10 Септември, 2016 11:09 1 540 7

Трябва веднага да платим руските реактори

  • реактори-
  • руските-
  • платим-
  • дончев

По проекта за хъб "има месо", но ще е по-добре "Газпром" да участва

Трябва веднага да платим руските реактори - 1
Снимка: bTV

Преди да говорим за съдбата на руските реактори, предназначени за АЕЦ „Белене”, България трябва да си плати. Това подчерта по bTV вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му лихвите по сумата, за която се произнесе международният арбитраж, са 10 млн. евро на месец.

„Самите дружества в енергийния сектор не могат да извадят парите”, призна Дончев и посочи, че през следващите месеци ще трябва да се реши как държавата да им предостави 600 млн. евро, като един от вариантите е кредит. С руската страна са започнали преговори за схемата на погасяване на дълга.

По думите на вицепремиера всеки последващ сценарий за употреба на реакторите трябва да има ясна икономическа логика, а конкретните действия на нашата страна трябва да дойдат след анализ.

„Имаме един лош национален навик, особено като говорим за проекти в енергийната сфера – влагаме пари, водени от устремния ентусиазъм да градим и строим без яснота какво ще стане”, отбеляза Дончев.

Той изрази мнение, че трябва задължително да се пробва вариант с приватизация на оборудването и площадката на АЕЦ „Белене”, като там се появи изцяло частен проект. Вицепремиерът не влезе в конкретика, но отбеляза, че вече има 2 или 3 потенциални инвеститора.

„Това е проект, в който има не само кокал, но и доста месо” – по този начин Томислав Дончев коментира подмятанията в руската преса, че газоразпределителният център „Балкан” е „кокал без месо”, подхвърлен от Брюксел на Москва.

Вицепремиерът беше категоричен, че хъбът не се прави напук на „Турски поток”: „Това е търговска платформа, която има собствена логика”. „Какво ще представлява „Турски поток” не е ясно – ако е една тръба с капацитет 15 млрд. куб. м, само на Истнабул консумацията му е 15 млрд.”, посочи още той.

„Газовият хъб е съвсем различен проект. Би бил по-рентабилен, по-успешен, ако през него минава руски газ – през Трансбалканския газопровод или през нова тръба в Черно море. Различни руски представители, в т.ч. и на „Газпром” казаха, че „Южен поток” е прекратен проект, но газовият хъб е съвсем друго съоръжение”, подчерта той.

Според Томислав Дончев самият случай с продажбата на т.нар „царски конюшни” в центъра на София за 90 лв. на кв.м е „проблемен”: „Има сделки със сходни имоти при цена не 10, а 100 по-висока”.

„Истинският финал ще е като се развали сделката. На пръв поглед тя е законна, погледнато от гледна точка на морала, деликатно казано, е подозрителна”, коментира той. Според него един от сценариите за разваляне на договора е прокуратурата да открие престъпление. От думите му стана ясно, че това може да се стане когато се разбере какво е мислел да направи купувачът със земята, която е около сгради, които са собственост на три министерства.

По темата с Дипломатическия клуб в Бояна, купен за милиони левове от младежи със скромна фирма, Дончев с усмивка коментира: „Нали не очаквате сега да ви убеждавам, че в България има млади и успели хора на 21-22 г.?” По думите му данъчните следва да проверят откъде купувачите са намерили пари, за да финансират сделката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де юре

    0 0 Отговор
    Добре де, някой няма ли виновен за това дереже? Някой няма ли да влезе в затвора?
  • 2 аз Винету

    0 0 Отговор
    Какво чакате? Нали има излишък 3 млрд. лв. Или чакате сумата да набъбне и да го достигне с лихвите и тогава да се разчевръстите?
  • 3 Баничарка

    0 0 Отговор
    Има непотвърдена, но надеждна информация, че оборудването, за което ни осъдиха още не е произведено изцяло. Много важен елемент. Братска България ще се окаже голям залък за дребния стратег.
  • 4 Ник

