11 415 1

Стотици се сбогуваха с Димитър Цонев

Стотици се сбогуваха с Димитър Цонев
Снимки: БТА
Анжелина Димитрова

Стотици хора – роднини, близки, приятели и колеги, се сбогуваха с журналиста Димитър Цонев.

Поклонението пред тленните останки на Цонев в столичния храм “Свети Седмочисленици” започна в 15,30 ч.

Още преди това обаче, пред вратите на храма се образува дълга опашка от хора.

На опелото присъстваха много журналисти и политици, сред които и Симеон Сакскобургготски, Мая Манолова, Михаил Миков и др.

Стотици гълъби излетяха от покрива на църквата "Свети Седмочисленици" когато множеството хора, събрало се да изпрати в последния му път журналист Димитър Цонев, избухна в бурни аплодисменти. По молба на неговата дъщеря Десислава това ще бъде финалният кадър, който тя ще постави във филма, който подготвя за баща си.

Факти.бг припомня, че семейството на Цонев призова хората да не носят цветя, а да подкрепят фондация за млади журналисти на името му. Погребение няма да има, защото тялото на Цонев ще бъде кремирано.

Телевизионният водещ почина на 23 август, след като не можа да се възстанови от тежкия инсулт, който получи. Димитър Цонев бе приет в реанимацията на Военна болница на 14 август, след като получи масивен инсулт на връщане от почивка в Евксиноград.

Димитър Цонев е роден на 30 август 1959 г. в град София. Син е на актьора Коста Цонев и Анахид Тачева. Завършва „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. В периода 1986 - 1991 г. е редактор в „Международна информация“ и в Балкански информационен пул в „София прес“.

От 1991 г. до 2002 г. е водещ на новините по Канал 1 на БНТ, след което става говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски. Три години е пиар на „БТК Груп“ и отново се връща в БНТ. Става заместник програмен директор и години наред е водещ на „В неделя с...“. Последно водеше предаването „Още от деня“.

Димитър Цонев е автор на 17 документални филма и участва в няколко игрални филма – „Таралежите се раждат без бодли“, „Спасението“, „Ламята“, „С любов и нежност“, „Записки по българските въстания“, „Концерт за флейта и момиче“ и други.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ХайСикТир
    Отговор
    1 16:38  27.08.16
    Беше много удобен и послушен плямпач.. Мир на праха му!

Напиши коментар:


Публикувай