637 0

Без ДДС за дарените храни

Според РБ облекчението ще е от полза за т.нар. "хранителни банки" и за всички, които предоставят социални услуги

Анжелина Димитрова

ДДС при дарения на храни, чийто срок на годност изтича ще отпада. Това реши на първо четене Народното събрание.

Според Реформаторския блок, които са и вносители, облекчението е от полза за т.нар. "хранителни банки" и за всички, които предоставят социални услуги.

Според тях ДДС-то оскъпява дарителството и затова търговците и производителите предпочитат да унищожават храната с изтичащ срок на годност. В резултат годишно в България се изхвърлят 670 милиона килограма храна.

Дарените храни и хранителни продукти не могат да са предмет на възмездни сделки и ще се ползват единствено в обществена полза, обясни Петър Славов от РБ.

„Тези 670 хиляди тона, които ежегодно се изхвърлят, по данни от публичния сектор, ако се направи една проста сметка, ще видите, че те ще бъдат достатъчни за близо милион и половина души да бъдат нахранени всеки ден с по три яденета на ден, т.е. да живеят един нормален живот. Това е годна храна, която в последните 30 дни от срока й на годност ще бъде предоставяна на тези хора и те ще могат да я консумират по един нормален начин. И за бюджета редица ползи ще възникнат, тъй като няма да има необходимост с бюджетни средства да се купуват средства за много социални институции, към които тези организации и хранителни банки могат да насочват тази храна, така че - ползата е и за държавния бюджет, и за фиска“, каза той.

Депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова каза, че ГЕРБ ще подкрепят тази идея на първо четене, но за второ четене ще предложат редица промени, защото „при добрите предложения дяволът е в детайлите“.

„За да реализираме наистина тази идея и да не се провали така, както се проваляха предходни идеи, и да не напълним за кратко време джобовете на някои недобросъвестни производители, търговци или находчиви бизнесмени, мисля, че трябва да имаме един комплексен подход - ще отидат ли тези храни до тези, които ние желаем да получат тази помощ, или някъде по пътя част от тях ще отиде в други посоки и ще бъде реализирана неправомерно?“

"Аз съм убедена, че ще има злоупотреби. Въпросът е колко големи злоупотреби. С кухи фирми по ДДС години наред гоним михаля. Да не стане и сега с този закон да гоним михаля", коментира Менда Стоянова. 

"Българският опитът в последните години показва точно това, че от най-добрите намерения се получават най-големите пробиви. Ще се опитаме да поставим препятствия срещу лошите намерения на някои. За да не се провали тази идея и да не напълним някои недобросъвестни бизнесмени и търговци, трябва да има комплексен подход", каза още Стоянова.

"Това отваря дискусия за следващи преференции, които не могат да бъдат направени. ДДС върху лекарствата, върху хляба, върху книгите...", коментира пък Петър Чобанов от ДПС.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай