1 858 1

Ние искаме ЕС да спазва своите ангажименти

Той допълни, че е заявил категоричната българска позиция, че няма да приемем мигранти, връщани от Австрия, Унгария, Германия при положение, че няма споразумение и реадмисия към Турция

Анжелина Димитрова

Надявам се заплахите и твърдият тон да отстъпят на дипломацията“, заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод проведената среща в Берлин с федералния канцлер Ангела Меркел, както и с министър-председателите на Хърватия, Словения и Австрия.

„Европейският съюз и Турция трябва да положат огромни усилия, но да действа до октомври споразумението и да се намерят стъпки, по които то да продължи да действа и след това. Защото хубаво или лошо, то към момента работи. Европа и Турция трябва взаимно да разберат проблемите“, допълни министър-председателят. По думите му, членството на Турция веднага в ЕС не може да стане, но облекчаване на визовия режим за бизнеса, за държавните служители, като стъпка, може да започне.

Премиерът посочи, че помощта, която приемаме е вид солидарност. „Ние имаме близо 13 млрд. лв. във фискалния резерв. Възложил съм на финансовия и военния министър да мислят наличната ни сухопътна армия да се използва по-рационално особено по гръцката граница“, допълни министър-председателят, който призова гръцката страна също да спазва споразумението.

„Ние искаме ЕС да спазва своите ангажименти. Не трябва да забравяме, че европейската солидарност и кохезионните фондове не са само в парите, които се дават“, заяви премиерът. Той допълни, че е заявил категоричната българска позиция, че няма да приемем мигранти, връщани от Австрия, Унгария, Германия при положение, че няма споразумение и реадмисия към Турция.

„Където трябва категоричност ние сме я заявили и в същото време този тон и тези ултимативни тези от една или друга държава не работят за обединена Европа. Надявам се да се намери разумният тон и в диалог да се направят следващите стъпки“, посочи министър-председателят.

Той отбеляза, че отдавна подкрепя създаването на обща европейска прокуратура, обща армия, обща гранична полиция. „Убеден съм, че при една обща структура ще се спестят пари и ще станат по-рационални“, допълни премиерът. Той още веднъж подчерта, че без мир в Сирия и в арабския свят няма шанс да бъде решен въпросът с бежанските вълни.

Министър- председателят присъства на освещаването на новопостроената църква „Св.Ап. Петър и Павел” в с. Мечкарево, община Сливен. Строежът е започнал през 2006 г. и е завършен през 2016 г. Средствата, вложени в изграждането са от дарители и Дирекцията по вероизповеданията към МС.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ПРАБАБА73
    Отговор
    1 12:01  31.08.16
    А ТУРЦИЯ НИ ПУСКА ПОЧТИ ВСЕКИ ДЕН ОТ БЕЖАНЦИТЕ,И НЕУСЕТНО ВСИЧКИ ЩЕ ДОЙДАТ В БЪЛГАРИЯ,МАКАР ,ЧЕ СА НАПРАВЕНИ УГОВОРКИ С ТУРСКИЯ МИНИСТЪР И ПРЕЗИДЕНТ.ЗАТОВА Б.Б. СЕ Е НАПЛАШИЛ ДО СМЪРТ ОТ НАХЛУВАНЕТО НА БЕЖАНЦИ ПО ГРАНИЦАТА НИ.И ТОВА ,ЧЕ СЪРБИЯ СИ ЗАТВОРИ ГРАНИЦИТЕ И ЩАЩ НЕ ЩАТ ,ЩЕ СИ ОСТАНАТ ТУК .И ТОГАВА .....ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ.

Напиши коментар:


Публикувай