1 021 1

Голямото завръщане

Преглед на печата

Стефанаки Йоанис

24 часа

На границата чакат 100 хил. българи от Гърция

Над 100 хил. нашенци се очаква де се приберат днес от Гърция. Най-голяма част от тях ще преминат през ГКПП Кулата-Промахон, който по традиция е най-натовареният пункт, прогнозира в. „24 часа”.

Граничните власти се подготвят за наплива на входящите гишета като целият личен състав ще бъде на работа.  Само в петък вечерта и събота към Гърция заминаха през ГКПП Кулата близо 80 хил. души. Интензивният трафик доведе до 20-километрова опашка.

Малка част от тръгналите още в петък се прибраха днес, но пък през следващите почивни дни още десетки хиляди нашенци поеха на юг. Пътуващи към Бяло море имаше в неделя и днес през целия ден. Очакванията, че днес опашки няма да има, не се оправдаха. През целия ден колоната до границата бе около 1-2 км.

Монитор

Град като Рим на културен туризъм у нас

2,8 млн. туристи, колкото град като Рим, посещават културни, исторически и религиозни паметници в България годишно. Това съобщи за „Монитор” Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Интересът към тези обекти се увеличава и голяма част от хората, пътуващи с друга цел, например балнео, СПА и уелнес, посещават и културни паметници. Ако се добавят и тези туристи, то бройката на посетителите се увеличава многократно, обясни Драганов.

Рилският манастир е лидер в класацията. Той посреща над 780 хил. туристи годишно. Приблизително същият е броят на хората, които посещават патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Сред историческите обекти най-търсен е Царевец, като около 300 хил. туристи минават през хълма на година.

Труд

Големи търговски вериги нарушават правата на служителите си

Главната инспекция по труда е проверила 384 обекта на големи търговски вериги в цялата страна. От масовата проверка инспекцията констатира 1289 броя нарушения, както и че всяко 7-о нарушение е свързано или с работното време или с безопасността на труда.

Инспекторите установили 209 служители без трудов договор, както и 657 нарушения в здравословните и безопасни условия на труд. Обектите, в които са разкрити нередности, ще получат предписания, а ако не ги изпълнят и актове с минимална глоба 1 500 лв. Съставени са 49 акта на търговски вериги, като инспекцията планирани последващи проверки.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 08:35  06.09.16
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай