841 0

БАБХ затвори 4 плод-зеленчука в София

Най-много актове имат обекти, които работят без нужните документи

БАБХ затвори 4 плод-зеленчука в София
Анжелина Димитрова

Инспекторите към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съставиха 26 Акта и затвориха 4 обекта за продажба на пресни плодове и зеленчуци, съобщиха от агенцията.

Обект на проверките бяха пазари, борси, тържища, складове за търговия на едро, търговски вериги и нерегламентирани места за продажба на пресни плодове и зеленчуци на територията на цялата страна.

Най-много актове 12, са съставени за извършване нерегламентирана продажба в обекти без регистрация по действащото законодателство, 8 акта са за липса на придружаващи документи, доказващи произход и качество. Инспекторите на Областна дирекция по безопасност на храните, град София са съставили 10 акта, ОДБХ, град Варна 4 акта и ОДБХ, град Ловеч 3 акта. Констатирани са и несъответствия по сградов фонд и оборудване и липса или непълни етикети на предлаганите плодове и зеленчуци. Затворените 4 обекта са на територията на Областна дирекция по безопасност на храните, град София заради лоша материално-техническа база. При извършените общо 1608 проверки са издадени и 57 предписания.

Целта на извънредните проверки бе предотвратяване на нелоялни търговски практики и недопускане на заблуда на потребителите относно произход, качество и безопасност на плодовете и зеленчуците предлагани на българския пазар.

България


Напиши коментар:


Публикувай