1 021 4

Президентът Стоянов винаги е вземал единствено правилните държавнически решения

Президентът Стоянов винаги е вземал единствено правилните държавнически решения
Анжелина Димитрова

Историята трябва да се преговаря, защото много опасни са ненаучените уроци от историята. Това, че днес в сърцето на Европа същото поколение, което разруши Берлинската стена издига нови стени на разделение, е един ненаучен урок от историята. Днес всички трябва да признаем, че живеем в една България, в която все още историята е подменена. Президентът Петър Стоянов в големите неща винаги е бил за пример и е взимал единствено правилните държавнически решения за България. Така беше и с косовската криза, когато именно той, в онзи нелек момент от българската история, взе трудно решение и проправи пътя за България, за да може тя да изпълни своята стратегическа цел за членство в ЕС и НАТО. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев при представянето на книгата на президента (1997-2001 г.) Петър Стоянов „Президентът Петър Стоянов: Преговор на историята“.

Книгата e сборник, който включва статии, обръщения, речи и интервюта на президента Петър Стоянов. Публикациите са подредени хронологично и са свидетелство за историята на българския преход.

Росен Плевнелиев заяви, че е прочел книгата на един дъх, научил е и е разбрал много. „Чувствам се горд да кажа, че вървя редом с президента Петър Стоянов, че го считам за близък до мен като ценности, като действия. Какъвто беше като президент, такъв е и като човек, такъв е и като гражданин”, посочи Плевнелиев и сподели пред препълнената зала на Централния военен клуб думите на Петър Стоянов, казани му при първата им среща – „Президентът е съвсем нормално да греши. Човешко е, но гледай никога да не сбъркаш в големите неща”.

„Моята благодарност е за всички вас, които бяхте с мен още от първия ден на моята кариера”, обърна се Петър Стоянов към събралите се гости. „Бяхме заедно преди 20 години, когато спечелихме изборите, бяхме заедно и когато ги загубих. В днешните времена на променящи се политически възгледи, на променящи се коалиции – вашето приятелство и доверие остава най-ценният капитал в моя живот”, каза още Петър Стоянов.

 Сред гостите на събитието бяха много политици, общественици, граждани. 

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • РЕС ЕООД
  Отговор
  1 22:11  08.09.16
  И народът взе правилното решение та го разкара!
 • Бай хой
  Отговор
  2 22:21  08.09.16
  Кой ве конья дето предаде "История славянобългарска". Предателят си остава предател.
 • jambazina
  Отговор
  3 22:53  08.09.16
  Какви недуразумения са били президенти на България, нищо чудно че и тая инстинуция не се ползва с респект в обществото. Айде следващия да заповяда...
 • бай Тошо
  Отговор
  4 23:02  08.09.16
  Сульо и Пульо. В интерес на истината Петър Стоянов беше по-успешен президент от Плевню. А така наречените "грешки" обикновено са много добре премислени и "подплатени" с тлъсти пачки.

Напиши коментар:


Публикувай