2 801 5

Борисов получил уверение за подкрепа от Ангела Меркел

Той е имал кратка среща на четири очи с Меркел

Снимки: Фейсбук
Снимки: Фейсбук
Анжелина Димитрова

Бойко Борисов е имал кратка среща на четири очи с Меркел. На този разговор той е изложил опасенията на България от бежански поток и е получил уверения за подкрепа.

В разширените дискусии, които се проведоха днес в Германия, участват и министър-председателите на Хърватия, Словения и Австрия. Разговорите са част от работните консултации за бъдещето на Европейския съюз, инициирани от канцлера на Германия. Основна тема на дискусиите е мигрантската криза.

„Ще защитавам българската позиция, според която e необходимо общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема. Освен това ще запозная колегите с темите, които обсъдих вчера в Истанбул заедно с турския премиер и президент и отново ще подчертая, че единствено с воля и решителност от страна на ЕС и добра координация с Турция, ще се справим успешно с този проблем", написа във Фейсбук Борисов.

Заставам зад европейското единство и защита на суверените на държавите ни. Убеден съм, че разумът ще победи популизма и ще изградим стабилност и сила в региона“, подчерта той.

В бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара, стана ясно след края на двучасовата срещу между правителствените ръководители. По време на работния обяд на една маса седнаха лидери на няколко държави от ЕС с различни позиции, но намериха общ език.

Разговорите бяха при закрити врата за медиите.

Факти.бг припомня, че по-рано днес, в Берлин, заедно с вътрешния министър Румяна Бъчварова, в централата на Фондация Konrad-Adenauer-Stiftung, Борисов се срещна със заместник-генералния секретар на фондацията Герхард Вахлерс.

Снимка: Фейсбук

„Обсъдихме моментната политическа обстановка в България, както и ситуацията, в която са поставени ЕС и страната ни във връзка с бежанската криза. За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи и същевременно всички страни-членки на ЕС да бъдем солидарни и заедно да се справим с този проблем, осъзнавайки опасността и усилията, които полагат фронтовите държави като България. Отново изразих позицията, че България е в изключително сложна ситуация, в която трябва да пази външната граница на ЕС, и въпреки тежките моменти, ние успяваме по най-добрия начин да защитаваме европейската граница. Радвам се, че се срещнах със заместник-генералния секретар, когото познавам още от мандата ми като кмет на София“, написа Борисов.

Вчера в Истанбул пък, на срещите си с българския министър-председател, турските лидери заявиха, че ако до октомври не влязат в сила визовите облекчения за турските граждани, Европа може да бъде изправена пред риск от бежанска вълна. Борисов, от своя страна, призова всички държави от Европейския съюз, в това число и Вишеградската четворка, да бъдат солидарни в решаването на проблема с мигрантския натиск.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 15:16  27.08.16
  Какъвто и да е Бойко Борисов, е голям симпатяга на снимките.
 • КСКСД
  Отговор
  2 16:32  27.08.16
  Абе защо точно с хора от Хърватия, Словения и Австрия ?! Дали баба Меркел не иска да им покаже примерното момче, послушкото ББ, и да го даде за пример точно на тия...
 • ХайСикТир
  Отговор
  3 16:56  27.08.16
  Разум... ама кой ли го има?! Остава да клекнат на Турция... Иначе по бодливата тел по границата за пуснат 1000 волта за да решат бежанския проблем!
 • 4 20:56  27.08.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • наблюдател
  Отговор
  5 22:44  27.08.16
  бати и каката много влюбено се гледат,да се готвим ли за сватба?

Напиши коментар:


Публикувай