931 2

Още 100 души от Фронтекс ще пазят границата

Ситуацията на границата е динамична. Всеки ден имаме различни цифри, заяви Бъчварова

Още 100 души от Фронтекс ще пазят границата
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

България очаква още 100 души от Фронтекс, които ще охраняват границата, заяви по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работа Румяна Бъчварова.

Тя припомни, че страната ни е поискала и пари от ЕК. От Германия ще получим основна част от помощта до 17 септември, а останалата част ще бъде предоставена до ноември, съобщи Бъчварова.

По думите й границите ни се охраняват и с няколко различни системи, както и от 13 катера и четири хеликоптера. Обсъжда се идеята на Капитан Андреево да бъде изграден тристранен център за координaция за охрана на границата, в който ще участват Турция и Гърция, съобщи още Бъчварова.

По думите й към момента няма индикация, че Турция ще денонсира споразумението, касаещо бежанците, което е част от общия пакет, подписан и от ЕС.

Унгарският премиер Виктор Орбан ще пристигне на посещение във вторник, като това е част от нашите инициативи с близки държави, на международно ниво да представим българската позиция – какво ние смятаме, че трябва да се случи, какви са проблемите и да търсим общо европейско решение, каза Бъчварова.

„Ситуацията на границата е динамична. Всеки ден имаме различни цифри. Следим ситуацията и вземаме мерки”, каза още тя.

Факти.бг припомня, че вчера премиерът Бойко Борисов проведе телефонни разговори с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, с унгарския премиер Виктор Орбан и със сръбския министър-председател Александър Вучич. Основна тема на разговорите беше мигрантската криза

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 12:11  09.09.16
  Чужди самолети пазят небето,чужди военни пазят границата .С две думи вече сме превзети - продадени без бой от политиците .България вече съществува само на карта.Но, повечето от населението са щастливи и съгласни с това управление.
 • ххххххххх
  Отговор
  2 13:10  09.09.16
  Това е ужасно! Ако бежанската инвазия бъде пресечена и се намери трайно решение, няма да има с какво да плашим хората вече. Не искам да ни помагат. Искам кризата в Сирия да продължи дълго и милоните бягащи от престъпния режим да залеят гадната европа, щом налага санкции.

Напиши коментар:


Публикувай