989 1

Над 3000 свободни места във вузовете

Преглед на печата

Над 3000 свободни места във вузовете
Анжелина Димитрова

Над 3000 са свободните места в държавните университети в момента, показа проверка на в. "Монитор" сред висши училища в страната. Допълнителен прием за държавна поръчка е обявен дори в най-елитните университети като Алма матер, УНСС, Техническия университет и др. "Няма откъде да внесем деца", коментира шефът на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев. Той си обяснява тенденцията с незаетите места в университетите с демографския срив и избора на младежите да учат зад граница. Проф. Тотев обясни, че най-добрите заминават за чужбина, като това понякога било избор по инерция, защото висшето образование у нас също било качествено. Председателят на Съвета на ректорите допълва, че очаква незаетите места да продължат да са проблем и през следващите около 5 години.

Арестантите с електронни гривни през 2017 година?

250 обвиняеми и осъдени ще бъдат следени с електронни гривни най-рано от средата на 2017 г., сочат анализи на Министерството на правосъдието, пише в. "24 часа". Заради опорочена обществена поръчка процедурата по купуването на устройствата бе спряна на 31 май лично от министър Екатерина Захариева. В момента нито един под домашен арест или осъден не носи гривна въпреки доказаната полза и изискването на закона. На 22 април т.г. в сила влязоха промени в Закона за изтърпяване на наказанията, където е записан нов раздел - за електронното наблюдение.

Дават електронни учебници за одобрение

Електронни учебници е предложило за одобрение в министерството на образованието „Просвета“, съобщиха от издателството, цитирани от в. "Труд". Помагалата съдържат 3D визуализации и 3D анимации и материалът в тях е организиран на принципа на играта. От издателската къща информираха още че 42 печатни и 42 електронни учебника са внесени за децата от първи до пети клас. Освен с нов по история и цивилизации тази година за петокласниците има и нови книжки по информационни технологии. Дигиталният учебник за родители струва 6 лв.

Бойко Борисов избяга от въпросите на БСП за Турция

С лъжата, че ще участва в международна среща, Бойко Борисов се измъкна от искането на БСП да бъде изслушан във връзка с посещенията му в Турция и Германия, пише в. "Дума". Вместо да уважи Народното събрание, той предпочете да отиде в Добрич, където откриха свирещия паметник на ген. Иван Колев. Депутатът от БСП проф. Румен Гечев се възмути, че Борисов не съобразява срещите си с дневния ред на парламента. Става практика премиерът да не изпълнява задълженията си по Конституция и да не уважава НС. Ще проверим и проследим каква е тази международна среща, на какво равнище е, какви са резултатите и кое е наложило г-н премиерът да иска на практика неизвинено отсъствие за отговори и въпроси от опозицията, предупреди Гечев.

Домусчиев: Правителството ще си говори само със ССИ на Тристранката

Камарата на индустриалците в България иска правителството да преразгледа решението си, с което връща в Националния съвет за тристранно сътрудничество Съюза за стопанска инициатива, пише в. "Стандарт". "Категорично някой в министерството си е затворил умишлено очите. Този съюз е допуснат с нечия поръчка. За нас няма никакво съмнение в това. Става въпрос за много фалшификации", заяви председателят на КРИМ Кирил Домусчиев. По думите му организацията не покрива критериите за представителност: "Ние констатираме, включително и мои компании, че са в списъка на фирмите, които те са включили за преброяване. Като броят отрасли също не кореспондира на изискваните минимум 23, а са само 5. Така че за каква представителност да говорим, просто наша поредна българска история".

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 09:40  08.09.16
    Как да учат децата, като има толкова кретени които печелят пари, без да са учили? Висшето образование в България вече не е необходимо, след като няма работа. А това оправдание, че децата отивали да учат на запад е смешно. Защо не съобщят колко на брой са тези които учат в чужбина? По тяхни сметки това трябва да са 3000, което е смешно.

Напиши коментар:


Публикувай