2 396 5

Продължава сагата с Кристалина Георгиева

Кристалина би била силен генерален секретар на ООН и би направила много европейци горди, смята Зелмайер

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Продължават неофициалните коментари по твърденията, че България ще издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Подобни твърдения се появиха в български и чужди интернет медии с аргумента, че намаляващите шансове на Ирина Бокова да бъде избрана на престижния пост, съобщи БНР.

„Би било голяма загуба за Европейската комисия, но Кристалина би била силен генерален секретар на ООН и би направила много европейци горди!“, гласи многозначителен коментар от Мартин Зелмайер, началник на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В профила си в мрежата Туитър Зелмайер заявява, че номинация на Георгиева би била силен сигнал за равенството между половете.

От София все още няма официално потвърждение на публикациите, че на предстоящо във вторник заседание на правителството ще бъде прието решение за смяна на българския кандидат за ООН. Според вицепремиера Румяна Бъчварова засега в дневния ред не се предвижда обсъждане на нова българска кандидатура: 

„Това е решение на премиера и той ще прецени каква е ситуацията. Необходими са все пак консултации с други държави, за да се вземе решение.“

Сътрудничката на Ирина Бокова - Снежана Маноилова, посочи пък, че не е упълномощена да коментира.

Бокова остана едва пета при четвъртото гласуване в Съвета за сигурност с подкрепата на едва 7 от 15-те страни членки. Тя все пак е на най-предна позиция от петте жени в надпреварата. Първи, както и при трите предходни гласувания, излезе бившият португалски премиер Антонио Гутериш с одобрението на 12 членки на Съвета.

Пето гласуване предстои на 26 септември. През октомври Съветът за сигурност ще отправи препоръка към Общото събрание на ООН за избор на генерален секретар.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • НРБ
  Отговор
  1 10:09  11.09.16
  Ще служи на вторите си поръчители, а не на " хомо сапиенса",но няма шанс да и се случи. А ББ вероятно няма да стори тази грешка, но с тази кампания ще и свали изкуствения рейтинг и тук в РБ.Ако я стори, заедно ще са по нанадолнището на политическото забвение с всички последствия и за придобитото.
 • Ами да
  Отговор
  2 10:10  11.09.16
  Най-нормалното и редно нещо би било, комунистическата принцеса Бокова да си направи самоотвод и да спре да резили страната ни!
 • onq s konq
  Отговор
  3 11:23  11.09.16
  Още в началото трябваше да излезем и с двете кандидатури и уговорката че която и да бъде избрана за поста,другата ще й е ВИЦЕ.И още не е късно за това!
 • ГОСТ
  Отговор
  4 12:54  11.09.16
  Лапачкииииииии, гълтачкииииии, как избирането им ще помогне на БГ? Никак, отдавна тази измислена от САЩ институция работи само в тяхна полза и срещу всички други страни. Кристалин, Бокова, Айше или Фатме - каква е разликата? Добре платена, но нищо не вършеща работа. Хайде да ни е честито.
 • 5 ти Райсъвет
  Отговор
  5 15:43  11.09.16
  През 1956г когато е родена Георгиева нито един Райсъвет нямаше да регистрира момиченце с име Кристалина.С действията си до този момент тя е доказала антибългарската си позиция и вярната си служба на американските интереси.

Напиши коментар:


Публикувай