750 5

КСНС не е платформа за предизборни битки

Това се казва в позиция на държавния глава, разпространена до медиите

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анетe Шаван

Президентът Росен Плевнелиев за пореден път използва възможността да заяви, че няма да допусне този най-висш формат в държавата да бъде използван като платформа на предизборни битки. КСНС е мястото, където се търси консенсус и се преодоляват политическите различия по въпроси, свързани с националната сигурност на страната. Това съобщиха от прессекретариатът на държавния глава във връзка с призиви на политически партии за свикване на извънреден КСНС.
 
По отношение на бежанската вълна и мерките, които следва да се предприемат, КСНС е заседавал два пъти – през 2013 г. и през 2015 г. И на двете заседания бе постигнато пълно политическо съгласие не само относно важността на проблема, но и по отношение на мерките, които следва да предприемат различните власти, за да се справят с него. Това спомогна  страната да бъде адекватна на времето и ситуацията и да не позволи кризата да ескалира – каквито примери наблюдаваме в други европейски страни. Решенията, взети на заседанията на Консултативния съвет продължават да бъдат актуални и се изпълняват и днес.
 
Държавният глава напомня на политическите сили, че българската Конституция предвижда съвсем различен режим, по който те да контролират действията на изпълнителната власт. Фактът, че народните представители са в законния си годишен отпуск не е достатъчен, за да се променя този ред, нито е основание парламентарните дебати да се пренасят, в която и да е друга институция.
 
Президентът обръща внимание на политическите лидери върху това, че предстоящите избори са възможност за всеки един от тях да покаже и да се дебатират решенията, но е добре това да не става на гърба на националната сигурност или на Консултативния съвет за национална сигурност. Българското законодателство разписва съвсем ясно механизмите, по които страната да формира и представи своята позиция по въпросите, които се решават в рамките на Европейския съюз, какъвто е въпросът за европейските визи за турски граждани. Всеки един от народните представители може да използва възможностите, които му дава законодателството, за да предизвика дебат или да се опита да повлияе на тази позиция. Консултативният съвет към президента е съвещателен политически формат и не може да даде или да ограничи мандата на изпълнителната власт да представи позиции в европейските институции.
 
КСНС неведнъж в най-новата ни история е бил единственото място, на което в тежки за нацията моменти са се постигали компромиси, консенсуси и решения и затова никой не бива да се опитва да извлича от него тяснопартийни политически дивиденти, колкото и примамливо да изглежда това по време на избори.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Марио Ангелов
  Отговор
  1 19:18  30.08.16
  Довиждане!
 • 33333
  Отговор
  2 19:52  30.08.16
  Може би единствения свестен човек в България.

  Коментиран от #3, #4

 • ****
  Отговор
  3 19:57  30.08.16

  До коментар #2 от "33333":

  Оценявам чувството ти за хумор!
 • Д'Мин
  Отговор
  4 20:03  30.08.16

  До коментар #2 от "33333":

  Той,като е единствения свестен, ти какъв си?
 • Де юре
  Отговор
  5 09:59  31.08.16
  А така, Чехльо да тропне с чехъла и да си стои...под кревата.

Напиши коментар:


Публикувай