787 0

Седем екипа се борят с огъня край Главан

Снимка: БТА
Снимка: БТА

Затруднено е гасенето на пожара между гълъбовските села Мъдрец и Главан. С тежка техника от мини "Марица-изток“ е направена просека, за да се ограничи разпространението на огъня, който вече унищожи над 2000 дка площ, включително и широколистна гора в Сакар планина.

Няма опасност за населените места и бедственото положение в Община Гълъбово вече е отменено. Михаил Михов от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност“ в Стара Загора съобщи пред националното радио, че в момента се пали насрещен огън, с който да се затвори окончателно огнището на пожара. Очаква се до края на деня да бъде напълно овладяно положението. Седем екипа на различни пожарни дирекции, включително от Стара Загора, София и Бургас, продължават борбата с огнената стихия край Главан. Тази сутрин към спасителните екипи се присъединиха и 30 военнослужещи от поделението в Стара Загора. Помагат и екипи на горското стопанствои доброволци. Теренът, който гори в Сакар планина, е силно пресечен, което затруднява работата по овладяване на пожара.

Най-критичната точка на големия пожар в Сакар планина беше село Българска поляна, където имаше евакуирани хора. Четири дни след пожара животът следва своя ритъм. Хората са доволни, че се разминаха с най-лошото. Кметът на селото Станка Стратиева каза, че ситуацията се нормализира.

Пожарът е локализиран. Няма опасност за жителите на селото. Вече е спокойно, хората не се притесняват.

Задържани са трима мъже, които са причинили пожара. Директорът на хасковската противопожарна служба Николай Вълчев е категоричен, че пламъците са тръгнали от пасище след почистване с трактор.

Нашите екипи, които пристигнаха на място, видяха кой подпали гората, земеделци, които чистят пасища с непозволена техника. За мене това е безумие да се чистят пасища в този период. Това е безумие, пак го повтарям. Който го позволява унищожава и природата, унищожава и животинските видове и някой ден ще унищожи и населени места. Този ден не е далечен.

Все още не е отменено бедственото положение в Тополовград заради големия горски пожар, възникнал преди четири дни. Няма опасност за неселението, но  продължава гасенето на огнища във вътрешността на засегнатия район. Това е вторият опустошителен пожар в Сакар планина за две седмици. Досега са изгорели общо 70 хиляди декара площи.

Пожар унищожи 10 декара гори между кърджалийските села Стражевци и Кокошане. Огънят вече е локализиран.

Изпратени са два екипа на пожарната в Кърджали след получения сигнал рано тази сутрин. В момента се разчистват пораженията от огъня, като се уточнява дали е засегната борова гора или само горска постеля. От Противопожарната служба припомниха, че Кърджали е сред рисковите райони за пожари през лятото и в 90 на сто от случаите причината е човешка небрежност. Последният пожар беше в края на юли и той изпепели над 2000 декара гора край Ардино. Това е и най-големият пожар в района за последните години.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай