Last news in Fakti

1 Септември, 2016 10:55 3 869 4

Фондация "Четири лапи" за приюта в Кърджали: Снимките са стари, но показват извършени нарушения

  • фондация-
  • четири лапи-
  • приюта-
  • кърджали-
  • кучета-
  • снимките-
  • стари

Прокуратурата в Кърджали е образувала проверка по случая

Фондация "Четири лапи" за приюта в Кърджали: Снимките са стари, но показват извършени нарушения - 1

Жестоките снимки на кучета в приюта за настаняване на безстопанствени животни в Кърджали наистина са стари, както твърди Агенцията по безопасност на храните, но тези снимки са актуални и днес, защото нарушенията продължават да се правят и няма никакво хуманно отношение към животните в това място. Това заяви за Факти.бг Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Именно от фондацията първоначално разпространиха снимките, на които се вижда как улични кучета в приюта са кастрирани по жесток начин и живеят в мизерни условия. Малко след това инспектори от Българската агенция по безопасност на храните направиха изненадваща проверка на място, като установиха, че направените снимки са от приюта, но са стари. В същото време от Районната прокуратура в Кърджали заявиха за Факти.бг, че е образувана проверка по случая.

Защо от "Четири лапи" пускат стари снимки?

Както вече написахме в първата част от нашето разследване снимките са пуснати от човек, пожелал анонимност и който много добре е запознат с дейността на приюта. В съобщението, разпространено от фондация "Четири лапи" и което от Факти.бг цитирахме става ясно, че човекът, направил снимките също може да кастрира кучета. "В този приют има назначен персонал, но не се полагат абсолютно никакви грижи, няма значение едно куче, дали е болно, дали е родило. В приюта е истинска касапница. Намирали сме трупове на кучета, буквално с червата навън, оставени да гният. Условията за живот са покъртителни – няма храна, няма вода, всичко е покрито с изпражнения. Ако служителите от приюта прочетат името ми, ще отидат в моя квартал и ще приберат всички кучета, кастрирани лично от мен при други ветеринари. Това е единственото ми притеснение. Не за пръв път са ме заплашвали", споделя анонимният автор на сигнала.

Решихме отново да се свържем с Явор Гечев от фондация "Четири лапи", за да го попитаме защо в медийното пространство се пускат снимки, за които инспекторите твърдят, че са стари и че изобщо не отговарят на ситуацията към момента. "Няма значение откога са снимките. Важното е, че ситуацията там е същата, каквато е била и по времето на снимките. От толкова време подаваме сигнали за това място и никога нищо не се променя", коментира Явор Гечев пред Факти.бг. Той допълни, че човекът, направил снимките, вече е бил заплашван и известно време се е колебал дали да ги пусне в социалните мрежи и затова се стигнало до забавянето в пускането им в интернет.

БАБХ: Снимките са от приюта, но са стари

В съобщение до медиите от Агенцията посочват, че са образували внезапна проверка на място в Кърджали. В проверката е установено, че няма нарушения и че в приюта се спазват изискванията за хуманно отношение към безстопанствените кучета. От агенцията уточняват, че от началото на годината досега в приюта са били настанени 201 кучета, от които 193 са кастрирани и върнати по местата на залавянето им.  Констатирано е още и че в приюта има благоприятни условия за отглеждане на кучета, помещенията са чисти и са били подложени на дезинфекция, а животните са в добро здравословно състояние.

От Агенцията по безопасност на храните уточниха, че приютът притежава регистрация, според действащото законодателство. Към него има регистрирана ветеринарна амбулатория с ветеринарен лекар, който е отговорен за ветеринарномедицинското обслужване на животните и изпълняващ всички дейности, разписани в Закона за защита на животните.  В приюта е извършена и още една проверка - на 6 юни, 2016-а година. Тогава също е установено, че в приюта се спазват изискванията за хуманно отношение към безстопанствените кучета. Във връзка с информацията, че по време на проверката е имало и представители на неправителствени организации,Явор Гечев от фондацията "Четири лапи" коментира, че той няма подобна информация и че по време на проверката не е бил поканен представител на организацията.

Общината в Кърджали: Хигиената е на добро ниво, няма нехуманно отношение към животните

Приютът в Кърджали е общински, затова се обърнахме и за коментар към общината. Оттам заявиха, че хигиената на територията на приюта е на добро ниво и че няма нехуманно отношение към животните.

"Направените манипулации се отразяват в документацията на приюта. Веднъж седмично идва специализирана кола от екарисажа в гр. Варна, на която се предават труповете на евтаназираните и умрели кучета. Всяка седмица приютът се проверява от общински служители за поддържането му и за хуманното отношение към животните. Приютът предоставя кучета за осиновяване (обезпаразитени, ваксинирани, кастрирани) на съвестни граждани след попълване на формуляр /декларация/ по образец.", коментираха от общината пред Факти.бг. Оттам допълниха, че  „Озеленяване, чистота и благоустройство” ЕООД, гр. Кърджали извършва дейностите по хуманното залавяне на животните, обезпаразитяването им, кастрирането им и връщането на обработените животни обратно по местата на залавянето им.

От Общината отговориха, че дейностите се извършват в изпълнение на обществената поръчка с предмет „Извършване на дейности и манипулации за ограничаване популацията на скитащи кучета в град Кърджали” и са в изпълнение на Закона за защита на животните и Закона за ватеринарно - медицинската дейност. Основен приоритет за овладяване на популацията на безстопанствените кучета е тяхното залавяне, кастриране и обезпаразитяване. Общинското дружество “Озеленяване, чистота и благоустройство” ЕООД, гр. Кърджали е изпълнител на услугата и община Кърджали има изграден приют за скитащи кучета.

От Общината коментираха, че общинското предпрятие се грижи за прехраната на намиращите се в приюта животни и извършва залавяне и повторно пускане на свобода на животните със специално оборудвани и видимо обозначени превозни средства. Осигуряват се и последващи действия от страна на съответните служители с приоритет по предложения на гражданите за кастрация на улични кучета от съответните квартали. "При обработка на оплаквания се изяснява на място проблемът, като се спазва принципът “сигурност на хората при същевременен ефект за намаляване на популацията на скитащи кучета чрез кастрация”, уточниха още от община Кърджали пред Факти.бг. Те допълниха, че приютът организира Ден на отворените врати на 9 септември и че ще бъдат извършвани безплатни кастрации на животни.

Прокуратурата проверява случая, авторът на снимките е разпитан

Районната прокуратура в Кърджали също проверява приюта в града. Това стана ясно след запитване на Факти.бг до държавното обвинение. Ръководителят на Районна прокуратура Кърджали Гергана Колева заяви за Факти.бг, че сигналите за нередностите са получени по електронен път още миналата седмица. На електронен адрес на прокуратурата е изпратен линк, на който се виждат снимките. След това от прокуратурата са се свързали с фондация "Четири лапи", за да изяснят фактите по случая, разказа още ръководителят на районната прокуратура. След запознаване с твърденията се е образувала прокурорска проверка по член 325б от Наказателния кодекс. Според кодекса "който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева". Прокурорът заяви, че са взети обяснения от автора на жестоките снимки и предстоят да се разпитат лицата, свързани със случая. До момента в прокуратурата продължават да получават сигнали по електронен път, които са приложени към прокурорската проверка. Тя може да продължи два месеца, като има възможност да се удължи с още един месец.  Имало ли е преди нарушения в този приют и какви са били те, четете в следващата част от разследването на Факти.бг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Типично за нашата действителност - медиите с охота вдигат шум за подобни простотии, срещу съответното заплащане разбира се. После се оказва, че всичко е фалш, но няма дори едно извинение за подвеждането на обикновения човек, нали журналята са си "свършили" работата. Само Ердоган ще оправи тази лъжлива сган от НПО-та и журналисти!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Aaa

    0 0 Отговор
    Цялата проверка е един голям фалш, 3 дена преди това са знаели, както винаги в бг
  • 3 Гошо от Почивка

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Като те слушам как разсъждаваш, малко ме е срам ,че се броиш за българин. Я, чупката в Турция, че там на медиите не се плаща и Ердоган и Туция са най-добрият пример за демокрация.
    В България, драги, има свобода на словото и печата, понеже е демоктратична република, а не пседодемокрация.
  • 4 Гошо от Почивка

    0 0 Отговор
    Пардон, псеВдодемокрация, като псевдобългарин, какъвто си ти...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове