891 1

Как ще популяризират куполната гробница в Поморие

Калина Петрова

Античната куполна гробница в община Поморие е била посетена от над 8 хил. чуждестранни туристи през 2015 г. Тази година се очаква да бъде отбелязан нов ръст, като само за първите 7 месеца от годината посетителите надхвърлят 7 200 души. Това стана ясно на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Поморие Иван Алексиев.

„Обектът има огромен потенциал и именно затова бе един от символите на кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм, която реализирахме през миналата година“, подчерта Николина Ангелкова. Кметът Алексиев я запозна и с плановете на общината за развитие на обекта и по-доброто му социализиране. Вече е осъществена предварителна комуникация и се работи за подобряване на довеждащата инфраструктура до него и създаването на допълнителни атракции за туристите. "Моето желание е този паметник да стане възможно по-достъпен за повече гости и туристи. Гробницата е изключителна държавна собственост, обект с национално значение. Оптимист съм, че заставайки заедно държава, община и бизнес, можем да постигнем високи резултати в тази насока", сподели кметът Алексиев.

„Имате пълната подкрепа на Министерството на туризма и моята лична ангажираност, за да превърнем този обект в един от символите на културно-историческия туризъм на Черноморието“, каза министър Ангелкова. Тя акцентира, че за първите 6 месеца на годината Област Бургас е посрещнала над 286 хил. чуждестранни туристи и ако рекламата и услугите на обекта са по-разнообразни, може да реализира още по-добри резултати.

Античната куполна гробница е истински шедьовър на древната архитектура. Уникалният археологически паметник се намира на 4 км от Поморие и е сред най-посещаваните културно- исторически обекти в общината.

Бургас / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • mediator37
    Отговор
    1 03:54  02.09.16
    Много е трудно на пешеходец да пресече този натоварен път Бургас-Поморие, за да стигне до гробницата, макар, че има пешеходна пътека тип зебра, водачите не я зачитат, трябва да се внимава. Ако си с кола от Бургас ще чакаш за ляв завой до второ пришествие. Гробницата е уникална -римско-тракийска направа е, персоналът е учтив и любезен, беседата от историк е безплатна и изчерпателна, билетчето е 3 лева, издава се касов бон, но може да се купи комбинирано и за музея на солта и ист. музей в Поморие на по-тънка лайсна. Има Еко-тоалетна. Вървейки пеша по алеята до гробницата се вижда живия плет от див лимон, който е специална селекция на Опитната станция, намираща се до гробницата. Виждат се и насажденията й с кивита. Препоръчително е да се направи паркинг и да се ушири отбивката. Почти пълна липса на табели. Сравнявам с Деултум- Дебелт, за който обект още от Айтос те приканват кафяви табели. Гробницата е интересна и препоръчвам да я посетите. Хубаво би било вътре да е по-осветена, снимките ми не станаха. Снимането е безплатно и не се плаща допълнително.

Напиши коментар:


Публикувай