749 0

Всеки трети медал по математика златен

Всеки трети медал по математика златен

Всеки трети медал по математика златен
125 медала на международни състезания и олимпиади са завоювали учениците от столичните школа за миналата учебна година. Средно около една трета от тях – 41, са златни. Това показват изчисления на „Монитор“ по справка от Министерството на образованието и науката с имената на наградените и класираните деца на международни състезания и олимпиади.
Над 150 пък са отличията на учениците от софийските училища от международни състезания и олимпиади, в което число влизат не само медали, но и сертификати, награди и класирания.
Медалите, отличията и наградите се делят от общо 10 школа. Безспорен лидер с над половината от медалите – 91, е Софийската математическа гимназия. На второ място с 19 медала е частното средно училище ЕСПА, а на трето място - столичното 125-о СУ „Проф. Боян Пенев” с 5. С един сребърен медал на десетокласника Валентин Димов, завоюван на международната олимпиада по математическа лингвистика 91-ва немска езикова гимназия също попада в списъка с международно отличените школа.

Държавата отказва лечение на 20 хил. онкоболни
Здравната администрация у нас е предприела действия за закриване на единствения център в България за лечение на онкоболни в последен стадий и на такива, при които нито един от конвенционалните методи не помага, пише „Труд“. Според статистиката става въпрос за около 20 хил. неизлечими случаи годишно, при които единствен шанс за живот е модерният метод на т.нар. инсулин-потенцирана терапия. Пациентите сами си я заплащат и тя няма финансиране от НЗОК.
Хората подават жалби, че им се отнема правото на живот, коментира пред „Труд“ д-р Христо Дамянов, онколог и съуправител на Центъра по интегративна медицина в София.

Майки залагат накити за първолаците
Майки и бащи на първокласници залагат семейни накити отпреди век, за да подготвят децата си за първия учебен ден. Собственик на заложна къща разкри пред в. "Телеграф", че родители донесли при него три златни синджира и една пендара, за да купят раница и пособия на детето. Други пък залагали телевизори. Най-много преди първия учебен ден обаче забогатяват фирмите за бързи кредити. По техни данни българинът тегли от 200 до 600 лева, за да подготви детето си за първи клас.

Управляващите с мнозинство за вота в РИК в големите градове
Мнозинство в големите градове в районните избирателни комисии (РИК) за президентските избори и референдума на 6 ноември ще имат управляващите, пише "24 часа". Според решението на ЦИК броят на членовете на РИК се определя по броя на мандатите за народни представители за съответния район. Така районите с до 9 депутати ще са с 13-членни РИК-ове, а тези с 10 и повече народни представители - с по 17-членни. Според разпределението на партиите в големите районни комисии ГЕРБ ще има по 6 души, БСП - 3-ма, ДПС и РБ - по 2-ма, ПФ, ББЦ, АБВ и “Атака” - по 1. Така в тях управляващите общо ще имат 9 от 17 членове. За малките РИК квотата е: ГЕРБ - 4, БСП и ДПС - 2, а РБ, ПФ, ББЦ, АБВ и “Атака” - по 1. До 10 септември областните управители трябва да проведат консултации за съставите.

 Напиши коментар:


Публикувай