698 1

Правилно Борисов пое подготовката за председателството на ЕС

Правилно Борисов пое подготовката за председателството на ЕС
Снимка: БТА
Калина Петрова

Три стълба определят приоритетите на Българското председателство – стратегията на ЕС „Европа 2020“, зрелостта на т.нар досиета и съпътстващите събития, които са важни, макар че нямат законодателна тежест. Това заяви заместник-министър председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на парламентарен въпрос.

Тя обясни, че не можем да се отклоним от програмата на Съюза до 2020 година, трябва да се фокусираме върху досиета, които са достатъчно напреднали, за да може България да постигне консенсус между държавите-членки по тях, както и да имаме пред вид важните съпътстващи събития. За пример на такива събития Кунева посочи дискусиите за образованието, които са през първата половина на годината, и Дунавската стратегия, която е през втората половина на годината.

Подходът при определяне на приоритетите е „отдолу нагоре“, заяви вицепремиерът Кунева и допълни, че до 31 август всяко министерство е трябвало да предаде предложенията си. На 13 септември ще се състои първата експертна среща на триото Естония-България-Австрия, а на 19 септември – срещата с Генералния секретариат.

По отношение на вътрешния пазар Естония вероятно ще е лидер по отношение на дигиталната икономика, България ще се съсредоточи върху общата енергийна политика, като акцент ще има и върху малките и средни предприятия. Без съмнение важно място ще заемат миграцията, бежанците, сигурността, но и тема като неприкосновеността на личните данни, допълни Кунева. Тя подчерта, че успехът на всяка една страна в триото е успех и за трите страни.

Прякото навлизане на премиера в координацията на подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС е правилната стъпка, тъй като около министър-председателя се концентрират най-важните събития – Европейските съвети, на които се вземат решения с много важни последици за целия Европейски съюз, каза още вицепремиерът Кунева.

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 9мм
    Отговор
    1 17:12  07.09.16
    Сите от това котило сте прави бе!

Напиши коментар:


Публикувай