1 159 1

МВР е неспособно да овладее ситуацията с мигрантите

МВР е неспособно да овладее ситуацията с мигрантите
Калина Петрова

Необходима е единна национална позиция по бежанския въпрос. МВР е неспособно да овладее ситуацията с мигрантите. Провалът на управляващите в сектор „Сигурност“ е основание за вот на недоверие. Това заяви по време на пресконференция зам.- председателят на АБВ Румен Петков. Той припомни, че ръководството на АБВ настоява за изготвянето на национална позиция по въпроса с мигрантите още от 2013 година.

“Продължава да не се инициира дебат за търсене и намиране на решение. Ние от АБВ сме политическата сила, която има ясна и категорична позиция, която днес се развива. През октомври 2013 г. в Харманли на един широк експертен дебат президентът Първанов ясно заяви, че България трябва да каже честно и почтено на партньорите си какъв е нейния капацитет да приема бежанци. През септември 2015 г. в Пловдив, по време на правителството на Борисов, на същата такава дискусия президентът Първанов посочи,  че Европа също е пропуснала да направи задълбочен анализ на проблема. Днес слушаме как казват, че Европа се задъхва и не е способна да приема повече бежанци, без да могат да оценят сериозно ситуацията. През всичките тези години правителствата на България не намериха сили и отговорност да инициират дебат. Трябва да се заяви провалът на МВР и ДАНС. Няма как Борисов да бърбори, че сме спрели мигрантската вълна, а в същото време да се арестуват по 200-300 бежанци в центъра на София“.

Според Петков има ярки свидетелства за това, че настоящото ръководство на МВР, а и на държавата са абдикирали видимо от разрешаването на проблема. В тази връзка той изрази недоумение от факта, че страната ни не може да изгради гранично съоръжение вече трета година. „Днес ние показваме абсолютна неспособност да изградим едно елементарно съоръжение – гранична ограда, което през 40-те години е било направено за три месеца. А сега през второто десетилетие на 21 век, ние не сме в състояние да го направим за три години. Правителството абдикира от отговорността си! Прехвърли изграждането на съоръжението на областните управи. Това е израз на липса на политическа воля за защита на националната сигурност. Т.е. държавата демонстрира нежелание да контролира потоците през границата. Те са човешки, те са контрабандни, те са на наркотици и на стоки с възможна двойна употреба. И българската държава в лицето на МВР е съучастник в този процес. И това трябва да бъде ключов момент във вота на недоверие към правителството за вътрешната сигурност и обществения ред. Тук не става въпрос за критика, а за констатации и това е провал на ГЕРБ, това не е личен провал на Румяна Бъчварова, защото това е политиката на ГЕРБ в сектор „Сигурност“. За това не става дума за оставка на един министър, става дума за вот на недоверие към правителството, заради един тежък провал, който удря по всеки един български гражданин“, посочи Петков.

Думите на Петков подкрепи и експертът към АБВ Бойко Найденов, който отправи сериозни критики към подготвения антитерористичен закон. „Влезли сме в една спирала на напрежение. Тероризмът е заплаха в световен мащаб, но това, което се предлага като продукт, само по себе си, считам, че не е на необходимата висота. Да, задължително трябва да се подкрепи създаването на Закон за борба с тероризма. Той е обществено, социално зло, но не бива под предлог за борба с тероризма да се вкарват идеи и принципи, облечени в закон, които биха застрашили основните човешки свободи на гражданите. В някои моменти този закон звучи страшно. Как ще се раздели заподозреният за тероризъм от обикновения гражданин? Да не говорим, че са предприети неща като „на базата на обосновано предположение“. Това не означава абсолютно нищо в правото. Има тотално объркване на цялата философия на закона. Трябва да се върви към отлагане на приемането на този закон и да се търси широка експертиза и обсъждане, за да не се допусне създаването на „чудовище“.

Становище по закона изрази и депутатът от АБВ Светослав Белемезов. Той посочи, че от Алтернатива за българско възраждане са направили процедурно предложение за удължаване на срока между първо и второ четене за внасянето на предложения по Закона за противодействие с тероризма, което е одобрено с мнозинство. „Законът съдържа в себе си редица несъвършенства. Нашата конкретна цел е с приемането на тази процедура между двете четения на закона, тези несъвършенства да бъдат отстранени по максимално балансиран начин и законопроекта да стане достатъчно ефективен и в същото време гражданите да се чувстват достатъчно защитени. От друга страна сигурно на много хора е направило впечатление, че по редица законопроекти касаещи националната сигурност, обществени обсъждания не бяха предприети – например предложенията за изменение и допълнение на закона за МВР. И за това ние целим с това удължаване на срока между двете четения на антитерористичния закон точно това. Все пак да бъде организирана една експертна, обществена среща, след която несъвършенствата в закона да бъдат отстранени“.

София / България

Още по темата

 • Отново не тръгна реформата в МВР

  Отново не тръгна реформата в МВР

  Дълго прокламираната реформа в МВР се отлага. Вътрешният министър Румяна Бъчварова отстъпи пред исканията на синдикатите и в крайна сметка ...
  13.09.2016
  1 743
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 14:17  17.09.16
  Големи експерти...

Напиши коментар:


Публикувай