1 175 20

Въвеждат предупредителен знак „Внимание! Мотоциклетисти”

МРРБ ще промени наредбата, заяви Настимир Ананиев

Снимка: Настимир Ананиев
Снимка: Настимир Ананиев
Анжелина Димитрова

Знакът "Внимание! Мотоциклетисти" ще се въведе като предупредителен знак, МРРБ потвърди, че започва промяна на наредба № 18 от 2001 година, след което знакът може да се въведе по пътищата у нас. Това коментира в парламента председателят на Транспортната комисия Настимир Ананиев.

Той съобщи, че в отговор на негов въпрос до МРРБ във връзка с въвеждането на знака, от министерството са потвърдили готовност да се пристъпи към промяна на Наредбата и на БДС, като част от процедурата.

Знакът ще се въведе по аналогия на предупреждението в знак А20 "Велосипедисти", а АПИ отговаря да е поставен на местата, където има маршрути, използвани често от мотоциклетисти като Кресненското дефиле, Подбалканския път и направлението София - Боровец. Освен тях има и други трасета, на които знакът ще се сложи, за да се предупреди за рисковете и да се гарантира сигурността на пътуващите, коментира още Ананиев.

В профила си във Фейсбук той публикува проект на знака, предложен от мотоциклетисти, които проведоха среща с Транспортанта комисия през месец май.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • стига бе
  Отговор
  1 12:40  31.08.16
  Като има такъв знак, какъв точно ефект се очаква да произведе? До преди 1 час се ядосвах на едно кметско становище, с което едно нерегулирано кръстовище в гр.Костенец става на път с предимство и без предимство, щото едното било първостепенен път съгласно Закон за устройство на територията. Държавата се управлява от все повече "умници", а иначе ни питат как да спрат катастрофите с умрели по пътя. Е няма да стане скоро.

  Коментиран от #2

 • Гоуст
  Отговор
  2 12:43  31.08.16

  До коментар #1 от "стига бе":

  Мани, не ги слушай какво бабакат по телевизия,а погледни сухата статистика,а именно: всяка година броят умрели намалява в сравнение с предходната година, за сметка на това пък МПС се увеличават с по 150 000 на година
 • Наблюдател
  Отговор
  3 12:45  31.08.16
  Знакът "Внимание велосипедисти" обикновено се поставя там, където вело алея е близо или пресича път или улица. Означава ли, че ще бъдат създадени и алеи за мотоциклетисти, за да ги отделят от останалото движение. Останалите предупредителни знаци обикновено предупреждават за появата на диви или домашни животни или други препятствия, които не могат да бъдат контролирани да спазват правилата по обективни причини. Означава ли това, че се приема факта, че мотоциклетистите също не могат да бъдат контролирани, или не разбират законите в страната или не знаят за тях. Ако е така то тази промяна би следвало да наложи ограничения и в редица други закони. Представяте ли си такъв човек, който не осъзнава законите да се кандидатира за някаква държавна или изборна длъжност. Кой ще поеме отговорност да му се гласува такова доверие - та нали не осъзнава законите. Къде е гаранцията, и с другите закони ще е така. Просто знакът е без всякакъв смисъл.
 • Дупница
  Отговор
  4 12:51  31.08.16
  Ае, може ли още два аналогични, предупредителни знака да въведете: "Внимание! Чалгари", "Внимание! БМВ"

 • ****
  Отговор
  5 12:51  31.08.16
  Аз пък искам знак-ФФФнимание правят ми орална любоФ в движение!
 • Джими
  Отговор
  6 13:03  31.08.16
  Този знак да им го лепнат на всички мотористи на каските отпред за да се вижда отдалеч,че идва самоубиец!
 • Наблюдател
  Отговор
  7 13:08  31.08.16
  Съгласно Чл. 33. на посочената в статията инструкция " Пътен знак А20 "Велосипедисти" се използва за сигнализиране на пътен участък, в който велосипедисти навлизат или пресичат платното за движение." Означава ли, че знакът за мотоциклетисти ще се поставя само там, където мотоциклетистите пресичат или навлизат в пътното платно?! ПЪЛНО БЕЗУМИЕ!
 • peter
  Отговор
  8 13:47  31.08.16
  E SEGA VECHE S TOQ ZNAK MOTORISTITE SHTE KARAT PO DOBRE :D TIQ SA OBIICI NA. PATQ S DVETE GUMI. GLEDASH GI TU OT LQVO TU OT DQSNO VSQKASH SAM DLAJEN DAGI PAZQ TE ZASHTO NESE PAZQT QVNO KASKITE IM PRECHAT...
 • гост
  Отговор
  9 13:52  31.08.16
  А какво става, ако блъснеш мотоциклетист на метри след знака?
 • Хайко
  Отговор
  10 13:54  31.08.16
  И за какво предупреждава този знак?? Идиоти (донори) на пътя! Поредната тотална идиотия в нашия кух държавен апарат!!! Свирнал някой и айде нова простотия въвеждат, без да се мисли...
 • бой по каската
  Отговор
  11 14:04  31.08.16
  Внимание, психопати на пътя! И кво, като има такъв знак? Ние с колите да не караме по пътя ли кво? По малоумно решение не бях виждал!? Следващия знак, който ще въведат може да бъде: Внимание цигани с каруца! Вместо да гонят нарушителите милиционерите карат хората да внимават, т.е. да се оправят сами, жалка държавица. Примерно по тъмните улички могат да сложат и знаци: Внимание изнасилвачи! Та, като изнасилят някоя жена, милиционерите ще дойдат и вместо да търсят изнасилвача, ще и кажат "Госпожо, не видЕхте ли знака?" Сега ще ви глобим, че не спазвате знаците. Значи ако се забие моторист в колата ми и има знак, ще излезе, че аз не съм внимавал, не съм дал път на простака.
 • Спешното
  Отговор
  12 14:59  31.08.16
  Хора, нали някой трябва да си зопише точки и да се вземат някакви пари от някакви хора.Това е същото безумие като тези светещи бутони по сфетофарите. Вече половината не работят, и хората пресичат като подплашени пилета. Какво стана с "умните "сфетофари? Защо махнаха броячите от същите?
 • Mnogo razbirate
  Отговор
  13 15:22  31.08.16
  Добре де, повечето така го казвате, все едно от автомобилистите няма самоубийци?! Новини гледате ли, почти всеки ден има катастрофи с автомобили и загинали или тежко ранени! От къде тази злоба у вас? Автомобилисти са ме засичали, какви ли не ситуации има с коли, ама не веднага като чуете или видите мотор, и айде донор! А оня лудия с колата не е донор, какъв е спорд вас???!!!!!

  Коментиран от #15, #16

 • Харлей
  Отговор
  14 15:34  31.08.16
  На комплексарите мотористите са им виновни през зимата като няма мотористи кой ще ви е виновен че незнаете какво правите и сте неадекватни с колите си.Когато две коли се ударят леко какво става има счупени пластмаси или ламарини а когато кола удари мотор дори леко човека с мотора пада и няма брони няма почти нищо което да го предпази дори да е с защитна екипировка пак е по опасно.Какъв ви е ш*ния проблем да не убиждате само а вместо това да гледате в огледалата и да не засичате нарочно мотористите защото има и такива жалки комплексари.Браво за Знака!

  Коментиран от #18

 • Morgoth
  Отговор
  15 15:37  31.08.16

  До коментар #13 от "Mnogo razbirate":

  Аз карам сравнително бързо - колите които изпреварвам са много повече от тези които ме изпреварват. В същото време моторите които изпреварвам са много по-малко от тези които изпреварват мен. Карате много по-незащитени превозни средства, много по-бързо. Оставям на теб да кажеш кои са донорите.
 • драйвъра
  Отговор
  16 15:40  31.08.16

  До коментар #13 от "Mnogo razbirate":

  Най сте ми смешни мотористите, като видите повече хора наоколо или като минавате през централни улици как изфорсирвате мотора без нужда, спира някой моторджия и започва да дава газ, всички да го видят и да му обърнат внимание. Абсолютна комплексарщина! И какво искате да покажете, че имате мАтор? Че сте големи герои и сте извадили лев да ви забележат. Не мислиш ли, че е малко тъпо да привличате вниманието по този начин? И защо карате между колите? Нали, като ми изкочиш внезапно пред колата тъй ще те блъсна, че ще литнеш. Защо го правите бе пич, защо карате, като луди и не спазвате правилника за движение?

  Коментиран от #17


 • АрапДойч
  Отговор
  17 18:06  31.08.16

  До коментар #16 от "драйвъра":

  Правят го, защото могат.... Но не само те, и 70% от автомобилистите не спазват дори един червен, камо ли жълт сигнал на светофарата. А това което най-обичат да се жалват мотористите: "автомобила ги "засякъл"" Ами ти като ме изпреварваш 1-во: отдясно, 2-ро: със 150, 3-то: минаваш на 3 см, а аз карам с 50 и камери на гърба да имам, няма да те видя....
 • АрапДойч
  Отговор
  18 18:11  31.08.16

  До коментар #14 от "Харлей":

  Абсолютно никой не Ви засича "нарочно". Защо да го правим? Няма ли и колата да се почупи от удара? Наистина не се виждате, казвам го от опит, и обясних защо в предния пост. Спазвайте правилата, не дразнете хората с шум от нелегален ауспух и може и да ви излезе по-добра карма.
 • Харлей
  Отговор
  19 22:00  31.08.16
  Така първо за шумния ауспух, както сам казваш не ни виждат много хора които са заети с телефоните си докато карат или втртят станцийте на радиото в търсене на нов чалга хит примерно, е щом не виждат значи е хубаво поне ако чуват че приближава мотор.Шумният ауспух спасява животи!Другото което е с мотора можеш да минеш между колите и не за нещо друго а пак за безопасност защото да ви кажа ли какво видях веднъж двама тарикати в х5 нови автоматик чакат на светофар и тоя от задния джип незнам какво направи но се удари в предния и то силно, ами ако си между тези двама идиоти какво ще стане?!Още нещо правилата са си правила и трябва да се спазват има си мърша в всяко стадо има и такива които карат мотори но не са мотористи а самоубийци в действителност,но бъдете промяната именно вие като започнете да подхождате по отговорно и предпазливо.

  Коментиран от #20

 • CCClan
  Отговор
  20 23:51  31.08.16

  До коментар #19 от "Харлей":

  За шумния ауспух бях на път да платя на частен детектив да изнамери тея двама идиоти, дето замалко не ми направиха детето да заеква и после да си направя връзката с онея двама братя щангисти от Нови пазар, за да им сложат единия край на ауспуха на едно тайно място, а другия в устата и да ги карат да бягат по баир! Тук, където живея си има закони, но те не са онова, което спира хората да се показват като имбецилни, а културата, възпитанието и съвестта! Не е възможно да си отдъхне човек лятото, заради такива кретени с мотори и това си е! Особено като бях за 2 седмици във Варна - от Пикадили парк до Златните е направо слалом всяка вечер!!! Принудих се да ходя лятото на море в Гърция и Кипър, а в БГ само април, май или октомври! Вие сте си летни комплексари, а някои от вас и зимата ни мъчат. Колко прост трябва да си, за да тормозиш всичко живо в радиус от 400 метра и ВИЕ СИ ГО ЗНАЕТЕ, ЗАЩОТО НАРОЧНО В 3-4 ЧАСА (сутрин/вечер) ПРАВИТЕ ПО 5-10 ОТСЕЧКИ около жилищните квартали!! Твари сте и това си е! Аз все пак ще спра на пътя и ще помогна на всяка на мотор ама ако е в безсъзнание, може и да ми се прииска да му настъпя яйцата без да искам, че да няма вече за какво да се прави на мъж!!!

Напиши коментар:


Публикувай