лева не можем да си платим дори разходите, какво да говорим за някаква печалба. До края на 2010 година имаше пари в тази работа. След това приходите започнаха да спадат драстично. Хората не вярват вече. Не дават и стотинка“, обясни глава на голяма ромска фамилия, чийто основен бизнес е бил просията.

Той вече е насочил усилията си към чужбина. Ромите се пращали в Гърция и Франция. Там хората давали повече пари и един циганин спокойно си докарвал по над 150 евро на ден, и то само от просия. Тези, които били здрави, а не недъгави пък оставали в България, където се занимавали основно с джебчийство и дребни кражби.

България


Напиши коментар:


Публикувай