999 0

БАБХ: Приютът за кучета в Кърджали е изряден

БАБХ: Приютът за кучета в Кърджали е изряден
Калина Петрова

На 30.08. 2016 г. представители на Областна дирекция по безопасност на храните, град Кърджали извършиха внезапна проверка на приюта, при която комисията установи, че има необходимите условия за отглеждане на кучета. Помещенията са чисти и дезинфекцирани, животните са в добро здравословно състояние, имат храна и вода, съобщиха от БАБХ.

Тази проверка е направена във връзка с постъпили сигнали от граждани и публикации в някои медии за нехуманно отношение към животните и лоши хигиенни условия в приюта за безстопанствени кучета „Дай лапа“, намиращ се в град Кърджали, собственост на „Озеленяване, чистота и благоустройство“ ЕООД, община Кърджали.

Приютът притежава регистрация според действащото законодателство. Към него има регистрирана ветеринарна амбулатория с ветеринарен лекар, който е отговорен за ветеринарномедицинското обслужване на животните и изпълняващ всички дейности, разписани в Закона за защита на животните, сочи проверката.

В момента на проверката в приюта има настанени 11 кучета, от които 7 са кастрирани, останалите 4 са скоро родени, а майката е кастрирана днес. На 29.08.2016 година са приети последните 2 кучета в обекта. Подготвя се документацията за осиновяване на куче, което днес ще бъде взето от новите собственици.

При предходната проверка, която е извършена на 6 юни 2016 година е установено, че в приюта се спазват изискванията за хуманно отношение към безстопанствените кучета. Наличните кучета към 06.06.2016 година са били 10. За периода от 01.01. до 06.06.2016 година са настанени 201 кучета, от които 193 са кастрирани и върнати по местата на залавянето им. Осиновените кучета за посочения период са 4.

БАБХ благодари на граждани за получените сигнали, но снимковият материал в медийното пространство, предизвикал обществено възмущение и недоволство, е стар и не отговаря на сегашното състояние на приюта. БАБХ работи за популяризирането на защитата на животните сред обществото и прилага цялата сила на закона при случаи на насилие.

Снимковият материал, който ни изпращат от БАБХ е към датата на проверката - 30.08.2016 година.

Както написахме и в разследването на Факти.бг ще продължим да следим случая.

 

 

Кърджали / България

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай