1 014 1

60% от жалбите срещу мобилни оператори са основателни

Никой няма право да ви откаже преносимост на номера

Тенденция към намаляване на жалбите срещу мобилните оператори отчете пред БНТ председателят на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ д-р Веселин Божков.

До 31 август тази година са получени над 1850 жалби. През 2010 година Комисията е получила над 4900 сигнала, а в периода 2011-2012 жалбите са надхвърляли 5 хиляди.

Минимум 60% от тези жалби са основателни, отчете Божков.

В последно време гражданите най-много се оплакват от услуги, които операторите предлагат, а не могат да ги предоставят. Става въпрос за мобилен интернет и мобилна телевизия. Комисията е направила съответните проверки и е санкционирала съответните нарушения.

Други често срещани проблеми са отказът на предоставяне на фактури, нежеланите есемеси и предплатените услуги.

За потребителите, които желаят да прехвърлят номера си към друг оператор, Божков обясни, че по нормативни документи преносимостта трябва да стане в рамките на два дни. Комисията вече налага по 60 хиляди лева санкция за отказан пренесен номер или нарушаване на процедурата за преносимост на номерата.

„Нито един оператор няма право да ви откаже, дори вие да имате задължения, дори да сте взели устройство, за което дължите такси. Задължението за таксите не е основание за отказ за преносимост“, заяви Божков.

„За съжаление, обаче, операторите се опитват или да продължат времето на преносимост, или да създадат административни мерки. В началото ние бяхме определили по-малки санкции, тъй като смятахме, че част от проблемите са статистически или чисто технически от непознаване на самата нормативна база. Но 30-40 жалби от началото на годината за мен са сериозни, затова съм наложил по 60 хиляди лева санкция за оператора, който е отказал преносимост на номерата“, съобщи председателят на КРС.

От началото на процеса на преносимост на номерата има пренесени над 1 милион и 200 хиляди, което е една добра услуга и една добра динамика, отчете още Божков.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Антон
    Отговор
    1 14:16  01.09.16
    Жалбите намаляват, защото хората разбраха че няма смисъл да ги пускат и че КРС не прави абсолютно нищо, освен да ти върне обратно писмо с няколко изречения и подписа на г-на отгоре и печат на КРС....хааххаха

Напиши коментар:


Публикувай