648 0

2075 свлачища дебнат из страната

Преглед на печата

Анжелина Димитрова

2075 свлачища дебнат у нас, пише в. "Монитор". Това показва справка на Министерство на регионалното развитие, предоставена на изданието. Според информацията на ведомството около 60 на сто от свлачищата са в градове, села и вилни зони. Те са най-опасни за хората и могат да засегнат съоръжения от републиканската инфраструктура. Само от началото на годината новорегистрираните свлачища са 22. Освен това при 17 стари се наблюдава ново активизиране. Останалите 40% от свлачищата също могат да бъдат рискови, но не пряко за живота на хората или за публичната собственост. Те се намират в земеделски местности и в гористи райони.

Разбрали са се, въпреки всичко: Трайков е кандидатът на РБ, ген. Събев - вицепрезидент!

Бившият министър на икономиката и енергетиката от първия кабинет “Борисов” - Трайчо Трайков, е сигурният кандидат за президент на Реформаторския блок. А номиниран за вице ще е доскорошният шеф на УС на клуб “Атлантик” ген. Съби Събев, пише в. “24 часа”. Двойката е била утвърдена на драматичен Изпълнителен съвет на реформаторите на “Раковски” 134 днес следобед, но лидерите на блока са си дали дума да не огласяват веднага двойката. Преди началото му се чу, че Радан Кънев ще издигне Трайков сам, ако останалите не склонят той да е номинираният. В крайна сметка до драматичен развой не се стигна, макар че напрежението продължава да тлее.

Здравната система в колапс

Парите в бюджета на НЗОК са на привършване още преди да е настъпило последното тримесечие на годината, пише в. „Труд“. Наличните средства ще стигнат в най-добрия случай до средата на октомври, а на резерва на НЗОК не може да се разчита, тъй като вече е планиран. На заседание на надзорния съвет на НЗОК в сряда е била обсъдена промяна на „индикативните параметри на болниците“ у нас във връзка с разходите и дейностите им за юли. Намеренията на касата са да се изключи всяка възможност за заплащане на надлимитна дейност, която лечебниците правят предимно от спешни случаи и разкриване на нови дейности. Целта е средствата да се пренасочват за лекарства. В резултат на тази нерационална политика към момента НЗОК е в преразход на предвиденото за медикаменти с 30%, а в същото време дължи на лечебниците над 60 млн. лв., които няма намерение да плати. Дължи и 150 млн. на чуждестранни здравни фондове.

БСП внася в парламента закон за храните

БСП внася в НС закон за храните, обяви вчера председателят на партията Корнелия Нинова, пише "Дума". Тя обясни, че с документа търговските вериги се задължават да изкупуват определено количество българско производство в определен район, където се намират магазините им. Той е продължение на промените в Закона за защита на конкуренцията, свързани с веригите, които НС прие по предложение на левицата. Нинова подчерта, че без производство и икономика няма път за България напред. "БСП иска друго управление от сегашното и представя своята алтернатива. Предлагаме подкрепа на родното производство, на държавната и общинска собственост, на малкия и среден бизнес и на българския потребител", категорична е Нинова.

Внучка сгази дядо с бус

9-годишна внучка прегази дядо си с товарен бус в софийското село Войняговци, пише в. "Стандарт". 69-годишният Кръстю и момиченцето се разходили до местността Пясъчника край селото, за да натоварят пясък. Докато товарил пясък, дядото помолил внучката да подкара буса, за да го премести с няколко метра, за да му е по-близо каросерията. Малката се метнела зад волана и дала пълна газ. Не успяла да овладее тежкото возило. Бусът вместо напред, потеглил назад и блъснал дядото. Кръстю буквално бил премазан и издъхнал на място. Детето се уплашило и опитало да свести дядо си като го галило по главата. Старецът обаче останал безжизнен. От СДВР обясниха, че водят разследване по чл. 122 ал. 1 от НК - "убийство по непредпазливост".

България


Напиши коментар:


Публикувай