    0 0 Отговор
    Няма по нагли от ГЕРБ! Нека припомним Борисов подписва 9 анекса, от общо 14 и един меморандум за ново дружество АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!- Всичко това се случва след като проекта е спрян от него...
    Сега Ви питам защо спираш проект и какво ще правиш реакторите? Ясно, е че без гаранцията на производителя това има стойност само на старо желязо! - Тогава защо спираш проекта?!? - Няма логика нали?
    - Преди време настоящият вътрешен министър заяви пред телевизията, че Борисов спира проектите за да, цитирам "върнел страната на световната политическа сцена". - Тоест проекта се спира по желание на "ВЪНШНИ ФАКТОРИ".
    - Освен това, както стана ясно управляващите нямат идея реакторите един ли са или са два!?! В началото казаха, че са два, после излезе онази на енергетиката и каза, че бели 1-н и малко, накрая бил само един. - ПОСЛЕДНО КОЛКО СА РЕАКТОРИТЕ?
    В страницата на производителя "Ижорските заводи" се говори за "сборката на купола" но само на един реактор. Втори реактор хич не е започван !!!!!
    - Тогава какви два реактора плащаме?
    ПАРИТЕ:
    - Излишък в Бюджета има само на хартия!!!
    - ГЕРБ лъжат!
    Иначе трябва да ги наречем безотговорни и да ги съдерем от бой защото всеки месец плащаме по 10млн. , ей така! - Просто защото управниците нямат време да преведат парите.

    Тоест всичко, което се случва показва нагледно как държава няма- държавните чиновници нямат идея какво се случва и по важното е че не им пука. - Те са решили, че са някакво друго тесто, друга класа...

    Коментиран от #5

  • 5 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ник":

    Не се напъвай, колегите тролове пълзящи по плочките на "Козяк"16 просто подминават неудобните теми и постове. Интелектуалните им напъни достигат до нечленоразделното-ууу комунисти, долу рашъните, и Путин е диктатор.
  • 6 misli posle govori

    0 0 Отговор
    Аз, друго се чудя.Проекта до ключ е 10млрд евро.
    АЕЦ в Козлодуй години наред печалбата му е 50-60млн. лева.
    Сега не ми се проверява, ама имаше една година 120-150млн беше печалбата.
    Та идеята ми е, как ще се изплати с печалба проекта БЕЛЕНЕ.За 60години е експлоатационния период на тия 3-то поколение реактори. Без да се мисли и за отработеното гориво, къде ще се складира.Чувал съм, че 95-97% е напрактика отработеното ядрено гориво, едва 3-5% се изгаря.Това са още разходи на площадката за съхранение.
    Навремето това си го вземаха руснаците, ама сега не е така.
    Значи 10млрд евро/ 60години = 166млн Евро годишна печалба (330+млн. лева)за да е на ниво нула инвестицията.Т.е инвеститора ще гони 400-500млн. годишен приход и на каква цена ще бъде ел. енергията.Може да се окаже, че газова централа е по-доброто решение за страната.Преди година гледах една статия за концерна Тошиба(Япония), които чрез соларни панели, и електролиза на вода добиваха водород, който по -късно се използва за гориво(еко) и получаване на ел. енергия.
    Според мен бъдещето ще е във силата и енергията на водорода, а не на въглеводородите(нефт и нефтопродукти, въглища и природен газ)

    Според мен, най- добре щеше да е да се закачат в Козлодуй, когато 5 и 6 блок излязат от експлоатация.Работата е тегава защото технически няма как да се случи това нещо, защото всеки реактор се разработва за конкретна ядрена площадка.
  • 7 misli posle govori

    0 0 Отговор
    Малко не епо темата, но ще добавя и друго.Средно образование има в един химически техникум и определено не съм спал на ушите си.
    За водорода- наистина е опасен при съотношение 4% във околния въздух, той експлоадира, при съотношение 8% и повече, следва взрив с възпламеняване.За щастие паладият, който е благороден метал има способността да абсорбира водорода.В реултат се получава паладиев хидроксид(Pb H2O)В системите за мониторинг на автомобилите се използват детектори за безопасност направени с паладии на в мига, когато се отдели водород системата изключват електрониката и автомобила спира.
    Това нещо може да се направи и с централи от нов тип. Енергия имаме от реките(понтонни централи), използване на морските течения, слънцето, вятъра и геотермална енергия.Чрез водорода, можем да осигурим непрекъснат процес на добив на енергия, когато ни е нужен, без замърсяване на околната среда.
    ...............................
    Въздухът, който дишаме е в основно съотношение съотношение(21%кислород и 76% азот+ 0.4% въглероден диоксид и други добавки)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове