7 Септември, 2016 14:10 1 022 0

За газов хъб „Балкан“ трябва да има консенсус във висша степен

  • газов хъб-
  • "балкан"-
  • консенсус-
  • висша степен

Темата за енергийната сигурност трябва да е сред приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС

За газов хъб „Балкан“ трябва да има консенсус във висша степен - 1

Темата за енергийната сигурност трябва да е сред приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Това заяви по време на пресконференция председателят на ПП АБВ и президент на Република България (2002-2012) Георги Първанов. Той бе категоричен, че европейската енергийна сигурност е проблем, който може да избухне с по-голяма сила и от този за бежанците.

„Защо България да не се опита да бъде водеща в това отношение? Приляга ни, и заради стратегическото ни положение, и заради експертизата, която имаме. Ако се утвърдим отново като водеща държава по отношение на енергийната дипломация, тогава България ще звучи много по-силно, много по-убедително“, посочи той.

Първанов коментира и информацията за промяна в позицията на ЕК по отношение на „Южен поток“. „Идеята да ни помогне ЕК в преговорите с Москва, идеята за такава тристранна среща ми се струва неработеща. Първо трябва да си свършим работата сами. Телефонни разговори не са достатъчни, трябва да се отиде на среща. Така, както направи Ердоган. Предлагам, апелирам, настоявам това да се случи възможно най-бързо, защото в енергийната дипломация загубата на темпо, може да се окаже фатална“.

Във връзка с темата лидерът на АБВ изрази становище и по отношение на приключилия във Варна енергиен форум. По думите му той е постигнал по-скромни резултати от този, проведен в София през 2009 година. „Този форум трябва да бъде оценен като идея, като резултати и като перспективи. АБВ се включва в този дебат. Още повече смятам, че ние сме от онези, които могат да зададат тон за един такъв дебат, защото имаме не лоша експертиза. Много важно е да се разбере, че по тази тема трябва да има във висша степен консенсус, защото става дума за стратегически въпроси, които ще се решават от повече от едно правителство и различни състави на парламента. Т.е. наличието на съгласие е предпоставка нещата да се случват последователно, с приемственост, а не всеки път да започваме от начало. Склонен съм да поощря тази активност на правителството и министър-председателя през последните месеци. Става въпрос за енергийните въпроси. Макар и закъсняла, тази активност трябва да бъде подкрепена. Но няма да спра до тук, защото когато става дума за консенсус, той трябва да се формира, а не да подкрепим сведени ни, измислени в някоя „лаборатория“ решения. Имам едно предложение – премиерът трябва да намери форма да обере луфтовете и да създаде консенсусна позиция. От тази гледна точка, от гледна точка на политическия дебат за енергийната ни дипломация, мога да кажа, че резултатите от този форум (Енергийния форум във Варна бел.ред.) са доста скромни. И вместо да се радваме на този скромен форум, ние трябва да се борим с общи усилия да възстановим ролята на България като ключов фактор в енергийната дипломация“.

Встрани от темата Георги Първанов бе призован за коментар по отношение на кандидатурата на ген. Радев, издигната от БСП, както и възможните номинации в АБВ за кандидат за президент. По думите му яснота по въпроса ще има след  броени дни. „Ние не се притесняваме от ретроградния Меркурий и ще обявим своята кандидатура преди ГЕРБ. Не сме зависими нито от зодиите, нито от Меркурий, нито от поведението на другите политически формации. Що се отнася до кандидатурата на господин Радев. Той вече прави кампания и обиколи много региони като кандидат на БСП и се опасявам, че малко трудно ще бъде легитимиран инициативния комитет, който трябва да го издигне“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове