1 030 1

Голямото завръщане

Преглед на печата

Голямото завръщане
Стефанаки Йоанис

24 часа

На границата чакат 100 хил. българи от Гърция

Над 100 хил. нашенци се очаква де се приберат днес от Гърция. Най-голяма част от тях ще преминат през ГКПП Кулата-Промахон, който по традиция е най-натовареният пункт, прогнозира в. „24 часа”.

Граничните власти се подготвят за наплива на входящите гишета като целият личен състав ще бъде на работа.  Само в петък вечерта и събота към Гърция заминаха през ГКПП Кулата близо 80 хил. души. Интензивният трафик доведе до 20-километрова опашка.

Малка част от тръгналите още в петък се прибраха днес, но пък през следващите почивни дни още десетки хиляди нашенци поеха на юг. Пътуващи към Бяло море имаше в неделя и днес през целия ден. Очакванията, че днес опашки няма да има, не се оправдаха. През целия ден колоната до границата бе около 1-2 км.

Монитор

Град като Рим на културен туризъм у нас

2,8 млн. туристи, колкото град като Рим, посещават културни, исторически и религиозни паметници в България годишно. Това съобщи за „Монитор” Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Интересът към тези обекти се увеличава и голяма част от хората, пътуващи с друга цел, например балнео, СПА и уелнес, посещават и културни паметници. Ако се добавят и тези туристи, то бройката на посетителите се увеличава многократно, обясни Драганов.

Рилският манастир е лидер в класацията. Той посреща над 780 хил. туристи годишно. Приблизително същият е броят на хората, които посещават патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Сред историческите обекти най-търсен е Царевец, като около 300 хил. туристи минават през хълма на година.

Труд

Големи търговски вериги нарушават правата на служителите си

Главната инспекция по труда е проверила 384 обекта на големи търговски вериги в цялата страна. От масовата проверка инспекцията констатира 1289 броя нарушения, както и че всяко 7-о нарушение е свързано или с работното време или с безопасността на труда.

Инспекторите установили 209 служители без трудов договор, както и 657 нарушения в здравословните и безопасни условия на труд. Обектите, в които са разкрити нередности, ще получат предписания, а ако не ги изпълнят и актове с минимална глоба 1 500 лв. Съставени са 49 акта на търговски вериги, като инспекцията планирани последващи проверки.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 08:35  06.09.16
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай