Last news in Fakti

7 Септември, 2016 15:03 1 639 1

МВР е неспособно да овладее ситуацията с мигрантите

  • мвр-
  • неспособно-
  • ситуацията-
  • мигрантите
МВР е неспособно да овладее ситуацията с мигрантите - 1

Необходима е единна национална позиция по бежанския въпрос. МВР е неспособно да овладее ситуацията с мигрантите. Провалът на управляващите в сектор „Сигурност“ е основание за вот на недоверие. Това заяви по време на пресконференция зам.- председателят на АБВ Румен Петков. Той припомни, че ръководството на АБВ настоява за изготвянето на национална позиция по въпроса с мигрантите още от 2013 година.

“Продължава да не се инициира дебат за търсене и намиране на решение. Ние от АБВ сме политическата сила, която има ясна и категорична позиция, която днес се развива. През октомври 2013 г. в Харманли на един широк експертен дебат президентът Първанов ясно заяви, че България трябва да каже честно и почтено на партньорите си какъв е нейния капацитет да приема бежанци. През септември 2015 г. в Пловдив, по време на правителството на Борисов, на същата такава дискусия президентът Първанов посочи,  че Европа също е пропуснала да направи задълбочен анализ на проблема. Днес слушаме как казват, че Европа се задъхва и не е способна да приема повече бежанци, без да могат да оценят сериозно ситуацията. През всичките тези години правителствата на България не намериха сили и отговорност да инициират дебат. Трябва да се заяви провалът на МВР и ДАНС. Няма как Борисов да бърбори, че сме спрели мигрантската вълна, а в същото време да се арестуват по 200-300 бежанци в центъра на София“.

Според Петков има ярки свидетелства за това, че настоящото ръководство на МВР, а и на държавата са абдикирали видимо от разрешаването на проблема. В тази връзка той изрази недоумение от факта, че страната ни не може да изгради гранично съоръжение вече трета година. „Днес ние показваме абсолютна неспособност да изградим едно елементарно съоръжение – гранична ограда, което през 40-те години е било направено за три месеца. А сега през второто десетилетие на 21 век, ние не сме в състояние да го направим за три години. Правителството абдикира от отговорността си! Прехвърли изграждането на съоръжението на областните управи. Това е израз на липса на политическа воля за защита на националната сигурност. Т.е. държавата демонстрира нежелание да контролира потоците през границата. Те са човешки, те са контрабандни, те са на наркотици и на стоки с възможна двойна употреба. И българската държава в лицето на МВР е съучастник в този процес. И това трябва да бъде ключов момент във вота на недоверие към правителството за вътрешната сигурност и обществения ред. Тук не става въпрос за критика, а за констатации и това е провал на ГЕРБ, това не е личен провал на Румяна Бъчварова, защото това е политиката на ГЕРБ в сектор „Сигурност“. За това не става дума за оставка на един министър, става дума за вот на недоверие към правителството, заради един тежък провал, който удря по всеки един български гражданин“, посочи Петков.

Думите на Петков подкрепи и експертът към АБВ Бойко Найденов, който отправи сериозни критики към подготвения антитерористичен закон. „Влезли сме в една спирала на напрежение. Тероризмът е заплаха в световен мащаб, но това, което се предлага като продукт, само по себе си, считам, че не е на необходимата висота. Да, задължително трябва да се подкрепи създаването на Закон за борба с тероризма. Той е обществено, социално зло, но не бива под предлог за борба с тероризма да се вкарват идеи и принципи, облечени в закон, които биха застрашили основните човешки свободи на гражданите. В някои моменти този закон звучи страшно. Как ще се раздели заподозреният за тероризъм от обикновения гражданин? Да не говорим, че са предприети неща като „на базата на обосновано предположение“. Това не означава абсолютно нищо в правото. Има тотално объркване на цялата философия на закона. Трябва да се върви към отлагане на приемането на този закон и да се търси широка експертиза и обсъждане, за да не се допусне създаването на „чудовище“.

Становище по закона изрази и депутатът от АБВ Светослав Белемезов. Той посочи, че от Алтернатива за българско възраждане са направили процедурно предложение за удължаване на срока между първо и второ четене за внасянето на предложения по Закона за противодействие с тероризма, което е одобрено с мнозинство. „Законът съдържа в себе си редица несъвършенства. Нашата конкретна цел е с приемането на тази процедура между двете четения на закона, тези несъвършенства да бъдат отстранени по максимално балансиран начин и законопроекта да стане достатъчно ефективен и в същото време гражданите да се чувстват достатъчно защитени. От друга страна сигурно на много хора е направило впечатление, че по редица законопроекти касаещи националната сигурност, обществени обсъждания не бяха предприети – например предложенията за изменение и допълнение на закона за МВР. И за това ние целим с това удължаване на срока между двете четения на антитерористичния закон точно това. Все пак да бъде организирана една експертна, обществена среща, след която несъвършенствата в закона да бъдат отстранени“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Големи експерти...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове