1 172 0

Джипита ни тъпчат с антидепресанти

Преглед на печата

Анжелина Димитрова

Джипита, кардиолози и невролози изписват антидепресанти на пациенти, вместо това да се прави от психиатри. Неправилната употреба на тези медикаменти обаче може да доведе до тежки, а в някои случаи дори фатални последици, обясниха пред в. „Монитор“ психиатърът Веселин Герев и д-р Цветеслава Гълъбова – директор на държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски” в Нови Искър. Резултатът от прекомерното изписване на подобен вид лекарства вече е видим в аптеките, където отчитат и ръст на продажбите на хапчетата. „Всеки ден при мен идват по 5-6 човека, които са грешно диагностицирани и с изписани антидепресанти, без изобщо това да е необходимо за тяхното лечение. И това се прави както от колеги психиатри, така и от джипита. 

Започват сеч на 30% от Борисовата градина

За сеч на 30% от дърветата в Борисовата градина алармираха столичани, пише в. "Дума". В сряда те са присъствали на обсъждане в община "Изгрев", на което е станало ясно, че сечта е санитарна, тъй като дърветата са болни.  Според присъствалите на събранието от него ставало ясно, че лесопарковата част не можела да се поддържа, затова било нужно да се разреди и да се превърне в парк с площадки, полянки, асфалтови алеи и прочие. Участниците в обсъждането цитират представител на Лесотехническия университет, според който в София не можело да има лесопаркови гори, а само паркове с градини. Излиза, че гората да се изсече, за да се разреди до парк, който пък да бил направен на детски площадки и други съоръжения, недоумяват столичани. Те сигнализират и за незаконна сеч в Борисовата градина, която върви от години.

Задържаха сириец, опитал се да подкупи полицай с 50 лв.

Столични полицаи задържаха сирийски гражданин, опитал да подкупи полицейски служител. За да избегнат проверка, заедно с придружаващия го сирийски гражданин, той подхвърлил 50 лева на служителя на реда. Това съобщават от вътрешното министерство, цитирани от в. "Труд". На място е извършен оглед. Мъжът е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Днес Софийската градска прокуратура е привлякла като обвиняем сирийския гражданин, предложил подкуп на полицейски служител – престъпление по чл. 304а, вр. чл. 304, ал. 1 от НК. С прокурорско постановление мярката му е удължена за 72 часа. Предстои СГП да внесе искане в Софийски градски съд за вземане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

Маскирани апаши връзват 96-годишна, задигат й 350 лв.

Криминалисти от Павликени разследват нагъл грабеж на 96-годишна жена, пише в. "24 часа". В сряда сутринта в полицейското управление в града е получен сигнал за извършеното престъпление в село Бяла река. В хода на проведеното разследване е установено, че по-рано същата сутрин през незаключена врата в къщата на потърпевшата проникнали двама маскирани. Те се нахвърлили върху бабата, затиснали и устата и здраво и завързали ръцете. След това претарашили дома на беззащитната стопанка и отмъкнали сумата от 350 лв. Банкнотите били оставени в пръстена купичка. След като задигнали спестяванията на старицата, престъпниците напуснали къщата.

Безплатни прегледи за деца и ученици по случай 15-ти септември

По случай откриването на новата учебна година, специалистите по УНГ, нервни и очни болести от ДКЦ „Софиямед" обявяват безплатни консултативни прегледи за деца и ученици. Те ще се провеждат след предварително записване, пише в. "Стандарт". Безплатните профилактични прегледи се провеждат в продължение на социалната кампания на университетския медицински комплекс „Бъдете здрави", целяща да информира обществеността за ползите от профилактиката и ранната диагностика на социално-значимите заболявания.

България


Напиши коментар:


Публикувай