994 2

България отчита най-високото производство на пшеница в историята си

Събрани са 5.6 млн. тона

България отчита най-високото производство на пшеница в историята си
Калина Петрова

България отчита най-високото производство на пшеница от 1980 година насам в размер на 5.6 млн. тона.  Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти , след заседание на Консултативния съвет по зърното, който се проведе в Министерство на земеделието и храните. Тя допълни, че средният добив за страната е 494 кг./дка., като най-висок е отчетен в област Силистра– 568 кг/дка.  „Качеството на пшеницата е по-добро от миналогодишното, като 43 % от добива е с много добри хлебопекарни качества“, подчерта министър Танева.

Десислава Танева уточни, че заедно с предходния остатък от миналогодишната реколта, в страната ни има наличност от 6, 06 млн. тона пшеница. „Малко по-малко от 2 млн. тона отиват за вътрешно потребление за консумацията на хората, както и за осигуряването на фуража. Останалото количество, което е близо 69 % от общия добив, е за търговия и износ“, поясни още тя.

По думите й, към днешна дата изнесеното количество пшеница е малко над 1 млн. тона , а над 3 млн. тона остават за търговия до следващата реколтна година.

Танева отбеляза, че единственият по-лош показател спрямо 2015 година е този на средната цена на пшеницата. „По анализа за месец юли средната цена е с 15 % по-ниска от същия период през предходната година. Тенденциите съгласно фючърсните цени по международните стокови борси са за покачване. Надяваме се тази тенденция да стане устойчива и производителите да получат по-добра цена“, каза още Десислава Танева.

От своя страна председателят на Консултативния съвет по зърното Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов  заяви, че отчетените резултати на съвета днес са обективни. „България отново се връща на някои пазари и започва износ на висококачествена хлебна пшеница. Това се дължи на факта, че през последните няколко години производителите усвоиха много добре производството и инвестираха в стопанствата си“, каза още той.

 

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Янко
  Отговор
  1 19:53  31.08.16
  Значи хляба трябва да е много по евтин тази зима?

  Коментиран от #2

 • onq s konq
  Отговор
  2 20:54  31.08.16

  До коментар #1 от "Янко":

  Най-евтино ще ти излезе ако изобщо не купуваш

Напиши коментар:


Публикувай