2 710 3

8 септември 1946 г. Референдум за монархия и република

8 септември 1946 г. Референдум за монархия и република
Венцислав Михайлов

На 8 септември 1946 г., в присъствие на съветски войски, в България се провежда референдум. Според официални резултати от 4 509 354 гласоподаватели в референдума участват 4 132 007 гласоподаватели (91,63%), като 92,72% от гласувалите се обявяват за премахването на монархията и обявяването на страната за република.

Резултатите от референдума са оспорвани от монархисти, които смятат, че намиращата се на територията на България Червена армия е оказала влияние върху тях. На 15 септември 1946 г. е провъзгласена Народна република България.

Невръстният цар Симеон II, майка му царица Йоанна и сестра му княгиня Мария-Луиза са принудени веднага (в срок от няколко дни) да напуснат страната. Отправят се в Египет, а през 1951 г. - в Испания.

През септември 1946 г. България, която е сред държавите, загубили Втората световна война, практически е все още окупирана от съветските войски и гласуването на референдума е далеч от днешното ни разбиране за свободен вот. Зад паравана на коалиционното правителство на Отечествения фронт новата комунистическа власт съвсем не пипа с кадифени ръкавици.

От декември 1944 до април 1945 г. действа т. нар. Народен съд.

Там „съдят” все хора от елита, които не могат току-така да „изчезнат безследно”, както това се случва на множество други люде в страната. С този жесток удар са унищожени Регентството, повече от половината от ХХV-то Обикновено народно събрание, представители на висшата държавна администрация, на стопанския и интелектуален елит.

Необходимо е обаче да се знае, че премахването на монархиите в страните, победени в Първата и Втората световна война, е геополитически процес, до голяма степен дирижиран от държавите-победителки.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • иван вазов
  Отговор
  1 07:45  08.09.16
  Където стъпи руския ботуш ,референдума е мръсна дума !А избиването на елита на нацията е широка практика за овладяването на властта! Никога повече с руснаците!!!
 • misli posle govori
  Отговор
  2 07:48  08.09.16
  Сталин: "Не е важно, кой и как гласува на изборите, а кой брои бюлетините". В обхвата на Народния съд попада впоследствие и т.н "враг с партиен билет".Т.е самите комунисти се избиват помежду си. Можехте да опишете процесът по постепенно завземане на властта от комунистите.Първоначално те влизат в правителството на Отечествения фронт, постепенно избутват и отстраняват демократичните елементи в него.Забранява се многопартийната система.Започват преследвания на политическа основа.Напишете нещо за Геме Димитров от БЗНС. Накрая остават две партии БКП(бягай керемидите падат) и БЗНС(Пладне), които народът "демократично" си избира до 1989г. с избирателна активност над 95%.
 • 3 08:46  08.09.16
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай