1 596 0

Как отбелязахме Съединението - Снимки

Как отбелязахме Съединението - Снимки
Снимки: БТА
Венцислав Михайлов

Столичната община организира тържествено събитие за отбелязване на 131-вата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България пред мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг.

По повод 131 годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия граждани на Кърджали и региона поднесоха венци, цветя и показаха своята признателност пред паметника на Освободителите в центъра на Кърджали.

В Бургас бе отбелязана 131-вата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. На площад „Атанас Сиреков” се състоя ритуал по издигане на националния флаг на и флаговете на Европейския съюз и община Бургас. Пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война бе отслужена заупокойна молитва и положени венци и цветя. Сред официалните гости на събитието бяха областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, кметът на община Бургас Димитър Николов, депутати, общински съветници и граждани.

С венци и цветя на признателност русенци отбелязаха 131 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум заедно със свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен пред Паметника на загиналите през Сръбско-българската война.

В Плевен с военни почести и панихида за загиналите за свободата на България започна общоградският тържествен ритуал пред паметника на Четвърти плевенски пехотен полк, посветен на Деня на Съединението. Празнично слово произнесе кметът Георг Спартански. Сред плевенчани, дошли да се поклонят пред монумента и да поднесат цветя на признателност бяха депутатът Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева, командването на Плевенския гарнизон, ръководители на партии, обществени и неправителствени организации, семейства с децата си.

Тържествен молебен по случай 131-та годишнина от обявяването на Съединението на България бе отслужен в храм „Света Богородица” в Пловдив. Службата бе водена от пловдивския владика митрополит Николай.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай