1 229 6

Ненчев: Румен Радев се държи национално безотговорно

Нашите ВВС можели и сами да пазят България, поръчани са още части за МиГ-29

Да се твърди, че българската авиация е приземена е национално безотговорно. По този начин военният министър Николай Ненчев коментира в студиото на „Тази сутрин” по bTV изказванията на бившия шеф на ВВС и настоящ кандидат-президент о.р. ген. Румен Радев.

„Аз вече не вярвам на нито една дума на Радев. Той твърдеше на няколко пъти, че авиацията ще бъде приземена. Когато бяха БСП и служебното правителство и направи шоуто (голямото авиошоу „Това сме ние” от 2014 г.-б.р.), имахме 8 изправни МиГ-29. Сега имаме 9. През ноември ще получил още 2 двигателя от Полша – стават 10”, посочи Ненчев.

Той допълни, че е обявена безпрецедентна за последните 25 г. процедура за доставка на още 10 неизползвани или ремонтирани двигателя, както и за други резервни части. На този фон, според министъра, за охраната на въздушното ни пространство са необходими два изтребителя и един дежурен.

Ген. Радев излезе от армията с мотива, че политическото ръководство е взело недопустимо решение чужди самолети да пазят небето ни.

„Българските военновъздушни сили изпълняват задачата по охрана на въздушното пространство самостоятелно или съвместно с други съюзници – по закон няма възможност да предоставим въздушното си пространство”, подчерта Ненчев.

Министърът посочи, че т.нар еър полисинг идва след решение на парламента от февруари и е странно, че командирът на ВВС не е хвърлил оставка тогава. „Оказва се, че български генерал не приема инициатива на Народното събрание”, посочи Ненчев и изрази мнение, че с това поведение трябва да се занимава прокуратурата.

Той допълни, че за пристигналите у нас американски самолети България няма да плаща нищо, а по-нататъшно участие на чужди машини за еър полисинг е обект на двустранни договори. Министърът подчерта, че нашите ВВС могат сами да пазят българското небе, но за пилотите е полезно да летят с колеги от други страни.

По отношение на отлаганото от години закупуване на нови изтребители, Николай Ненчев посочи, че вече има инвестиционен проект за 1,5 млрд. лв., с които да се купят 10 самолета. Договорът трябва да бъде подписан до края на годината.

„Ген. Радев днес е кандидат на БСП, партията, която не подкрепя инвестиционния проект за нови изтребители. Как се чувства в тази компания, как разговаря с тези хора, които не подкрепят проекта?”, запита Ненчев. Според него за генерала е имало индикации, че се готви за политическа кариера.

Министърът не коментира скандалите, свързани със семейния статус на Радев, но отбеляза, че сегашната жена на генерала е финансист във ВВС и това е „много тежък конфликт на интереси”.

Реформаторската кандидатура

Николай Ненчев призна, че водената от него БЗНС е подкрепяла други имена в битката за кандидат-президент от Реформаторския блок. Земеделците са били първо зад издигнатия в последствие за вицепрезидент ген. Съби Събев, а след това – зад Гроздан Караджов.

Въпреки това, той изрази надежда, че на Изпълнителния съвет на РБ кандидатурата на Трайчо Трайков ще бъде утвърдена.

Как ще се конкурират реформаторите и ГЕРБ на вота? „Вероятно ще отстояваме едни и същи ценности по различен начин”.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Димитър
  Отговор
  1 09:44  02.09.16
  Национално безотговорно е да пускате чужди самолети над нашите свещенни земи... ЕЙййй БОЖЕ БОЖЕ!!! Чуй ме БОЖЕ....с какво заслужихме такива предатели БОЖЕ!!! С какво??!! С какво заслужихме такива мишки да ни управляват?!!!
 • Кондуктор
  Отговор
  2 09:59  02.09.16
  В нормална държама, г-н Ненчев, щеше да отговаря на въпросите на Прокуратурата - много отдавна. А е дно от обвиненията - Държавна измяна!
 • Ник
  Отговор
  3 10:19  02.09.16
  Няма да кажа какво бих направил с този, но е видимо, че изпълняват някаква чужда заповед предвид на факта, че миналата година обществеността вдигна сериозен "панаир" по въпроса. Въпреки всичко този ХХХ продължи именно в тази посока, независимо от общото мнение. Вече има информация, че се подготвят да купят американски бракми Ф16, модернизирани в Португалия на цената на нов самолет. Нека да припомня, че Ф16 е спрян от производство от много време. Освен това експлоятоционните разходи за тази бракма са многократно по- високи от на един нов Грипен, който на това отгоре е на по- ниска цена и ни се предлага с добрапрограма от Шведите, вкл. и изграждане на предприятие за части на територията на България. Този , Плевнелиев, къдравата Сю, Цветонов и Борисов са за затвора - доживотен
 • реформатор на деформаторите
  Отговор
  4 16:38  02.09.16
  Перукане тотално некомпетентен, единственото място където трябва да отговаряш е прокуратурата !!!!
 • дестилатор
  Отговор
  5 18:11  02.09.16
  На червените писачи искам да припомня съветските "съветници" , които командваха българските ВВС. На това съм свидетел , тъй като служих в този вид войска. Да не забравяме и КОЙ ликвидира поне три български самолетостроителни фабрики и отмъкнат на североизток оборудването им като "репарации",въпреки участието на Българската армия във Втората световна война против национал социалистическа Германия и дадените жертви. Просто стига с тази безкрайна наглостта!

  Коментиран от #6

 • Де юре
  Отговор
  6 20:56  02.09.16

  До коментар #5 от "дестилатор":

  Ти на кое свидетел? На отмъкването на заводите или на руските съветници? Или на потопа и Ной? Що бръщолевите пак глупости-поне три завода. Ми те толкова са били, и единия е италиански не български. И заради ограниченията на Ньойския договор (нали, не на руснаците) не сме можели да произвеждаме бойни самолети. Селскостопански и учебни-ЛАЗ7 примерно. Това ли е голямото самолетостроене? И кво? Руснаците ни взели струговете за дървените кашони? Айде стига смешки и нещо по сериозно! Имам идея-що не напишете,какъв глад е в Русия и как лично сте видели Путин да разкъсва със зъби пет месечно бебе на Червения площад.

Напиши коментар:


Публикувай