1 799 5

България на път да загуби стотици милиони за "Струма"

Причината - спор между еколози и пътната агенция

България на път да загуби стотици милиони за "Струма"
Анжелина Димитрова

България е на път да загуби стотици милиони от Брюксел заради магистрала "Струма", предупредиха от пътната агенция, цитирана от Нова телевизия. Причината е, че всички проекти на държавата за трасето през Кресна до момента срещат съпротивата на еколози. Ако се забавим още, страната ни няма да успее да усвои в срок европейските пари, с които трябва да строи.

2020 година – това е крайният срок, в който трябва да започнем да строим, за да вземем парите от Европа. Това означава, че одобреният проект и процедурите по него трябва да са готови много по-рано.

За оставащите отсечки от „Струма”, сред които най-спорната е около Кресненското дефиле, са предвидени над 739 милиона лева. Ако се забавим обаче, не само ще загубим тях, но и ще трябва да връщаме пари за вече построени части от магистралата. За готовото трасе до момента сме взели 538 милиона лева. Така загубите надминават 1 милиард лева.

Според последния вариант на държавата пътят до Гърция ще е разделен на две – към Кулата ще пътуваме по съществуващото трасе през дефилето, а обратно ще се връщаме по изцяло нов отдалечен участък. Този вариант обаче е неприемлив за еколозите, защото трафикът през пролома унищожавал един от най-богатите на видове райони в Европа.

Алтернативата, според еколозите, е само една – движението да се изкара извън Кресненския пролом. Така до Гърция да стигаме само по новия път през Пирин, а през дефилето да минават само велосипедисти и пешеходци, както и местните, предлагат еколозите. Те и според пътната агенция.

Не се ли разберат двете страни в спора и не започнем ли строителството до 2020-а, ще загубим изцяло парите от Брюксел. За местните пътят през дефилето също е важен. Други екозащитници обаче виждат във варианта на държавата компромисно решение.

Има и друга заплаха от санкция - еколозите, които не искат трафик през дефилето, се заканиха да съдят България, ако отсечката продължи да се ползва.  

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 16:52  28.08.16
  Тези еколози кой ги е избрал, народа или са самопровъзгласени? Когато се строеше през социализма, такива отрепки не съществуваха. Реват на умряло навсякъде, а те не произвеждат нищо. Има си граница на търпимост, но те я прекрачват.
 • Ласков
  Отговор
  2 22:32  28.08.16
  Какъв е обичания профил на един Еколог? Безработен, изглежда като хипитата от 70-те и мирише на марихуана
 • глас в пустиня
  Отговор
  3 08:29  29.08.16
  Едва, когато и последното дърво бъде отсечено, и последното животинче смазано, и последното поточе пресъхне, едва тогава, ще осъзнаем, че..... парите не се ядат! Тъжно!
 • Тодоров
  Отговор
  4 09:06  29.08.16
  Хайде бе - "....най-богатите на видове райони в Европа". Това пак е изцепка на някой от зелените, който през живота си едно дърво не е засадил. И на фона на непрекъснатите скандали с тези еко-зелени, кой да лапне повече пари от разни "кухи" проекти по околната среда, се очудвам защо им се обръща такова внимание от официалната власт. В коментара се споменават еколози, а не Екоминистерството - къде е то с неговото становище като официално ведомство ?
 • въпрос
  Отговор
  5 16:04  29.08.16
  Странно, че вниманието на еколозите е насочено изцяло към проекти с много вложени пари - магистрали, лифтове, ски-писти морски дюни, отколкото от към пъти по мащабното масово изсичане и унищожаване на горите в България! Що имат интереси само там, къде има или може да им келепир?

Напиши коментар:


Публикувай